Economia Chinei stă pe o bombă cu ceas gata să explodeze oricând: Un gigant fond de administrare al activelor este la un pas de faliment, iar consecinţele sunt incalculabile
Zhongzhi Enterprise Group Co a fost înfiinţată în 1995 ca o afacere cu cherestea. Compania a ajuns în timp un conglomerat financiar ce are peste 138 miliarde de dolari în administrare. Gigantul asiatic riscă să devină cel mai recent grup financiar chinez care dă faliment.
Grupul, care a fost denumit Blackstone al Chinei de către presa locală, operează în centrul pieţei bancare din China. Gigantul s-a confruntat cu autorităţile de reglementare care au încercat să exercite mai mult control asupra afacerilor în 2017. Compania a atra atenția pe pieţele chineze după ce firmele afiliate n-au reuşit să plătească scadența pentru unele produse de investiţii.
Modelul chinezesc se face țăndări, spune veteranul investitor David Roche.
Investitorii nu sunt singurii speriaţi de implicaţiile posibilului faliment. Intră economia Chinei în faliment?
Autorităţile de la Beijing au înfiinţat deja un grup de lucru pentru a evalua orice posibilă contagiune. Autoritatea de reglementare bancară examinează riscurile de la Zhongzhi, potrivit unor surse ce sunt la curent cu efectele devastatoare pe care le poate produce prăbușirea gigantului chinez.
Zhongzhi este unul dintre puținii administratori de averi private cu libertate de mişcare sporită pe care Beijingul a încercat să îl ţină în frâu pentru a minimiza riscurile pentru sutele de mii de clienţi de retail care au cumpărat aceste produse cu randament ridicat, presupunând că sunt sigure. Însă randamentele ridicate vin și cu riscuri sporite.
Momentul nu putea fi mai dificil pentru guvernul de la Beijing, deoarece China se luptă deja cu o economie slabă şi cu prăbuşirile de pe piaţa imobiliară muribundă care ameninţă să împingă giganţi precum Country Garden Holdings Co. în incapacitate de plată.
Problemele Chinei devin din ce în ce mai alarmante, cu un risc major de contagiune a piețelor financiare la nivel global
Gigantul dezvoltator imobiliar China Evergrande a depus cererea de insolvenţă ieri în SUA. Compania a intrat în incapacitate de plată în 2021, cu datorii totale de 340 miliarde de dolari sau 2% din PIB-ul Chinei. Compania urmăreşte un acord de restructurare prelungit cu creditorii internaţionali care deţin obligaţiuni în valoare de 20 miliarde de dolari.
investitorii internationali vand masiv titluri de stat emise de guvernul chinez, scăzând prețul acestora și majorând costul de finanțare.
De asemenea, creșterea economică din China a frânat puternic iar deflația (scăderea prețurilor) agravează problema datoriei externe, rambursarea devenind mai scumpă.
Guvernul chinez ascunde de lumea largă tot mai multe informaţii şi date statistice
După un deceniu de la numirea liderului Xi Jinping președinte pe viață, numărul indicatorilor statistici publicați a scăzut dramatic in fiecare an. Oare ce ascund? Datele despre piața imobiliară sunt (încă) publice, prețurile s-au prabusit deja cu 20% – 30% în marile orașe. Pe scurt, China stă pe un butoi d epulbere.
Zhongrong International Trust, deţinută în parte de Zhongzhi, este una dintre cele mai mari firme din industria financiară de 2,9 trilioane de dolari din China, care reuneşte economiile gospodăriilor private şi ale clienţilor din mediul corporatist pentru a investi şi a acorda împrumuturi pentru proprietăţi imobiliare, acţiuni, obligaţiuni şi mărfuri. Firma, care a ratat cel puţin două plăţi, are 270 de produse în valoare totală de 39,5 miliarde de yuani scadente în acest an, potrivit furnizorului de date Use Trust.
Aceasta este „cea despre care toată lumea ştia că va exploda”, a declarat Jason Hsu, director de investiţii la Rayliant Global Advisors. Problemele Zhongrong sunt probabil legate de vânzările sale de produse de investiţii asociate proprietăţilor imobiliare, a spus el
Ascensiunea şi potențiala cădere a lui Zhongzhi reflectă îndeaproape traiectoria Chinei din ultimele trei decenii. Economia, cândva în plină expansiune, se află acum în dificultate, după ce investitorii au fost şocaţi de măsurile de reprimare a întreprinderilor private, inclusiv a celebrelor firme de tehnologie ale naţiunii. Sentimentul consumatorilor rămâne intră pe un teritoriu negativ după ani de restricţii severe ale Covid.
Nu este singura firmă în dificultate. Un total de 106 produse fiduciare în valoare de 44 de miliarde de yuani au intrat în incapacitate de plată în acest an până la 31 iulie, potrivit Use Trust. Investiţiile imobiliare au reprezentat 74% din valoarea neplăţilor. Anul trecut, de asemenea, s-au înregistrat miliarde de dolari neplătiţi.
Zhongzhi este al doilea cel mai mare acţionar al Zhongrong Trust, deţinând aproximativ 33%. Conglomeratul deţine, de asemenea, participaţii în alte cinci firme financiare licenţiate, inclusiv un administrator de fonduri mutuale şi doi asigurători, şi este investit în cinci companii de gestionare a activelor şi patru unităţi de avere, potrivit site-ului său. De asemenea, controlează companii listate la bursă şi deţine 4,5 miliarde de tone de rezerve de cărbune printre operaţiunile sale industriale.
Îți recomandăm:
cuvinte cheie: Economia Chinei faliment