Abuzurile angajatorilor: Concediere fără bun simț în IT – povestea Nadiei
Multe dintre concedierile din industria de tehnologie (și nu doar) se fac cam așa: oamenii sunt aruncați afară din firme, peste noapte, fără criterii clare de concediere și cu proteste ale celor rămași în firme sau cu frica că vor fi următorii pe listă.
„Salut.
Scriu și aici la sugestia lui Doru, căruia i-am scris deja pe LinkedIn despre povestea concedierii mele subite dintr-o companie IT. Sunt una dintre cititoarele voastre din umbră care se bucură de subiectele actuale abordate. Ați discutat și despre concedierile din IT atât din afară, cât și din România, însă focusul a fost mai degrabă pe faptul că s-a întâmplat, nu și cum s-a întâmplat.
Accesează Hacking Work pentru a fi la curent cu tot ce este nou și important pe piața muncii
„Mi-ar plăcea să văd subiectul concedierilor abordat prin prisma umanității și legalității”
De aceea, mai ales în această perioadă în care concedierile sunt dese, mi-ar plăcea să văd subiectul abordat prin prisma umanității cu care oamenii sunt concediați și mai ales al legalității. Cu alte cuvinte, ce drepturi legale am eu ca angajat, ce ar trebui să știu dacă mi se întâmplă asta, cum știu că s-a procedat legal? Mi-ar plăcea să văd asta deoarece am trecut de curând prin asta și nu a fost deloc plăcut.
În noiembrie 2022 am fost angajată în cadrul unei companii mici spre medii (start-up, zic ei). Compania este în domeniul IT, pe validare Pharma, cu sediul principal în US și cu sediu administrativ în România. Lucram fully remote la ei și începeam să cred că mă așteaptă ceva fain.
„Am fost informați brusc de încheierea contractului de muncă”
După nici două luni, în 30 ianuarie 2023, o dimineață oarecare la ora 10 – meetings, planuri, business as usual. În aceeași zi, la 13:30 atât eu, cât și alți 9 colegi, am primit un e-mail de la HR în care am fost informați brusc de încheierea contractului de muncă. Eu fiind încă în probă, m-am gândit inițial că e vorba de performanța mea. Apoi am aflat că și managerul meu, care era în companie de aproape 3 ani a fost dat afară – la fel de brusc și sec, fără nici măcar un „mulțumesc” din partea celor cu care a lucrat atâta vreme și pe care, zice el, îi considera prieteni.
Fata de la HR mi-a dat niste explicații absolut minime despre dificultăți economice și că asta-i viață. Discuția a durat 5 minute, pe Slack – atât. După alte câteva minute, am intrat într-un call cu toți angajații, în care se așteptau explicații de la CEO. După nici 5 minute însă, atât eu cât și cei „vizați” și care nu trebuia să fim de fapt acolo, am fost scoși din call și ni s-a tăiat accesul la tot – Slack, documente interne, JIRA etc. Nu mai puteam comunica nicicum intern cu colegii, doar prin telefonul personal.
„Îmi pierdusem jobul, nu mai aveam acces la nimic și nu aveam niciun fel de explicație din partea managementului”
Și uite așa, în mai puțin de o oră, îmi pierdusem jobul, nu mai aveam acces la nimic și nu aveam niciun fel de explicații relevante sau un minim de comunicare din partea managementului.
Explicațiile nu au venit nici după, așa că am rămas cu un gust extrem de amar după experiența asta de batjocură. Totul s-a întâmplat brusc și fară noimă, lăsându-ne pe toți confuzi – atât pe cei care am plecat, cât și pe cei care au rămas.
Am aflat apoi că știau de problemele astea financiare (dacă într-adevăr de asta e vorba) încă de dinainte să vin eu, ceea ce mă face să mă întreb cu furie de ce m-au angajat și au considerat că e ok să îmi las fostul job pentru ca apoi să mă dea afară după 2 luni.
„Colegii au avut de ales pe loc între a rămâne în preaviz sau a renunța la preaviz de comun acord”
Situația mea a fost una simplă, fiind în probă am fost exclusiv informată. Colegii angajați cu contract de muncă au avut de ales pe loc (!) între a rămâne în preaviz sau a renunța la preaviz de comun acord. Nu li s-a dat nici măcar o zi sau o oră să se gândească, ci au fost presați cu un răspuns pe loc. Au fost zvonuri cum că nu a fost tocmai legal cum au procedat, dat fiind faptul că în notificările noastre nu este menționat nimic legat de adevărul motiv sau restructurări, ci doar un articol generic din Codul Muncii privind încheierea contractului individual de muncă de comun acord între părți.
Am crezut că e o companie bună, care măcar ar fi putut avea decentă de a nu ne da afară pe ușa din dos, în 60 minute, într-un mod cel puțin îndoielnic. Și care după toate astea, au trâmbițat către cei rămas că „le merge super bine, we have projects, we have money, things are great!”. Eu ca eu, nici nu existam în 2 luni, însă alții mai vechi cred că meritau măcar un „mersi” prefăcut.
„Se întâmplă multe mizerii și în companiile mici, despre care nu se vorbește”
Știu că, de regulă, companiile cunoscute, cu un nume primesc atenție mai mare din partea oamenilor, însă am simțit nevoia să vă zic că sunt multe alte mizerii care se întâmplă și în companiile mici, de care nu se vorbește la scară mare. Până la urmă, indiferent de mărime, dacă trebuie să dai afară oameni, contează enorm CUM o faci și, mai ales, să fii om cu cei pe care tocmai îi lași de căruță.
În concluzie, poate considerați experiența asta demnă de dat mai departe. Daca da, vă rog să îmi scrieți înainte, pentru a păstra anonimatul. Dacă nu, eu oricum vă mulțumesc că sunteți acolo.”
Concedierile inumane din IT, experiențe trumatizante pentru cei dați afară peste noapte
Multe dintre concedierile din industria de tehnologie (și nu doar) se fac cam așa: oamenii sunt aruncați afară din firme, peste noapte, fără criterii clare de concediere și cu proteste ale celor rămași în firme sau cu frica că vor fi următorii pe listă.
Concedierile nu sunt făcute pe criterii obiective, nu au la bază o evaluare a performanței individuale. Se taie în carne vie, undeva într-un birou al unor oameni care gândesc în căsuțe de Excel și văd angajații doar ca pe niște costuri. Pur și simplu dispare echipa în care lucrai și nu mai ai loc de muncă.
Pentru foarte mulți, experiența asta este traumatizantă și este un șoc peste care puțini pot trece ușor. Totuși, în loc să te lași condus de revoltă (deși e normal să simți asta), e mai important să nu ascunzi lucrurile sub preș, să vorbești despre ceea ce ți s-a întâmplat și să privești viitorul cu încredere.
Numele persoanei a fost schimbat pentru protejarea identității. Ai trăit personal astfel de situații? Scrie-ne pe news@hackingwork.ro și îți facem povestea cunoscută, în mod anonim. Conștientizarea ne va ajuta să devenim mai curajoși în a cere ceea ce merităm.
Îți recomandăm:
cuvinte cheie: abuzurile angajatorilor