Abuzurile angajatorilor: Bullying în IT – povestea lui Virgil
Vedem ce forme iau abuzurile în IT-ul din România anului 2023, prin cazul unui programator cu 12 ani experiență. Caz care nu este nici singular, nici excepțional. Aflăm direct de la Virgil (nume acordat pentru protecția anonimatului) că în 95% din organizațiile puternice se lucrează încă într-o cultură a fricii și umilințelor și cum arată uneori realitatea din spatele mirajului IT.
Accesează Hacking Work pentru a fi la curent cu tot ce este nou și important pe piața muncii
„Servus, Doru,
Numele meu este Virgil. Nu ți-am mai scris până acum, dar apreciez foarte mult munca ta și a echipei tale.
Ai pus o întrebare acum câteva ore. Sună cam așa: “Cam în ce procent al organizațiilor din România crezi tu că se întâmplă abuzuri asupra angajaților?” Din păcate, nu doresc să comentez public la postarea ta, deoarece este văzută de angajatori și HR și nu cred că opinia mea ar fi apreciată de către dumnealor.
Ca să creez puțin context, sunt programator. Am peste 12 ani experiență și lucrez în România din 2012. Înainte de asta, am fost emigrant în Spania, unde am trăit și lucrat între 2007 și 2012. Sunt destul de “vânat” pe piața muncii, dar asta nu înseamnă nimic.
„În 95% din organizațiile IT din România se practică abuzuri asupra angajaților”
În opinia mea, cam în 95% din organizațiile din România se practică abuzuri asupra angajaților.
În viața mea profesională, am schimbat destul de multe locuri de muncă. Mulți HR poate m-ar considera job hopper. Dar adevăratul motiv pentru care am făcut schimbările astea dese a fost abuzul șefilor.
Poate ar trebui să definesc ce înseamnă pentru mine abuz. Pentru că pentru unii, dacă șeful nu te ia de guler și îți dă 2 palme, nu se încadrează la abuz. Pentru mine nu e chiar așa.
Mă lovesc zilnic de foarte multe situații de “agresivitate pasivă”. Sau “passive-aggressiveness” cum este folosit termenul prin afară.
„În IT avem de-a face cu abuz aproape zilnic”
La noi, în IT, avem de-a face cu multe. Din păcate, în ultima vreme am atras și foarte mult “hate” din partea majorității, deoarece avem salarii mari. Însă în IT-ul din România avem de-a face cu abuzuri aproape zilnic. De la deadlines mutate peste câteva zile, de care nu suntem consultați, la apropouri că nu suntem suficient de buni, că nu merităm salariul.
Bullying la modul cel mai serios (nominalizați în ședințe publice și scoși în față ca la careu pentru nefinalizarea unor taskuri la care nu aveam specificații).
Agresivitate pasivă când trebuie să-ți iei concediu (“Nu pot să-ți dau 1 zi CO pentru analize medicale pentru că ne afectează sprintul”).
„Problemele personale sunt surse de miștouri, bârfe și umilințe”
Și în Spania am avut parte de abuzuri. Eu, fiind român, iar românii având faima de cerșetori, fostul meu șef, un CTO la o companie de servicii IT, nu orice neica nimeni, la un moment dat m-a întrebat de unde am atâtea monezi de 20 și 50 de cenți în portofel; să îi zic și lui la ce stație de metrou cerșesc.
În România, abia întors, am avut parte de șefi care cronometrau mersul la baie. Într-o zi chiar aveam probleme cu stomacul și făceau mișto de mine (managerii între ei, în același birou cu încă 10 colegi) că “am tenie, de-aia vizitez des buda”.
Soția mea lucrează la un Big Four. Nu pot să-ți zic ce abuzuri se întâmplă acolo. Câte ore lucrează oamenii ăia în Big Four… nu sunt ore în zi, Doru.
Soția mea se trezește în fiecare dimineață, de vreo 2 luni încoace, cu durere de stomac. Dacă își ia liber să meargă la doctor sau analize, tot ei i se acumulează munca. Iar managerii fac guilt tripping zilnic cu ea.”
Oamenii acceptă abuzul, de teamă că-și vor pierde echilibrul
Acesta este mesajul unui programator cu peste 12 ani experiență, care ar trebui să ne ridice niște semnale de alarmă asupra modului în care este înțeles leadeship-ul în marile companii.
Abuzurile sunt foarte comune în industria IT din România, însă adeseori sunt trecute cu vederea din pricina mirajului veniturilor mari și a siguranței precare a locului de muncă.
Este important să înțelegem că astfel de comportamente nu ar trebui să fie tolerate și că trebuie să existe o schimbare reală în ceea ce privește cultura organizațională. Este necesar să se ia măsuri pentru a proteja angajații de abuzuri și pentru a asigura un mediu de lucru sigur și sănătos, dar și pentru a evita cheltuielile inutile și eforturile de căutare de nou talent.
Este timpul ca toți cei implicați în industria IT să se uite dincolo de salariile atractive și să ia în considerare problemele reale cu care se confruntă angajații. Înțelegerea și conștientizarea tuturor tipurilor de abuzuri din lumea IT-ului din România este un pas important către o schimbare reală și spre o mai bună protecție a drepturilor angajaților.
Îți recomandăm:
cuvinte cheie: Bullying în IT