Companiile din Republica Moldova privesc spre România și doresc să se listeze la Bursa de Valori București
„România este cel mai important partener comercial al Republicii Moldova. În acest sens, vin cu un mesaj către oamenii de afaceri de pe ambele părţi ale Prutului, pe care îi încurajez să-şi extindă afacerile şi să folosească potenţialul economic. În curând, vom avea chiar şi pieţele financiare integrate şi piaţa de capital de la Bucureşti va fi accesibilă de la Chişinău. Oamenii noştri de afaceri vorbesc aceeaşi limbă. Iar prin transpunerea legilor europene, malurile Prutului devin şi mai apropiate pentru mediul de afaceri. Chiar acum o săptămână am vorbit cu companiile mari care activează în Moldova la Forumul Economic de la Chişinău şi m-am bucurat să descopăr că cele mai multe din ele sunt din spaţiul Românesc”, a declarat premierul Republicii Moldova, Dorin Recean, cu prilejul primei vizite oficiale în România.
Listarea cu succes a acțiunilor companiilor pe o bursă internațională va plasa Moldova sub reflectoarele investitorilor potrivit oficialilor de peste Prut
Drumul a fost deschis de producătorul de vinuri Purcari Wineries (WINE) care s-a listat la BVB în anul 2018.
De altfel „se fac demersurile pentru listarea, la București, a uneia dintre cele mai mari bănci din Republica Moldova, MAIB.(…) Aș dori să vă spun că Autoritatea de Supraveghere Financiară a început o colaborare cu autorități din Republica Moldova, cu Banca Națională, cu Autoritatea de Supraveghere a pieței de capital, în vederea armonizării legislației din Republica Moldova cu legislația românească, astfel încât MAIB să fie listată într-un timp foarte scurt.”, a declarat Nicu Marcu, președintele ASF la CONFERINȚA MOLDOVA-ROMÂNIA: CAPITAL BRIDGES, în septembrie 2022.
Reprezentanți ai Bursei de Valori București și-au anunțat intenția de a lega punți peste Prut prin atragerea firmelor din Republica Moldova să se listeze pe piața locală. Președintele BVB Radu Hanga, aflat în vizită la Chișinău în decembrie 2022 a declarat că vrea să lege punți peste Prut, fiind deja un proces de colaborare așa încât mai multe firme să vină la cota Bursei de la București pentru a obține finanțare și vizibilitate internațională mai mare.
Astfel, două companii din Republica Moldova și-au anunțat intenția de listare, făcând pași în acest sens.
Prima este MAIB – cea mai mare instituție de credit din Republica Moldova, cu o cotă de 37,2% din volumul creditelor acordate și 33,2% din depozite, la sfârșitul anului 2022 – care a aprobat în AGA (Adunarea Generală Extraordinară a Acționarilor), cu 77,94% din voturile celor prezenți, listarea pe piața administrată de Bursa de Valori București, așezarea sub supervizarea Autorității de Supraveghere Financiară (ASF) și înregistrarea acțiunilor în sistemul Depozitarului Central.
Bursa de Valori București va avea astfel un nou emitent la cota acțiunilor internaționale – maib, după Purcari Wineries (WINE)
Banca are o importanță sistemică, deservind aproape o treime din populația Republicii Moldova. Din 2018, cel mai mare acționar al maib este un consorțiu, din care fac parte Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD), Invalda INVL, un important grup baltic de gestionare a activelor, și Horizon Capital, un fond de capital privat axat pe piețele emergente din Europa. Banca avea la 31 decembrie 2022 peste 29.600 clienți instituționali, peste 900 de mii de clienți individuali și un profit net de 1.131 mil. MDL (+58%) față de anul anterior, echivalent a 56,8 mil. EUR.
Și operatorul de telecomunicații Moldcell, cu sediul în Chișinău, preluat în anul 2020 de Caudhary Group, multinațională cu capital nepalez, are intenția de a se lista la Bursa de Valori București, potrivit profit.ro. Compania, cu a 2-a cotă de piață pe segmentul telefoniei din Republica Moldova, ar urma să vină la cota pieței locale, însă nu mai devreme de banca maib, care intenționează să se listeze la BVB anul acesta.
Îți recomandăm:
cuvinte cheie: Bursa de Valori București