Este Putin într-o stare psihică deficitară? Războiul ce durează de aproape un an cu Ucraina, s-a transformat dintr-un blitzkrieg victorios, într-o „mașină de tocat carne” sângeroasă. Invazia declanșată de Putin a transformat Rusia în principalul paria mondial. Invazia rusă provoacă o frustrare tot mai mare în rândul oficialilor de rang înalt și oamenilor de afaceri.
Elitele ruse sunt din ce în ce mai îngrijorate că președintele rus Vladimir Putin este „nebun”, scrie Bloomberg, citând date de informații europene.
În ciuda eșecurilor pe front și a unui val fără precedent de sancțiuni, Putin nu se poate despărți de ideea victoriei asupra Ucrainei, pentru care este gata să mobilizeze sute de mii de cetățeni, să sacrifice economia și să suporte pierderi uriașe pe front.
Și în timp ce elitele se îndoiesc din ce în ce mai mult de starea psihică a lui Putin, „majoritatea nu are curajul de a face pași reali pentru a schimba situația”, a citat Bloomberg un raport al Serviciului Estonian de Informații Externe (EFIS).
Agenția de informații este îngrijorată de faptul că invazia a sporit riscul unui conflict militar în regiunea baltică, în condițiile în care se așteaptă ca mobilizările ulterioare și Zapad 2023, exercițiul militar rusesc de amploare planificat pentru sfârșitul acestui an, să crească tensiunea pe flancul estic al NATO.
„Vom vedea probabil forțe în apropierea granițelor noastre, vom vedea activitate navală și aeriană la Marea Baltică”, a declarat Rosin. „Scopul exercițiului este, probabil, de a pune presiune militară asupra Occidentului. Este neobișnuit în sensul că este în afara programului obișnuit”.
Văzând Baltica ca fiind cea mai vulnerabilă regiune din alianța militară formată din 30 de membri, este „foarte probabil” ca Rusia să acorde prioritate reconstruirii armatei sale în apropierea Estoniei, lucru care ar putea dura până la patru ani.
Nu există semne ale apariției unor grupuri dedicate valorilor democratice într-o potențială Rusia post-Putin, se arată în document. Dimpotrivă, facțiunile „radicale” pro-război câștigă putere – în persoana, de exemplu, a șefului PMC Wagner, Yevgeny Prigozhin, sau a șefului Ceceniei, Ramzan Kadyrov. De fapt, „Uniunea Sovietică 2.0” se formează în Rusia, iar „nici Elțîn și nici Gorbaciov nu se află la orizont”, cred analiștii de informații.
Putin, așa cum spune documentul, „trage de timp”, sperând că Occidentul și Ucraina se vor sparge înaintea Rusiei și că bombardamentele vor aduce în cele din urmă Kievul la masa negocierilor în condițiile Kremlinului
Și în timp ce sancțiunile occidentale și livrările de arme către Ucraina i-au luat prin surprindere pe arhitecții invaziei ruse, Kremlinul nu dorește să dea înapoi, iar autoritățile își păstrează capacitatea de a angaja mecanismele „imperialismului propagandistic”, subliniază raportul.
În ceea ce privește starea psihică a lui Putin, agențiile americane de informații îl studiază activ cel puțin din primăvara anului trecut. În special, atenția analiștilor psihiatri a fost atrasă de întâlnirea președintelui rus cu ministrul Apărării, Serghei Șoigu, din 21 aprilie, unde s-a discutat despre situația de la Mariupol, care încă nu fusese cucerit în totalitate.
Potrivit Newsweek, filmările întâlnirii au fost studiate de psihiatri, precum și de specialiști în diagnosticare la distanță. Iar rezultatele analizei lor au fost transmise la Casa Albă.
Îți recomandăm:
cuvinte cheie: Putin stare psihică