adplus-dvertising

„Croșeul de stânga” din Melitopol: Se pregătește armata ucraineană pentru o nouă contraofensivă în sudul țării?

Eliberarea orașului Melitopol ar putea fi punctul central al unei alte contraofensive majore a Forțelor Armate ale Ucrainei în regiunea Zaporijia, care, dacă va avea succes, ar oferi armatei ucrainene o potențială oportunitate de a alunga trupele ruse din sudul Ucrainei în Crimeea, relatează New Voice of Ukraine.

Perspectivele acestei noi contraofensive sunt discutate de mass-media din întreaga lume, pe fondul atacurilor tot mai frecvente ale forțelor ucrainene asupra bazelor și grupurilor de trupe rusești din jurul orașului Melitopol.

Cum s-a transformat Melitopol într-un centru strategic al sudului Ucrainei în timpul războiului

Melitopol, unde locuiau aproximativ 150.000 de oameni înainte de invazia pe scară largă din februarie, a fost unul dintre primele orașe capturate de trupele rusești la începutul războiului. Pentru Rusia, a devenit parte din așa-numita “punte terestră” de-a lungul Mării Azov către Crimeea ocupată. Melitopol este situat la intersecția a două autostrăzi cheie și a unei linii de cale ferată importante care leagă Rusia de peninsulă și de alte teritorii ocupate din sudul Ucrainei.

Dacă forțele armate vor reuși să elibereze Melitopol și să recâștige controlul asupra celor mai importante noduri de transport din oraș, acest lucru ar complica foarte mult aprovizionarea trupelor rusești din sudul Ucrainei și posibilitatea de a-și întări unitățile. Cu toate acestea, recucerirea orașului Melitopol nu este o sarcină ușoară pentru forțele ucrainene. New York Times a remarcat că cel mai apropiat teritoriu controlat de Forțele Armate ale Ucrainei este situat la aproximativ 65 km nord de oraș.

Cu toate acestea, acțiunile pregătitoare ale armatei ucrainene din ultimele săptămâni indică faptul că în regiunea Zaporijia, inclusiv în Melitopol, ar putea avea loc următoarea contraofensivă majoră.

Folosind atacuri cu rachete de precizie cu rază lungă de acțiune, misiuni de sabotaj și asasinate cu țintă precisă pentru a se concentra asupra orașului, “Ucraina își intensifică eforturile de a izola și degrada forțele rusești în orașul Melitopol și în jurul acestuia, care este strategic vital”, relatează NYT.

Jurnaliștii de la NYT consideră că acest pas ar putea preceda ceea ce se așteaptă în general să fie următoarea fază majoră a războiului, o ofensivă ucraineană pentru a alunga forțele ruse din sudul Ucrainei.

Întrucât Melitopol este un centru cheie, recâștigarea controlului asupra acestuia ar putea ajuta forțele ucrainene să recupereze nu doar întreaga regiune Zaporijia, ci și restul regiunii vecine Herson. Acest lucru ar putea apoi, eventual, chiar să ofere armatei ucrainene o cale de a alunga forțele rusești până în Crimeea, pe care rușii o controlau înainte de invazie.

“Focuri de artificii” pentru invadatori și aruncarea în aer a unui pod important: un nou reper al operațiunilor armatei ucrainene în regiunea Zaporijia

Un pod din Melitopol, care traversează râul Molochna, a fost sabotat în noaptea de 12 decembrie. Podul făcea legătura între oraș și satul Kostyantynivka și, mai departe, de-a lungul autostrăzii M14, cu Mariupol. Imaginile difuzate arată că cel puțin doi piloni care susțineau pasarela au fost aruncați în aer. Distrugerea podului a compromis o rută cheie de aprovizionare a Rusiei către Melitopol dinspre sud, a relatat NYT.

Armata ucraineană nu a comentat oficial incidentul. Se presupune că podul a fost sabotat de gherilele ucrainene.

Primarul din Melitopol, Ivan Fedorov, a declarat că prin acest punct de trecere invadatorii au transferat echipament militar din direcția est și l-au folosit în mod deosebit de activ după deteriorarea podului din Crimeea.

“Izolarea teatrului de luptă este în curs de desfășurare. Acum vor avea probleme cu logistica”, a declarat Oleksiy Arestovych, un consilier de top al președintelui Volodimir Zelenski.

Acest act de sabotaj a devenit un alt episod dintr-o serie de lovituri ale Forțelor Armate ale Ucrainei și de atacuri ale forțelor pro-ucrainene în teritoriile ocupate, inclusiv lovituri asupra centrelor de comandă rusești, a depozitelor de muniții și a rutelor de aprovizionare din Melitopol.

“Nu este clar dacă loviturile au fost concepute ca un preludiu la o ofensivă sau ca o distragere a atenției, în timp ce forțele ucrainene se pregătesc să îi atace pe ruși dintr-o altă direcție”, a scris NYT.

“Dar analiștii militari le-au descris ca fiind semnificative și au spus că se încadrează în modelul Ucrainei de a folosi rachete de precizie pentru a lovi ținte logistice rusești.”

Potrivit lui Fedorov, numai în ultima săptămână, mai mult de 10 concentrări de trupe rusești au fost distruse în apropiere de Melitopol. Iar cu o săptămână mai devreme, au existat aproximativ 20 de astfel de ținte.

Mai exact, în weekendul 10-11 decembrie, mai multe baze militare rusești importante au devenit ținta unor atacuri. De exemplu, biserica din Melitopol, despre care primarul în exil al orașului a declarat că era folosită ca bază rusă, a fost cuprinsă de flăcări pe 11 decembrie. Fedorov a făcut aluzie la episodul de duminică ca fiind “focuri de artificii în estul orașului Melitopol”, a scris NYT.

“Focurile de artificii” au zguduit, de asemenea, complexul de restaurante Hunter’s Halt de la periferia orașului Melitopol, o facilitate folosită de serviciile secrete rusești. Potrivit lui Arestovici, printre cei uciși în atacul asupra complexului de restaurante s-au numărat numeroase trupe aflate sub comanda personală a liderului cecen Ramzan Kadîrov.

Fedorov a mai spus că cel puțin 200 de invadatori au fost uciși în atac, inclusiv ofițeri de informații ruși din cadrul FSB, care erau responsabili de menținerea bazelor de date pe teritoriul ocupat.

“Aceștia erau programatori care furnizau informații pentru continuarea terorii asupra populației noastre civile”, a declarat Fedorov.

O operațiune specială de succes pentru eliminarea unei baze inamice pe teritoriul companiei Politekhnika din satul Polohy, regiunea Zaporijia, a avut loc pe 11 decembrie și pe 12 decembrie. Explozii au zguduit o școală locală din satul Travneve din districtul Melitopol, în clădire aflându-se aproximativ 150 de soldați ruși.

În plus, Fedorov a raportat distrugerea personalului rus la punctul de control din Novobohdanivka (la aproximativ 20 km de Melitopol spre orașul Zaporijia), un nod de cale ferată important pentru logistica armatei ruse. De asemenea, a fost distrusă și o bază radar rusă, care se află la un kilometru de Melitopol, lângă satul Semenivka.

“Această bază radar servea ca ajutor atât pentru organizarea apărării aeriene (rusești), cât și pentru navigația avioanelor (rusești)”, a declarat Fedorov.

“Armata rusă nu mai are un loc sigur pe teritoriul Melitopol, asta este sigur.”

Loviturile militare ucrainene asupra celor mai importante ținte din ariergarda rușilor nu sunt singurul semn al activității forțelor ucrainene în regiunea Zaporijia.

David Axe, editorialist militar al Forbes, a atras atenția asupra faptului că forțele ruse și ucrainene au făcut recent schimb de focuri de artlierie în jurul Hulyaipole și Polohy, în sudul Ucrainei, în regiunea Zaporizhzhya Oblast, la 65 de mile nord-est de Melitopol, ocupat de ruși.

Potrivit lui Axe, luptele de artilerie contra artilerie “contrabaterie” nu sunt neobișnuite pe măsură ce războiul mai amplu al Rusiei împotriva Ucrainei intră în cea de-a zecea lună. Dar ceea ce este special la duelul de artilerie din 9 decembrie este ceea ce se pare că l-a instigat. Potrivit unor surse rusești, armata ucraineană masează forțe mecanizate în jurul Hulyaipole.

“Dacă acest lucru este adevărat, ar putea fi un semn că a patra contraofensivă a Ucrainei ar putea fi iminentă, în ciuda venirii iernii”, a declarat Axe.

“Acest atac anticipat pe scară largă – cârligul de stânga din Melitopol – ar avea ca scop eliberarea unei mari părți din sudul Ucrainei și împingerea trupelor ucrainene până la fâșia îngustă de pământ care leagă Ucraina continentală de Peninsula Crimeea, pe care forțele rusești au confiscat-o în 2014”.

Axe a reiterat că sectorul de-a lungul axei Hulyaipole-Polohy a fost, din această primăvară, ținta unor unități rusești și ucrainene de mărimea unor brigăzi separate.

De partea rusă: Regimentul 291 de pușcași motorizați de gardă, care pe hârtie are câteva mii de soldați și zeci de vehicule blindate.

De partea ucraineană: Brigada 106 de apărare teritorială, o formațiune slab echipată, cu câteva mii de voluntari din zona locală. Batalionul 19 de pușcași separați, o unitate de armată activă de 400 de oameni, întărește brigada teritorială.

Axe a subliniat că nu este clar ce forțe mecanizate ucrainene ar fi putut să se deplaseze în Hulyaipole în eventuala anticipare a unei ofensive spre Melitopol.

Cu toate acestea, dacă este să credem sursele rusești, care spun că artileria inamică a încercat într-adevăr să oprească această acumulare (la care Forțele Armate ale Ucrainei au răspuns cu propria artilerie), acest lucru poate indica dorința Ucrainei de a aduna suficiente forțe pentru o astfel de pătrundere.

O incursiune asupra orașului Melitopol ar putea necesita mai mult decât câteva brigăzi grele, a declarat Axe. Contraofensivele anterioare ale Ucrainei – în jurul Kievului în martie și apoi în jurul Harkivului și Hersonului șase luni mai târziu – au implicat fiecare cel puțin o jumătate de duzină de brigăzi grele.

“Pentru a elibera Melitopol, apoi să se întoarcă la dreapta și să elibereze sudul regiunii Herson pe malul stâng al râului Dnipro, o forță ucraineană ar trebui să avanseze 320 de kilometri și să învingă mai multe brigăzi și regimente rusești”, a spus el.

Cu toate acestea, a precizat Axe, ucrainenii au făcut deja eforturi pentru a fixa pe loc unele dintre aceste unități rusești – mai întâi împingând spre malul drept al Niprului și apoi prin debarcarea forțelor pentru operațiuni speciale în Peninsula Kinburn, în partea de sud a deltei râului, unde Niprul se varsă în Marea Neagră.

Dar chiar dacă aceste forțe nu pot risca să se deplaseze pentru a reacționa la un posibil atac ucrainean la nord-est de Melitopol, ele s-ar afla totuși în calea acelui atac, în timp ce se îndreaptă spre gura de vărsare a Niprului și spre podul terestru cu Crimeea.

Toate acestea pentru a spune că forțele armate ucrainene vor trebui să concentreze multe forțe grele pentru ca acest “cârlig de stânga din Melitopol” să reușească. Există o mare probabilitate ca rușii să le vadă reunindu-se – și să încerce să le întrerupă adunarea cu artileria. Într-adevăr, este posibil ca bombardamentele de stricare să fi început deja, a adăugat Axe.

Experții ucraineni comentează o posibilă contraofensivă în sudul țării

Spre deosebire de unii dintre omologii lor occidentali, analiștii militari ucraineni au abordat cu mai multă prudență subiectul unei posibile contraofensive în apropierea Melitopol și a regiunii Zaporijia.

Expertul militar Denis Popovici consideră că nu este necesar să ne așteptăm la un alt “gest de bunăvoință” din partea invadatorilor de pe coasta Mării Azov, afirmând că rușii încercau deja să instaleze linii defensive în regiunea Zaporijia.

“Ei văd acest lucru ca pe o amenințare directă la adresa așa-numitului pod din Crimeea, că atunci vom avea ocazia să îl bombardăm direct și să distrugem astfel legătura – nu doar coridorul terestru spre Crimeea, ci și acest pod”, a declarat Popovici.

“Prin urmare, ei au o astfel de sarcină. Și nu cred că va exista un gest de bunăvoință. Sau chiar dacă va avea loc, va fi sub o presiune destul de serioasă din partea Forțelor Armate ale Ucrainei”.

Între timp, expertul militar Dmytro Sniehyriov a declarat pentru Radio NV că loviturile țintite asupra grupurilor de efective și echipamente inamice din apropierea orașului Melitopol pot fi numite un “moment semnificativ”.

“Pentru a înțelege situația: aceasta este așa-numita natură în cascadă a planificării operațiunii, a cărei primă etapă constă în provocarea de pagube prin foc asupra grupurilor de vehicule blindate grele, a depozitelor cu vehicule blindate grele și a locului unde se află armata invadatoare”, a declarat Sniehyriov.

El a adăugat că este posibil “să se facă previziuni prudente cu privire la începutul eliberării regiunii Zaporijia” și, în acest context, a numit Melitopol “un centru logistic cheie”.

Sniehyriov consideră că controlul asupra Melitopol ar deschide posibilitatea ca Forțele Armate ale Ucrainei să pătrundă în granițele administrative ale regiunilor sudice ale Ucrainei și ar pune în pericol “principala așa-zisă realizare a armatei ruse – coridorul terestru de la teritoriile ocupate ale obștilor Donețk și Luhansk până în Crimeea”.

“În acest fel, ciopârțim și dezmembrăm gruparea invadatoare, care este desfășurată în teritoriile temporar ocupate ale regiunii Donețk și ale Republicii Autonome Crimeea, în plus față de malul stâng al regiunii Herson”, a declarat expertul.

Oleh Zhdanov, colonel în rezervă al Forțelor Armate ale Ucrainei și un cunoscut expert militar, într-un interviu pentru Radio NV a opinat, de asemenea, dacă atacurile Ucrainei asupra pozițiilor rusești din jurul Melitopol pot fi considerate acțiuni pregătitoare pentru o contraofensivă – făcând o comparație între acțiunile ucrainene din regiunea Herson înainte de eliberarea orașului Kherson. Atunci, armata ucraineană a lovit mai întâi podul Antonivsky și un pod de la hidrocentrala Kakhovka, înainte de a începe cu adevărat operațiunea de eliberare.

“Nu aș spune că este vorba de pregătirea pentru o ofensivă”, a spus Zhdanov.

“Pot spune că este un fel de atac hibrid, o versiune similară cu cea pe care am desfășurat-o pe malul drept al râului Dnipro în regiunea Herson. Nu am lansat un atac frontal, ci pur și simplu am distrus sistematic depozitele și logistica acestui grup de trupe rusești de pe malul drept”.

Ca urmare, potrivit lui Zhdanov, rușii au fost forțați să ia o decizie: fie să moară sub focul Forțelor Armate ale Ucrainei, fie să părăsească malul drept, ceea ce au și făcut. “Și apoi i-am urmărit și am alungat ultimele unități ale trupelor rusești”, a spus el.”

“Aici, în regiunea Zaporijia, după părerea mea, are loc același lucru. Controlăm calea ferată de lângă Volnovakha și încercăm să controlăm autostrăzile de lângă Melitopol.”

Prin urmare, gruparea de trupe rusești, care se află în Zaporizhzhya și parțial în zona Kherson (între Vasylivka și Nova Kakhovka, Enerhodar), “rămâne fără sprijin, fără furnizarea de materiale și resurse necesare”.

Ca urmare, orice contraofensivă teoretică va putea face față nu unor trupe proaspete și echipate, ci unor forțe rusești subaprovizionate și atrase.

Îți recomandăm:

Vladimir Putin a primit condițiile de capitulare pentru Rusia de la aliații occidentali. Ce ar urma să se întâmple cu Crimeea și Republica Moldova

cuvinte cheie: Melitopol

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Project-E și pe Google News

Project-E
Project-E
Project-E formează o comunitate de autori ce doresc să împărtășească din experiența și cunoștințele proprii pentru a oferi o perspectivă pozitivă societății. Abordăm teme economice, vorbim despre societate, educație și despre experiențe de viață. Membrii comunității Project-E sunt profesioniști care prin exemplul propriu doresc să aducă un plus de valoare societății românești

Recente

Educatie Financiara

Asigurari

ÎȚI RECOMANDĂM

Comentarii

Project-E aplică noua politică de protecție a datelor cu caracter personal și modificările propuse de Regulamentul (UE) 2016/679. Prin continuarea navigării pe platforma noastră confirmi acceptarea utilizării fişierelor de tip cookie conform Politicii de Cookie. Nu uita că poți modifica în orice moment setările acestor fişiere cookie urmând instrucțiunile din Politica Cookie.

Salvat!
Setări Cookie

Project-E aplică noua politică de protecție a datelor cu caracter personal și modificările propuse de Regulamentul (UE) 2016/679. Prin continuarea navigării pe platforma noastră confirmi acceptarea utilizării fişierelor de tip cookie conform Politicii de Cookie. Nu uita că poți modifica în orice moment setările acestor fişiere cookie urmând instrucțiunile din Politica Cookie.

Cookie-urile necesare sunt absolut esențiale pentru ca site-ul să funcționeze corect. Această categorie include numai cookie-uri care asigură funcționalități de bază și caracteristici de securitate ale site-ului. Aceste cookie-uri nu stochează nicio informație personală.

  • cookielawinfo-checkbox-{nume-sectiune}
  • wordpress_gdpr_cookies_allowed
  • wordpress_gdpr_cookies_declined
  • wordpress_gdpr_allowed_services PHPSESSID

Refuz toate
Accept toate