Probleme mari la o fabrică Apple din China. Autoritățile chineze au blocat complet accesul într-un cartier din orașul Zhengzhou. În regiune se află cea mai mare fabrică de iPhone din lume. Decizia a fost luată în conformitate cu măsurile stricte luate de China în privința combaterii coronavirusului.
Blocajul a început miercuri și urmează să dureze șapte zile. Măsura ar putea avea un impact uriaș asupra producției noului iPhone 14, care este fabricat la uzina Foxconn din oraș.
Populația și întreprinderile chineze continuă să se confrunte cu politica rigidă a președintelui Xi Jinping, zero Covid. Miercuri, autoritățile locale au declarat că închiderea zonei economice a orașului Zhengzhou va începe imediat. Carantina se va încheia la ora locală 12.00, la 9 noiembrie. Serviciile de transport public au fost suspendate. Oamenii au fost sfătuiți să lucreze de acasă, potrivit unui anunț oficial de pe platforma de socializare WeChat.
Oficialii au declarat că vor “reprima în mod hotărât toate tipurile de încălcări ale legii”.
Zhengzhou este capitala provinciei Henan din centrul Chinei și are o populație de aproximativ 10 milioane de locuitori. Au fost raportate 167 de infecții transmise la nivel local. Actuala fabrică Apple din Zhengzhou (China) este afectată de deciziile guvernului chinez.
Blocajul are loc într-un moment cheie pentru Apple, la scurt timp după lansarea iPhone 14 și înainte de sezoanele cruciale de cumpărături de Crăciun și de Anul Nou.
Uzina Foxconn din Zhengzhou, care are aproximativ 200.000 de angajați, produce majoritatea noilor telefoane Apple.
Marți, Foxconn a declarat că și-a cvadruplat bonusurile zilnice la centrul de producție după o evadare a lucrătorilor în timpul blocării accesului ca urmare a politicii zero Covid. Firma a precizat că bonusurile pentru lucrătorii de pe liniile de asamblare vor fi majorate la 400 de yuani (55,02 dolari) pe zi.
Foxconn a mai spus că persoanele care au lucrat mai mult de 25 de zile pe lună la fabrică vor primi un bonus maxim de 5.000 de yuani (691 dolari), de la 1.500 de yuani (200 dolari).
Reprezentanții Foxconn au adăugat că cei care au depus “eforturi totale” în noiembrie, fără a-și lua concediu, ar putea primi un bonus total de peste 15.000 de yuani (2000 dolari) pentru luna respectivă.
Compania a declarat că bonusurile fac parte dintr-un efort de a “relua treptat producția ordonată” și de a “mulțumi perseverenței colegilor noștri angajați”.
Compania nu a furnizat încă o număr oficial al numărului de persoane care au fost infectate de coronavirus în fabrica Foxconn.
Miercurea trecută, Foxconn a declarat că un “număr mic de angajați” din Zhengzhou au fost “afectați de pandemie” și că li se oferă “provizii materiale, confort psihologic și feedback reactiv”.
“În prezent, activitatea de prevenire a epidemiei din Zhengzhou progresează constant, iar impactul asupra grupului este controlabil. Perspectivele operaționale pentru acest trimestru rămân neschimbate”, a adăugat acesta.
Cu toate acestea, imagini distribuite pe rețelele de socializare chinezești și de către corespondentul BBC în China, Stephen McDonell, au arătat că muncitorii ar fi fost filmați în timp ce scăpau din incintă, sărind gardul, pentru a începe drumuri lungi înapoi în orașele lor de origine, în încercarea de a evita să fie prinși în mijloacele de transport în comun.
Un muncitor în vârstă de 22 de ani, cu numele de familie Xia, a declarat pentru Financial Times că în dormitoarele în care el și colegii săi erau ținuți era un “haos total”.
De asemenea, muncitorii au afirmat că zona din jurul fabricii a fost închisă de câteva zile. Muncitorii cu Covid pozitiv au fost puși în carantină și testați zilnic pentru a încerca să se limiteze epidemia. Duminică, Foxconn a declarat că nu va mai cere lucrătorilor de la uzină să ia masa în camerele lor “pentru a îmbunătăți confortul și satisfacția vieții angajaților”.
Firma a adăugat că lucrează împreună cu guvernul local pentru a oferi un “serviciu de întoarcere ordonată de la un punct la altul” pentru lucrătorii care doresc să se întoarcă acasă.
Nu este clar cum se vor putea întoarce acum lucrătorii acasă după ce districtul a fost închis. Foxconn și Apple nu au răspuns imediat la o solicitare de comentarii din partea BBC.
Alte întreprinderi din China au fost afectate de epidemii de coronavirus în ultimele zile. La începutul zilei de miercuri, producătorul chinez de vehicule electrice Nio a confirmat că a suspendat producția la două dintre fabricile sale din orașul Hefei din estul țării.
Săptămâna aceasta, firma a anunțat că a livrat peste 10.000 de vehicule în luna octombrie.
Aceasta a precizat că cifrele au fost “constrânse de provocările legate de operațiunile din fabricile noastre, precum și de volatilitatea lanțului de aprovizionare din cauza situațiilor Covid-19 din anumite regiuni din China”.
Bloomberg: Apple a început producția de iPhone 14 în India, în contextul încercărilor de a reduce dependența de China
Producătorul taiwanez Pegatron Corp a început asamblarea noului iPhone 14 în India, în condițiile în care în China, au fost introduse din nou carantine dure, iar centrele de producție iPhone au fost verificate de numeroase ori în ultimele luni. De exemplu, în parcul industrial din Zhangzhou, unde se află cea mai mare fabrică iPhone din China, a fost impusă o carantină anti-Covid de o săptămână. Analiștii se așteaptă ca din acest motiv, să fie afectată producția pentru finalul acestui an.
Mutarea în India a fost impulsionată de un program de sprijin din partea guvernului indian, care s-a angajat să-i ajute pe furnizorii taiwanezi ai Apple, precum Foxconn, Pegatron și Wistron Corp. India și alte țări, cum ar fi Mexic și Vietnam, devin din ce în ce mai importante pentru companiile americane, în condițiile în care acestea încearcă să se detașeze de China. Tendința are loc pe fondul tensiunilor geopolitice în care este implicat Beijingul și al carantinei impuse în multe orașe din China.
Îți recomandăm:
cuvinte cheie: Apple China fabrică