Mădălin Hodor publică pe propriul cont de socializare o opinie cu privire la intențiile lui Vladimir Putin față de Republica Moldova. Îl redăm mai jos:
„Logica arată că proxima mișcare a lui Putin este în Republica Moldova. Mai mulți factori contribuie la acest posibil curs al viitoarei acțiuni a Moscovei.
Cel mai important este oportunitatea
Deși scenariile privind un eventual atac rus în Republica Moldova au fost rulate încă din primele zile ale războiului din Ucraina, majoritatea analiștilor (militari sau civili) au concluzionat că o astfel de opțiune nu ar fi viabilă. Argumentele au fost, în mare: prezența nesemnificativa a trupelor rusești (1300-1500 de militari) in Transnistria, incapacitatea ca ele sa fie aprovizionate, lipsa de interes pentru un razboi al populației transnistrene (care nu a răspuns prea entuziast la apelurile de mobilizare lansate de Kremlin), vechimea arsenalului disponibil (estimat la 20 000 tone, dar pe jumătate expirat) în marele depozit de muniții și echipamente de la granița cu Ucraina.
Și mai important, in eventualitatea unui atac din Transnistria, dacă pe cei aproximativ 3000 de militari moldoveni echipați cu tehnica din anii 80 nu te poți baza, în schimb armata ucraineană nu ar avea nicio problema să ocupe enclava în câteva zile. Mai ales că acum rușii sunt in degringoladă și nu au cum să își ajute trupele, în această eventualitate.
Dar situația s-a schimbat
Iar ideea este că Moscova are la dispoziție alte metode pentru a-si avansa planurile și nu se bazează exclusiv pe planuri militare.
Vorbeam de oportunitate. Oportunitatea a fost construită prin războiul energetic început de Kremlin împotriva Republicii Moldova. Astăzi, moldovenii plătesc cel mai ridicat preț pe energie din tot spațiul ex-sovietic. Oligarhii și politicienii pro-Moscova au început deja procesul de exploatare a nemulțumirilor populație și este problemă de timp până când vor organiza o încercare de răsturnare a Maiei Sandu. Nu numai că sunt motivați de sprijinul explicit de la Kremlin, ci și de interesul direct al opririi anchetelor de corupție care îi vizează. Șor și Plahotniuc sunt direct interesați de răsturnarea guvernului actual de la Chișinău.
Preturile au crescut, facturile la fel, oamenii sunt nemulțumiți. Oportunitatea.
Moscova ar mai câștiga ceva. Un nou front. Mai puțin relevant militar, dar foarte relevant politic. În eventualitatea răsturnării Maiei Sandu atât Ucraina, cât mai ales România, ar fi obligate la o implicare mult mai directă. Nu mai merită vorbit despre implicațiile diplomatice pentru UE și SUA care decurg din situație.
Nu trebuie uitată o realitate. Maia Sandu este în situația în care a fost votată masiv de moldovenii stabiliți în afara țării, dar ea trebuie sa îi conducă pe cei care au rămas în Moldova. Un pic altă situație. Nu mai spun că pentru Putin ar fi ocazia perfectă să mai respire și să mute conflictul, să creeze noi probeleme în alianța pro-ucraineană și să escaladeze războiul. Nu vad cum ar putea să rateze o astfel de șansă.”
Îți recomandăm:
Deutsche Welle: Ce (nu) poate face România pentru Republica Moldova în cazul unei agresiuni
cuvinte cheie: Putin Republica Moldova