Valentin Naumescu: Ei, și acum? După o generație de pauză, imperialismul rusesc se reface, ca o râmă tăiată
Profesorul Valentin Naumescu a formulat un punct de vedere cu privire la imperialismul rusesc, promovat intens de Vladimir Putin și conducerea de la Moscova:
Ei, și acum? Putin a mutat cu negrele. Este rândul Occidentului să mute cu albele.
Ce urmează? Comunicate dure de nerecunoaștere a anexărilor, noi sancțiuni sau și mai mult sprijin militar pentru Ucraina? Toate trei la un loc? Sau poate, inevitabil, război contra Rusiei?
În esență, mesajul de forță și atu-ul lui Putin este simplu – “vouă, occidentalilor, vă este frică de război și nu aveți ce să ne faceți! V-am prins punctul slab. Faceți orice dar nu aveți curajul să luptați contra noastră!”
Imperialismul rusesc nu va pieri decât atunci când Rusia va fi învinsă efectiv, pe frontul de luptă
Așa cum s-a întâmplat cu Imperiul Otoman în 1917-1918, cu Germania nazistă și Japonia militaristă în 1945, al căror imperialism secular a fost zdrobit cultural atunci când au capitulat iar capitala le-a fost ocupată de trupele străine.
Numai imperiile care au apucat să se democratizeze în prealabil au dispărut fără să fie nevoie de o înfrângere militară categorică, într-un mare război, având deja o altă cultură politică la nivelul societății. Nu este cazul Rusiei.
Politic și economic, imperialismul rusesc nu poate fi eliminat, așa cum nu a fost eliminat odată cu prăbușirea URSS
După o generație de pauză, se reface, ca o râmă tăiată. În mentalul colectiv rusesc, Rusia nu a fost învinsă niciodată, ci doar, eventual, “păcălită” de occidentali, “destabilizată, trădata din interior, nedreptățită de aranjamentele internaționale post-război” etc.
Același discurs a avut Hitler pentru germani, în anii 30, blamând aranjamentele de la Versailles și promițând revanșa istorică. Doar în 1945 a devenit totul clar pentru germani…
Putin va cădea mai devreme sau mai târziu, nu avem nicio îndoială. Dar, fără o înfrângere militară clară a Rusiei, imperialismul rusesc nu va fi definitiv extirpat. Ci va intra într-o nouă perioadă de adormire iar problemele cu Rusia, așa cum se vede din ce în ce mai mari pentru Europa, vor fi transferate generațiilor următoare.
Este rândul Occidentului să ia o decizie majoră, crucială – război până la înfrângerea Rusiei sau, din nou, armistițiu și acomodarea cu specificul criminal al Rusiei? Ambele vin cu niște costuri uriașe, care trebuie plătite acum sau mai târziu.
Îți recomandăm:
cuvinte cheie: imperialismul rusesc