Descoperiri tulburătoare ale serviciilor secrete ucrainene. Este vorba despre planurile rusești
Planurile rusești. Riscul ca Rusia să folosească arme nucleare tactice împotriva Ucrainei este foarte mare. Dacă s-ar întâmpla acest lucru, ar putea fi atacate mari concentrări de trupe în apropierea liniei frontului, precum și puncte de comandă importante și infrastructuri critice, a apreciat Vadym Skibicki, reprezentant al serviciilor de informații militare ucrainene.
Pentru a opri un astfel de atac, avem nevoie nu doar de sisteme antiaeriene, ci și de sisteme antirachetă – a apreciat Skibicki într-un interviu acordat cotidianului britanic „Guardian”. Declarația sa a fost făcută vineri
Purtătorul de cuvânt al Consiliului Național de Securitate al SUA, John Kirby, a avertizat pe 21 septembrie că, dacă Rusia folosește arme nucleare împotriva Ucrainei, se va confrunta cu consecințe grave. El s-a referit astfel la cuvintele președintelui rus Vladimir Putin, care a declarat că va folosi „toate mijloacele necesare pentru a apăra” Rusia în cazul unei amenințări la adresa țării și a asigurat că „nu blufează”.
Consilierul pentru securitate națională de la Casa Albă, Jake Sullivan, a declarat duminică că administrația președintelui Joe Biden ia amenințările lui Putin „de moarte în serios”.
Ambasadorul Germaniei: un atac nuclear asupra Kievului este puțin probabil
– Credem că riscul unui atac nuclear este în prezent foarte mic, dar dacă s-ar produce, consecințele ar fi enorme. Putin poate face orice. Acesta a arătat că ar putea lansa un atac de amploare asupra unei țări vecine. Are arme nucleară, sper să nu le folosească. Dar nu pot exclude utilizarea armelor nucelare, spune ambasadorul Germaniei în Ucraina, Anka Feldhusen într-un interviu publicat marți de portalul ucrainean Pravda.
Reprezentanta diplomaţiei germane a subliniat că a fost unul dintre ultimii ambasadori care au părăsit Kievul când a început invazia rusă în februarie
– Cu toate acestea, ne-am dat seama că putem locui aici respectând procedurile de siguranță. Au loc atacuri cu rachete, dar nu sunt în centrul Kievului. Credem că acest șantaj nuclear este pur și simplu doar un șantaj. Totuși, nu ne putem gândi că nu se va întâmpla nimic. În ianuarie ne-am gândit și noi că nu se va întâmpla nimic. Pe de altă parte, să te predai unui șantajist nu este o idee bună. Nu știu dacă cineva știe răspunsul corect la întrebarea ce să faci – a adăugat Feldhusen.
Context:
Vladimir Putin nu a amenințat cu un atac nuclear imediat pentru a opri contraofensivele ucrainene în Ucraina ocupată de Rusia. În discursul ținut de Putin în care a anunțat anexarea ilegală a patru regiuni din Ucraina chiar în perioada în care trupele ruse luptă să reziste la Liman, într-o zonă care se află în teritoriu proaspăt anexat de Rusia, demonstrează că Moscova va avea probleme în a menține controlul în zonele pe care susține că vor să aparțină Rusiei. Prin anexarea acestor teritorii, Putin probabil că vrea să înghețe pentru o perioadă războiul de-a lungul liniilor de front existente la această oră. Rusia dorește a-și întări forțele prin mobilizarea parțială anunțată la 21 septembrie, șapte luni de la începutul invaziei. Putin încearcă să aducă Kievul la masa negocierilor prin această anexare ilegală.
Volodimir Zelenski a respins declarațiile lui Putin. Ucraina a depus cerere de aderare la NATO. Este o replică clară la discursul lui Vladimir Putin
„De facto, ne-am făcut deja drumul către NATO. De facto, am dovedit deja compatibilitatea cu standardele Alianței. Ele sunt reale pentru Ucraina – reale pe câmpul de luptă și în toate aspectele interacțiunii noastre. Avem încredere unii în alții, ne ajutăm unul pe altul și ne protejăm. Aceasta este Alianța. De facto. Astăzi, Ucraina solicită să o facă de jure din NATO. Într-o procedură care va fi în concordanță cu importanța noastră de a ne proteja întreaga comunitate. Pe o bază accelerată. Facem pasul nostru definitoriu prin semnarea cererii Ucrainei de aderare accelerată la NATO”, a anunțat Volodimir Zelenski.
cuvinte cheie: planurile rusești