O categorie de cetățeni moldoveni este eligibilă pentru mobilizare în armata rusă
Moldovenii care au cetățenie rusă și locuiesc în Rusia pot fi mobilizați pentru războiul din Ucraina, după ce președintele rus Vladimir Putin a semnat decretul de mobilizare pe 21 septembrie, au spus Europei Libere autoritățile de la Chișinău.
„Cetățenii moldoveni care dețin și cetățenie rusă, se află în prezent în Rusia și au domiciliul permanent pe teritoriul Federației Ruse, sunt pasibili pentru a fi mobilizați în armata rusă”, se spune într-un răspuns primit de la ministerul moldovean al apărării.
Moldovenii cu cetățenie rusă, dar cu domiciliul în străinătate
Cei care au pașaport rusesc, dar locuiesc în străinătate nu pot fi supuși mobilizării în Rusia, sugerează atât răspunsul dat Europei Libere de ministerul moldovean al apărării, cât și legislația rusă. Din această categorie fac parte și moldovenii cu pașaport rusesc, care locuiesc în regiunea transnistreană.
Dar moldovenii cu cetățenie rusă, care au ieșit pentru perioade scurte de timp din țară, având domiciliu în Rusia, sunt vizați și ei de mobilizare, dacă îndeplinesc toate celelalte criterii ale legislației ruse.
Care cetățeni ruși vor fi mobilizați
Potrivit legislației ruse, mobilizarea îi vizează pe toți cetățenii ruși aflați în evidența comisariatelor militare cu excepția:
- celor eliberați de obligațiile militare;
- deținuților;
- femeilor fără o specialitate militară;
- celor care nu locuiesc timp îndelungat în Rusia.
Decretul privind „mobilizarea parțială” al lui Vladimir Putin nu precizează care categorii vor fi supuse mobilizării în mod prioritar, sau numărul celor care urmează a fi mobilizați.
Ministrul rus al apărării Serghei Șoigu a spus că autoritățile vor să pună sub arme la această etapă 300.000 de oameni, în primul rând rezerviști, cetățeni ruși care au făcut armata, sau care au experiență sau o specialitate militară.
Deși autoritățile de la Kremlin n-au anunțat suplimentar restricții de călătorie pentru cetățenii ruși în contextul mobilizării, legislația rusă (Legea cu privire la pregătirea mobilizării și mobilizare în Federația Rusă) prevede că cei care sunt la evidență militară, din momentul anunțării mobilizării, n-au voie să părăsească localitatea de reședință fără acordul centrului militar teritorial.
„Pașaportul alb”, o cale de scăpare pentru moldovenii din Rusia?
Numărul cetățenilor moldoveni care au obținut cetățenia Federației Ruse este estimat la câteva zeci de mii. Se presupune că mulți moldoveni care au obținut cetățenia rusă și-au păstrat-o și pe cea moldoveană.
Nu este limpede dacă acești oameni pot părăsi Federația Rusă cu acte moldovenești, pentru a evita mobilizarea. Pe rețelele de socializare și grupurile moldovenilor din Rusia au apărut în ultimele zile mai multe asemenea discuții.
Moldovenii din Rusia cu valabilitatea pașaportului moldovenesc expirată pot părăsi teritoriul Rusiei solicitând un titlu de călătorie (pașaport alb) de la misiunea diplomatică şi oficiul consular al R. Moldova în Federația Rusă. Titlul de călătorie poate fi folosit o singură dată pentru a reveni în țara de origine, dacă ai pierdut, ți-a expirat sau ți s-a furat pașaportul în timp ce te afli străinătate.
Refuzul prezentării la centrele de mobilizare
Potrivit legislației ruse, persoanele care refuză să răspundă chemării de mobilizare sunt pasibile de răspundere penală. Recent, Duma de Stat a aprobat un proiect de lege de înăsprire a pedepselor pentru o serie de infracţiuni precum dezertarea, cauzarea de daune proprietăţii militare şi insubordonarea, dacă acestea sunt comise în timp de mobilizare militară sau situaţii de luptă. Toți cei care nu se vor prezenta la centrele militare sau se vor preda pe câmpul de luptă riscă să facă pușcărie.
Mobilizare versus recrutare
„Mobilizarea parțială” decretată de Vladimir Putin se referă la înrolarea oficială în forțele armate ruse și se deosebește de eforturile de recrutare ale unor companii militare private semnalate de presă.
Jurnaliștii de investigație de la rise.md au scris cum locuitorii din Moldova sunt recrutați în armata rusă dislocată în stânga Nistrului. Oamenii sunt invitați pe diferite căi să devină în mod voluntar militari prin contract în cadrul grupului de forţe ruse din stânga Nistrului (GORT). Astfel de racolări sunt însă condamnate de autoritățile Republicii Moldova.
Serviciului de informații din armata ucraineană a comunicat la începutul lunii septembrie că „populația Transnistriei refuză să se angajeze cu contract în armata rusă”.
Îți recomandăm:
cuvinte cheie: cetățeni moldoveni mobilizare armata rusă