Regina Elisabeta a doua. Thank you, Ma’am! (Vă mulțumim, Doamnă!)
Mica prințesă Lilibet a știut dintotdeauna că menirea ei, pe acest pământ, este să conducă Regatul Unit al Marii Britanii. Să fie regină peste tărâmurile Comonwelth-ului.
Chiar dacă vechile cutume imperiale impuneau o succesiune la tron pe linie masculină, tatăl rege George al VI-lea neavând un moștenitor băiat, la tronului Britaniei, care să se încadreze în tiparul riguros al canonelor regale, a conștientizat cu înțelepciune că este momentul ca aceste arhaice și stricte cutume ale conduitei regale și ale sistemul monarhic de guvernare să fie schimbate altfel încât monarhia britanică să nu aibă de suferit.
Ba, mai mult decât atât, visa la un regat etalon de care britanicii să fie mândri
Așa că a crescut-o și educat-o, pe draga lui Lilbet, ca pe o viitoare regină. Cu credință și cu un dezvoltat simț al datoriei față de al său popor dar și față de oameni, în general. Regele tată și-a dorit pentru viitorul regatului său un lider în adevăratul sens al cuvântului. Un monarh a cărui datorie este aceea de a fi un înțelept suveran, un OM pentru oameni și un agil diplomat.
Într-o scrisoare adresată fiicei sale dragi, undeva în anul 1947, cu ocazia căsătoriei sale cu Philip de Mountbatten, regele George al VI-lea spunea:
“Te-am văzut crescând, în toți acești ani, cu mândrie, sub abila îndrumare a mamei tale care, după cum știi, pentru mine este un om excepțional motiv pentru care cred și știu că întotdeauna pot conta pe tine iar acum, cu atât mai mult, pe Philip (prințul consort) care ne va ajuta în strădania noastră.”
Regină mamă Elisabeta Bowes-Lyon i-a fost, de asemenea, foarte apropiată după cum cu atâta bucurie, admirație și respect o spune tatăl ei. Un real model de mamă, femeie, soție și regină. La fel de apropiată fiindu-i și sora sa Prințesa Margareta, mai ales în momentul în care cele două prințese și-au pierdut tatăl iar Anglia avea să intre într-o nouă eră. Un nou început pentru tot ceea ce a reprezentat monarhia britanică până în acel moment. A fost punctul zero și începutul erei Elisabeta a doua, cel mai longeviv monarh britanic al tuturor timpurilor.
Este mai mult decât evident rolul și aportul pe care l-a avut familia regală în formarea sa ca om, suveran și lider. A moștenit de la părinții săi cele mai nobile trăsături comportamentale. De la tatăl său a moștenit respectul față de semeni, curajul și spiritul militar al datoriei față de țară și popor, diplomația și inteligența unui adevărat om de stat. În timp ce mama ei i-a dăruit grația, empatia și bunătatea a tot ceea ce reprezintă umanul. Iar Lilibet a înțeles, în cel mai înțelept mod, că aceste atribute sunt obligatorii pentru un adevărat lider, însușindu-și-le cu mândrie pe fiecare în parte.
Astfel, pas cu pas, Lilibet devenea regina inimilor așa cum tatăl său și-a dorit dedicându-și viață educând-o în acest sens.
Cu timpul, regina Elisabeta a II-a a devenit un model pentru oamenii din întreaga lume
Un etalon de bunătate, umanitate, înțelepciune, răbdare și diplomație. Cel mai longeviv monarh al Angliei a devenit un model pentru multe din femeile planetei și nu numai. A fost un membru activ al societății britanice moderne. A fost implicată în diverse campanii atât de ordin militar cât și campanii caritabile care au vizat în speță femeile.
Și vizitat în mod regulat statele membre ale Comonwelth-ului asigurându-le de fiecare dată de toată susținerea Coroanei regale și a intregului aparat regal de la Palatul Buckingham. Pe scena politică a Angliei a fost o prezență discretă dar niciodată absentă. Și-a înțeles foarte bine rolul în cadru monarhiei constituționale și s-a conformat având grijă ca și membrii familiei regale să se conformeze și să nu depășească limitele bunului simț.
Azi, o lume întreagă o plânge și îi aduce un ultim omagiu celei care a fost Regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii și “Regina Inimilor” Azi o lume întreagă îi spune în semn de respect și recunoștință “Thank you, Ma’am!” (Vă mulțumim, Doamnă!)
Îți recomandăm:
Prințul Philip. Cei care au pus gând rău monarhiei britanice nu au simțul umorului
cuvinte cheie: regina elisabeta a doua