Comandantul șef al Forțelor Armate ale Ucrainei, Valeri Zalujnîi, a declarat că aproape 9.000 de eroi ucraineni au murit apărând țara de agresiunea rusă. El a menționat că nu numai personalul militar și cei care apăra țara cu arma în mână ci și copiii iau parte la războiul cu Rusia.
Zalujnîi a precizat tragica cifră pe 22 august în cadrul forumului „Apărătorii. Apel nominal”. Potrivit acestuia, copiii ucraineni care au simțit consecințele războiului nu sunt vinovați de nimic, decât că s-au născut chiar aici și chiar în acest moment.
„Ei chiar nu înțeleg nimic din ceea ce se întâmplă, dar în mod clar au nevoie de protecție atât lângă Soledar, Bakhmut, Velika Novosilka, cât și aici, pentru că tatăl lor a mers pe front și poate fi unul dintre cei aproape 9.000 de eroi care au murit.”, a declarat Valerii Zalujnîi
El a adăugat că copiii ar trebui să crească cu un sentiment de protecție, siguranță absolută și că viitorul este cu siguranță acolo. Aceasta este sarcina tuturor ucrainenilor, a subliniat comandantul șef al Forțelor Armate.
În aprilie 2022, președintele Ucrainei Volodimir Zelenski a declarat că de la începutul invaziei pe scară largă a Federației Ruse, Ucraina a pierdut 2,5 până la 3 mii de militari.
Între timp, pierderile Rusiei în război, potrivit Statului Major al Forțelor Armate ale Ucrainei pe 22 august, au ajuns la 45.400 de oameni. Pentru Moscova însă, numărul militarilor ruși uciși în Ucraina este secret de stat și rareori a actualizat bilanțul pierderilor. Ultima oară a fost pe 25 martie, când a anunțat că 1.351 de militari ruși au murit în Ucraina.
În ianuarie, Valerii Zalujni a discutat cu Comitetul militar al NATO și le-a spus că armata ucraineană este pregătită.
„Le-am reamintit aliaților că războiul nostru se desfășoară din 2014 și de atunci ne-am făcut treaba”, a spus el agenției naționale de știri Ukrinform după întâlnire.
Spre surprinderea tuturor, scenariul „agresiunii la scară totală” a devenit realitate pe 24 februarie, când tancurile rusești au pornit spre Kiev și rachetele au lovit ținte în toată Ucraina. Însă pregătirea pentru un război pe scară largă a început când trupele ruse au intrat în Crimeea în 2014, anexând peninsula și transformând Donbasul într-o zonă de luptă permanentă.
Din 2014, ucrainenii „se pot adapta mai bine și pot reacționa independent într-un mod în care nu ar fi putut înainte”, a spus oficialul, adăugând că flexibilitatea a schimbat jocul până acum împotriva atacului rusesc și rigidității deciziei din armata rusă”.
cuvinte cheie: Din 2014, ucrainenii „se pot adapta mai bine și pot reacționa independent într-un mod în care nu ar fi putut înainte”, a spus oficialul, adăugând că flexibilitatea a schimbat jocul până acum împotriva atacului rusesc și rigidității deciziei din armata rusă”.
Îți recomandăm:
cuvinte cheie: Valeri Zalujnîi