Economia Chinei se află în impas. Atât datele oficiale, cât şi cele independente arată că economia Chinei a continuat să se prăbuşească în al doilea trimestru al anului. Economia chineză a înregistrat o încetinire neaşteptată a producţiei şi intensificarea declinului din sectorul imobiliar. Acest lucru a generat temeri legate de un val de concedieri în a doua jumătate a anului. Aceste vești îngrijorătoare se adaugă la problemele deja grave ale şomajului din China, relatează Epoch Times.
Economia Chinei s-a deteriorat şi mai mult în iulie, a indicat un raport China Beige Book International (CBBI) la începutul lunii august, care oferă date economice independente
Producţia fabricilor şi noile comenzi de producţie din China au atins cel mai scăzut nivel de la jumătatea anului 2020. Ocuparea forţei de muncă în sectorul comerţului cu amănuntul a fost cea mai slabă din ultimii peste doi ani, potrivit celui mai recent sondaj CBBI. Deteriorarea creşterii veniturilor producătorilor şi comercianţilor cu amănuntul a redus profiturile, se arată în raport.
La 1 august, datele oficiale au dezvăluit cifre şi mai proaste în sectorul manufacturier şi imobiliar. Datele publicate de biroul de statistică al regimului chinez au arătat că indicele managerilor de achiziţii (PMI) din industria prelucrătoare din China pentru luna iulie a fost de 49,0, faţă de 50,2 în luna precedentă. Scăderea de 1,2 procente se situează sub nivelul critic de 50.
În iulie, în contextul în care au apărut mai multe cazuri de COVID-19 în unele părţi ale Chinei, regimul comunist a continuat măsurile stricte din cadrul politicii “zero-COVID”. Regimul comunist a pus mai multe oraşe în izolare, inclusiv centre industriale şi hub-uri economice.
Activitatea manufacturieră şi-a revenit în iunie, după ce au fost ridicate măsurile de izolare în unele părţi ale Chinei continentale. Dar acum s-a prăbuşit din nou
Institutul de cercetare a indicelui imobiliar din China a dezvăluit faptul că, în luna iulie, preţul mediu al clădirilor rezidenţiale noi a scăzut de la o lună la alta în 100 de oraşe din China continentală, în loc să crească. Preţul mediu al locuinţelor s-a prăbuşit şi mai mult. Scăderile de preţ pentru casele noi au fost mai mari în oraşe, în special în deltele râului Yangtze şi ale râului Pearl. În acest ergiuni preţurile locuinţelor au crescut în anii precedenţi.
Vânzările de proprietăţi în cele 17 oraşe urmărite de Index Research Institute au scăzut cu 33,4% de la o lună la alta în iulie, comparativ cu un salt de 88,9% în iunie, pe măsură ce au fost ridicate blocajele.
Rata ridicată a şomajului
Potrivit unui raport al principalului site financiar chinez Caixin, ocuparea forţei de muncă în sectorul manufacturier intern a continuat să se reducă. Indicele de ocupare al forţei de muncă a scăzut la cel mai redus nivel din ultimele 27 de luni. Raportul a atribuit concedierile măsurilor de reducere a costurilor luate de fabrici, vânzărilor slabe şi unei “atitudini prudente faţă de angajări” în toate industriile.
În plus, aproape 11 milioane de studenţi din China continentală au absolvit în vară. Este un nivel record. Potrivit datelor oficiale publicate de regimul chinez, rata şomajului la tinerii din mediul urban cu vârste cuprinse între 16 şi 24 de ani a urcat la 19,3% în iunie. Este un nivel record al șomajului în rândul tinerilor. Din cauza incertitudinii generalizate privind ocuparea forţei de muncă, încrederea consumatorilor rămâne fragilă. Dintre cei care încă mai au locuri de muncă, mulţi sunt mai reticenţi în a cheltui bani.
Datele oficiale arată că în China continentală creşterea economică a încetinit la 0,4% în ritm anual în al doilea trimestru. Pe plan extern se crede că economia Chinei ar putea chiar să fie deja în recesiune. Regimul chinez este cunoscut pentru lipsa de transparenţă şi raportează adesea cifre false.
Economia Chinei se află în impas. Perspectivele sunt slabe
La reuniunea din 28 iulie regimul a recunoscut că mediul internaţional din acest an este “complex şi sever”. Liderii partidului comunist au adăugat că sarcinile interne sunt “dificile”.
Conducerea Partidului Comunist Chinez a păstrat tăcerea cu privire la obiectivul de creştere economică de 5,5% pe care l-a stabilit pentru acest an. Analiştii spun că acest lucru sugerează că regimul comunist crede că nu va reuşi să atingă acest obiectiv în final.
Analistul Tang Jingyuan a declarat pentru The Epoch Times că s-a intensificat declinul din sectorul imobiliar chinez
Sectorul imobiliar chinez reprezintă o industrie pilon şi cel mai mare sector de investiţii şi venituri ale guvernului local. Gigantul imobiliar Evergrande se află la un pas de faliment. Datoriile Evergrande depășesc 300 miliarde de dolari. Evergrande a eșuat să plătească datorii de 1,2 miliarde de dolari către creditori. Evergrande a vândut active în ultimele luni pentru a strânge banii pe care îi datorează clienţilor, investitorilor şi furnizorilor. Într-o declaraţie de vinerea trecută, compania spune că nu poate garanta „îndeplinirea obligaţiilor financiare”. Declarația a provocat prăbuşirea preţului acţiunilor. Fitch, una dintre cele mai mari agenţii de rating de credit din lume, a declarat Evergrande în stare de nerambursare. Mișcarea ar putea împiedica negocierile de restructurare ale companiei cu investitorii.
“Ocuparea forţei de muncă în industria prelucrătoare continuă să se reducă, iar şomajul atinge un nou maxim. Industria prelucrătoare corespunde exportului economiei chineze. Aceasta arată că politica de stimulare a consumului din China continentală nu are niciun efect”, a afirmat analistul.
“Aceste date reflectă faptul că cei trei piloni ai economiei chineze – investiţiile, exporturile şi consumul – sunt în general în decelerare sau chiar în impas. Pe această bază, autorităţile PCC rămân în continuare la politica ‘zero-COVID’. Această politică nu va face decât să afecteze economia chineză”, a precizat Tang.
“Şi ca lucrurie să fie şi mai complicate, în ceea ce priveşte criza economică din China problema nu este dacă poate atinge rata de creştere vizată, ci dacă poate stabiliza economia în următorii cinci sau chiar zece ani.”
Problemelor interne ale Chinei li se adaugă și cele externe. Conflictul China-Taiwan redevine de actualitate
Tensiunile politice dintre Taiwan şi China datează de la războiul civil chinez (1927–1949). În urma conflictului îndelungat dintre Partidul Comunist şi aripa de dreapta a mişcării Kuomintang, condusă de politicianul şi generalul Chiang Kai-shek, comuniştii s-au impus după 22 de ani. După ce liderul comunist Mao Zedong a proclamat Republica Populară Chineză, Kuomintang-ul s-a refugiat în Taiwan. Dar Beijingul priveşte în continuare insula Taiwan ca pe o parte a teritoriului naţional.
China a anunțat că încetează exercițiile militare din jurul Taiwanului. Dar oficialii chinezi au declarat că „antrenamentul și pregătirile de război” vor continua. Acţiunile Beijingului amintesc de pregătirea războiului de agresiune al lui Vladimir Putin împotriva Ucrainei.
Îți recomandăm:
cuvinte cheie: Economia Chinei