Analistul Andrei Caramitru face o scurtă analiză în legătură cu logistica utilizată de armata rusă. Punctul de vedere a fost formulat pe propriul cont de socializare. Îl redăm mai jos:
„Situația în Ucraina pe frontul de est e următoarea. Totul este despre logistică. Rușii au avansat un pic, câțiva km, în 2-3 luni cu costuri uriașe.
De ce în est au putut, dar la Kyiv nu?
Tot sistemul lor de război a rămas la nivelul primului război mondial. Totul se bazează pe artilerie. Trag in neștire, cu precizie zero, până fac absolut totul praf. Au enorm de multe tunuri.
Pentru asta au nevoie însă nevoie de mii de tone de muniție, aduse non-stop. Însă logistica lor e super primitivă. Nu funcționează decât pe linii de tren care trebuie sa aducă muniția cât mai aproape de trupe. Nu au camioane, nu au paleți. Nu au sisteme moderne de încărcat/descărcat. În est, însă, au conexiunea cu Rusia în spate și au liniile de tren. Deci au putut să aducă muniția. Ucrainenii nu au avut cum să le taie logistica.
Acum lucrurile s-au schimbat pentru că ucrainenii au început să folosească sistemele moderne de artilerie NATO
Super precise, care bat la 80 km (e posibil sa primească și muniție care bate la 300 km, în curând). Și uite așa, în ultimele zile zeci de depozite de muniție din spatele liniilor rușilor au fost distruse. Următorul pas e să distrugă liniile de tren și să lovească orice camion care aduce muniție spre front pentru ruși.
Când se va întâmpla asta, trupele rusești efectiv nu mai au cum lupta. Pentru că artileria lor nu va mai avea muniție. Și atunci începe dezastrul pentru ei.
De asta toți foștii mari generali americani spun că va veni un mare contraatac ucrainean în august. De asta ucrainenii nici nu vorbesc despre vreo negociere sau cedare în fața rușilor. Pentru ca planul e clar si precis. O sa vedeți.”
Context (Sursa: ZF):
Forțele rusești au avansat în Ucraina în ultimele săptămâni grație accesului sporit la linii ferate prin care a livrat tone de muniție și alte echipamente. Trenurile sunt metoda preferată a armatei militare pentru transportul trupelor şi armelor grele. În Donbas, rețelele dense de cale ferată au fost în avantajul Moscovei.
Armata rusească depinde atât de mult de trenuri, încât menține o forță de elită în acest domeniu. Trupele acesteia sunt antrenate pentru a repara căile bombardate sub focul inamicului.
Și totuși, dependența puternică a Rusiei de transportul feroviar, o tehnologie din secolul 19, relevă deficiențe majore de logistică, de coordonare a transferului de echipamente. Dificultățile în a-şi alimenta trupele dincolo de liniile ferate au încetinit invazia Rusiei și au contribuit la eșecurile catastrofale de la începutul invaziei. Astfel de dificultăți ar putea decide și evoluția viitoare a conflictului.
Spre deosebire de SUA și alte țări care au adoptat logistici militare moderne, Rusia a rămas în mare măsură limitată la metodele tradiționale din era sovietică. Nu este doar un semn al eșecului armatei, potrivit oficialilor occidentali, ci și o deficiență rezultând din lipsa de modernizare a economiei rusești.
Rusia se laudă cu una dintre cele mai mari forte militare din lume, însă dispune de puține containere de transport, stivuitoare sau paleţi de genul celor utilizate de SUA pentru accelerarea livrărilor către Ucraina, potrivit experților în logistică.
Îți recomandăm:
cuvinte cheie: logistica armata rusă