Războiul din Ucraina ar putea revoluționa ordinea mondială
Theo Horesh, autor al volumului „Fascismul de data aceasta: și viitorul global al democrației” descrie într-un editorial publicat de Kyiv Post implicațiile pe care războiul din Ucraina le are asupra ordinii mondiale.
Redăm mai jos textul editorialului:
Se crede în mod normal că singurele cărți rămase de jucat împotriva președintelui rus Vladimir Putin sunt fie cea militară, fie cea legată de eliminarea dependenței Europei de petrolul și gazele naturale rusești. Există și alte măsuri care ar putea întări ordinea internațională și a democrațiilor, lăsând în același timp Rusia din ce în ce mai izolată.
Biden ar trebui felicitat pentru construirea unui front unit împotriva Rusiei. Președintele american ar trebui să fie onorat pentru că a sprijinit Ucraina în timp ce regenerează alianța democrațiilor
Dar ar trebui să fie presat și să pună bazele unei alianțe pentru a apăra ordinea mondială.
În primul rând, Biden ar trebui să ceară Rusiei să fie suspendată din Consiliul de Securitate al ONU. Amenințările Rusiei la adresa păcii și a ordinii internaționale sunt de neacceptat. Biden ar trebui să susțină că orice stat care încearcă să acapareze teritorii sau să se angajeze în crime împotriva umanității ar trebui să fie suspendat din organizațiile internaționale până când vor înceta astfel de activități. În prezent, Rusia se află în această situație.
Aplicarea acestui principiu ar slăbi Rusia și, fără îndoială, ar constrânge viitorii președinți americani în cazul în care alte națiuni ar amenința ordinea internațională. În acest fel, China ar putea susține principiul în speranța de a-l folosi împotriva Americii, iar Biden l-ar putea folosi pentru a constrânge un viitor președinte al Partidului Republican.
Biden ar trebui să înceapă, de asemenea, să exploreze condițiile în care democrațiile veritabile ar putea înlocui Rusia în Consiliul de Securitate. Candidații potențiali ar putea include India, Indonezia, Brazilia, Africa de Sud sau o combinație.
Niciuna dintre acestea nu este o democrație perfectă. Dar sprijinul american s-ar putea baza pe reforme democratice și sprijinul pentru sancțiuni împotriva Rusiei. O astfel de mișcare ar putea întări puterea soft americană. Dar ar putea constitui, de asemenea, un drum lung în construirea unei ordini internaționale mai incluzive și, prin urmare, mai legitime. Ordinea mondială ar putea fi asigurată printr-o astfel de mișcare.
Îți recomandăm:
Desigur, este puțin probabil ca Beijingul să susțină îndepărtarea Rusiei dintr-o multitudine de motive. Nu în ultimul rând rivalitatea lor geopolitică cu India
Cu toate acestea, China ar putea prefera, de asemenea, să lucreze cu state populate non-occidentale. În acest fel, este posibil ca Beijingul să vadă această mișcare ca fiind una revoluționară.
Chiar dacă rezoluția ar eșua, încercarea ei i-ar aduce aminte lui Putin ce ar putea risca în urma amenințărilor sale nucleare și a altor posibile crime împotriva umanității. Biden ar trebui, de asemenea, să ceară ONU să reducă importanța Consiliului de Securitate. Adunarea Generală ar trebui să primească o importanță sporită. Consiliul de Securitate a fost mult timp criticat pentru puterea disproporționată pe care o acordă membrilor săi permanenți: China, Franța, Rusia, Marea Britanie și S.U.A.
Fiecare are drept de veto asupra deciziilor majore ale ONU, dar delegarea de competențe între Consiliul de Securitate și Adunarea Generală este ambiguă în Carta ONU
Așadar, sprijinul american pentru delegarea mai multor decizii către Adunarea Generală i-ar putea împuternici să preia mai multe atribuții pe membrii ONU. Decizia s-ar dovedi o mișcare populară în rândul celor mai mulți membri ai Națiunilor Unite. Este, de asemenea, o mișcare responsabilă care ar putea consolida arhitectura instituțională a ordinii mondiale.
Joe Biden ar trebui să intensifice și mai mult presiunea asupra statelor autoritare prin crearea unei Ligi a Democrațiilor. Acest lucru ar genera un grup de 82 de candidați, folosind măsura Freedom House a „statelor complet libere”. Cu toate acestea, Liga ar putea, de asemenea, să încheie acorduri de asociere cu câteva zeci de „state parțial libere”,. O serie de țări tind să organizeze alegeri libere, dar încălcă în același timp drepturile liberale ale cetățenilor. Liga ar putea admite mai multe state parțial libere care se democratizează rapid.
Îți recomandăm:
Rusia își înfige ghearele în Asia. Eurasia, proiectul lui Putin, intră în linie dreaptă
Scopul ligii ar fi consolidarea instituțiilor democratice în rândul propriilor membri
Beneficiile ar putea include creșterea comerțului și libera circulație a oamenilor; aducerea păcii statelor asociate și elaborarea de soluții climatice. Liga ar putea susține o mai mare democratizare a statelor asociate prin asigurarea accesului la împrumuturi preferențiale și la instituții globale în schimbul reformelor democratice. De asemenea, ar putea susține și îmbunătățirea sistemului de vot ale democrațiilor mai sărace.
Rusia ar încerca probabil să se alieze cu alte autocrații împotriva Ligii. Însă democrațiile sunt mai buni jucători de echipă decât autocrațiile
Prin urmare, Liga ar putea consolida puterea democrațiilor și ar putea susține statele sărace sau cele cu venituri medii.
Procedând astfel, ar consolida o multitudine de instituții globale suprapuse. Liga ar putea face presiuni asupra Consiliului de Securitate să se implice mai mult sau să riște intrarea în irelevanță. Desigur, ar izola și mai mult Rusia. În prezent, Kremlinul se află în cea mai grea perioadă de după destrămarea Uniunii Sovietice. Războiul din Ucraina a șubrezit masiv poziția Rusiei în lume. Federația Rusă a devenit cea mai sancționată țară din lume, peste Coreea de Nord.
Dacă Biden dorește să submineze Rusia și alte state autoritare în timp ce consolidează influența americană în statele mai sărace și cu venituri medii, trebuie să insiste ca Israelul fie să ofere palestinienilor drepturi civile și politice semnificative, fie să se confrunte cu aceleași sancțiuni impuse Rusiei. Însă acesta este un scenariu improbabil. Situația Israelului este una complexă.
Statele, ca și oamenii, pot fi reformate aplicând stimulentele potrivite
Și pe măsură ce căutăm să izolăm Rusia, ar fi bine să ne amintim cum stimulentele potrivite, împreună cu înfrângerea sa zdrobitoare în al Doilea Război Mondial, au ajutat la reformarea unui regim și mai brutal în Germania. Japonia este cel de-al doilea exemplu. Cele două puteri beligerante din secolul trecut au devenit democrații veritabile. Atât Germania, dar și Japonia au devenit puteri economice mondiale.
Scopul reformării ordinii internaționale nu ar fi pur și simplu izolarea Rusiei. Scopul este crearea setului potrivit de stimulente necesare pentru a reforma o serie de state autocrate precum Rusia.
Îți recomandăm:
Rusia își înfige ghearele în Asia. Eurasia, proiectul lui Putin, intră în linie dreaptă
cuvinte cheie: ordinea mondială