Un soldat rus ce a fugit din Ucraina a povestit CNN despre invazia rusă. A fost nevoie de câteva săptămâni în care a dormit pe lăzi de grenade și în care s-a ascuns de ucraineni, pe fondul unui sentiment din ce în ce mai mare de vinovăție, pentru ca ofițerul rus să ajungă la concluzia că nu vrea să participe la acest război.
„Eram murdari și obosiți. Oamenii din jurul nostru mureau. Nu voiam să simt că fac parte din asta, dar fac parte din ceea ce se întâmplă”, a spus ofițerul pentru CNN.
El a spus că a mers să-și găsească comandantul și și-a demisionat pe loc.
Nu am vrut să simt că fac parte din asta, dar iau parte la acest război
Povestea ofițerului rus este una remarcabilă. Însă este doar una dintre poveștile oponenților războiului declanșat de Rusia. Mulți dintre opononenții războiului spun că au auzit de multe alte cazuri în care soldați, atât profesioniști, cât și recruți, au refuzat să lupte.
Trupele ruse se confruntă cu moralul scăzut al militarilor. Aceștia suferă pierderi grele în Ucraina, potrivit evaluărilor oficialilor occidentali, inclusiv ale Pentagonului.
Agenția de Informații din Marea Britanie spune că unii militari au refuzat să execute ordinele.
Îți recomandăm:
Atacarea Rusiei de către Ucraina devine tot mai probabilă. Vor intra ucrainenii în Rusia?
O misiune despre care soldatul rus nu știa nimic
Ofițerul care a vorbit cu CNN spune că a făcut parte din acumularea masivă de trupe din vestul Rusiei, care a declanșat temeri globale că o intervenție armată în Ucraina este inevitabilă. Dar el a spus că nu s-a gândit prea mult la asta. Chiar și pe 22 februarie, când el și restul batalionului său au fost rugați să-și predea telefoanele mobile, fără nicio explicație, în timp ce staționau în Krasnodar, sudul Rusiei.
În acea noapte și-au petrecut ore întregi pictând dungi albe pe vehiculele militare. Apoi li s-a spus să le spele semnele, a spus el.
„Ordinul s-a schimbat, vopsiți litera Z, ca în Zorro”, și-a amintit că i s-a spus de către superiorii ierarhici
„A doua zi am fost duși în Crimeea. Sincer să fiu, m-am gândit că nu vom merge în Ucraina. Nu credeam că se va ajunge deloc la asta”, a spus bărbatul.
În timp ce unitatea sa se afla în Crimeea, președintele Vladimir Putin a ordonat invazia Ucrainei pe 24 februarie.
Dar ofițerul a spus că el și camarazii săi nu erau conștienți, deoarece nu li s-a transmis nicio informație. Soldații nu erau în contact cu lumea exterioară întrucât au fost lăsați fără telefoane.
Îți recomandăm:
Nu am fost informați despre „naziștii ucraineni”. Mulți dintre noi nu am înțeles ce se întâmplă și de ce am fost aduși în Ucraina
Două zile mai târziu, militarilor li s-a ordonaț să intre în Ucraina. „Unii au refuzat categoric. Au scris un raport și au plecat. Nu știu ce s-a întâmplat cu ei. Eu am rămas inițial. Nu știu de ce. A doua zi am plecat”, a spus el. Ofițerul a spus că nu cunoaștea scopul misiunii; că afirmațiile bombastice ale președintelui Putin că Ucraina face parte din Rusia și ar trebui să fie „denazificată” nu au ajuns la oamenii cărora li s-a cerut să lupte.
El a declarat pentru CNN că a sperat în găsirea unei soluții diplomatice și s-a simțit vinovat de invazia Rusiei în Ucraina.
Începerea conflictului
Primul lucru pe care și-l amintește soldatul după ce unitatea sa a trecut granița într-o coloană lungă de vehicule a fost să vadă cutii cu rații rusești împrăștiate peste tot și grămezi de echipamente distruse. “Stăteam în camionul Kamaz, ținând strâns un pistol de mine. Aveam un pistol și două grenade la mine”, a spus el.
Coloana din care făcea parte s-a îndreptat spre nord-vest, în direcția Herson. În timp ce se apropiau de un sat, un bărbat cu un bici a sărit afară și a început să biciuiască convoiul și să țipe: „Sunteți nenorociți cu toții!” îşi aminti ofiţerul.
„Bărbatul aproape că s-a urcat în cabina în care ne aflam noi. Avea ochii în lacrimi. Mi-a făcut o impresie puternică”, a adăugat el. “În general, când i-am văzut pe localnici, eram speriați. Unii dintre își ascundeau armele sub haine. Când ne-am apropiat de ei, au tras”.
Ofițerul a declarat că se simțea rușinat de ceea ce fac rușii în Ucraina
El a spus că și rușii au fost supuși unui atac mai puternic, cu mortiere îndreptate spre ei în a doua sau a treia zi în care se aflau în Ucraina.
„În prima săptămână, am fost într-o stare de șoc. Nu m-am gândit la nimic”, a spus el pentru CNN. „M-am dus la culcare gândindu-mă: „Astăzi este 1 martie. Mâine mă voi trezi, va fi 2 martie. Principalul lucru este să trăiesc o altă zi”. De câteva ori obuzele au căzut foarte aproape. Este un miracol că niciunul dintre noi nu a murit”, a spus el.
Reacția ofițerilor superiori
Ofițerul a declarat pentru CNN că nu este singurul soldat îngrijorat sau confuz în legătură cu motivul pentru care au fost trimiși să invadeze Ucraina. După câteva săptămâni, ofițerul a fost trmis să însoțească echipamentele care trebuiau reparate. Acolo a spus că a devenit, de asemenea, mai conștient de ceea ce se întâmplă și că a avut mai mult timp și energie pentru a reflecta la ce se întâmplă.
„Aveam un aparat de radio și puteam asculta știrile”, a spus el pentru CNN. „Așa am aflat că magazinele se închid în Rusia și economia se prăbușește. M-am simțit vinovat pentru asta. Dar m-am simțit și mai vinovat pentru că am venit în Ucraina”.
El a spus că hotărârea sa s-a întărit până la punctul în care nu putea să facă decât un singur lucru. Să demisioneze. Nu este singurul soldat rus care a refuzat să lupte în Ucraina
„În final, mi-am adunat forțele și m-am dus la comandant pentru a demisiona”. La început, comandantul mi-a respins demisia. Mi-a spus că este imposibil pentru un soldat rus să refuze să servească patria în Ucraina.”
„Mi-a spus că mi s-ar putea întocmi un dosar penal. Refuzul de a servi patria este trădare. Dar mi-am păstrat cumpătul. Mi-a dat o foaie de hârtie și un pix”, a spus ofițerul pentru CNN, adăugând că și-a scris demisia.
Ce se va întâmpla în continuare, nu știu
Aproximativ 30.000 soldați ruși au fost uciși în Ucraina de la începutul războiului. Forțele armate ucrainene estimează pierderile rusești la peste 29.000. Ultima dată când Ministerul rus al Apărării a raportat pierderi a fost pe 25 martie, raportând moartea a 1.351 de militari. Ofițerul care a vorbit cu CNN se află acum alături de familia sa.
Îți recomandăm:
(Deutsche Welle) Ucraina respinge ideea oricăror concesii teritoriale făcute Rusiei