Pro-rușii încearcă destabilizarea Moldovei din interior.
Apar tentații în ceea ce privește destabilizarea Moldovei din interior. Opoziția pro-rusă cheamă la nesupunere și incită populația la sfidarea restricțiilor ce vizează afișarea simbolurilor invaziei ruse în Ucraina.
Parlamentul de la Chișinău a interzis recent simbolurile invaziei ruse „V”, „Z”, precum și panglica bicoloră „Sf. Gheorghe”. Președintele Maia Sandu a promulgat legea marți, 19 aprilie.
Opoziția pro-rusă spune că nu recunoaște această lege și cheamă populația să iasă, de 9 mai („Ziua Victoriei”), la o manifestație cu panglica prinsă la piept. Partidul Socialiștilor îi asigură pe cei care vor încălca legea că le va acorda „asistență juridică deplină fiecărui locuitor care va considera că e de datoria sa să poarte panglica Sf. Gheorghe pe 9 mai”. În paralel, unii deputați de stânga apar live pe platformele propagandistice de la Moscova cu mesaje ce alimentează dezbinarea și ura. Ei zâmbesc satisfăcuți și dau din cap atunci când propagandiștii lui Putin spun că Moldova va fi sfârtecată de Rusia și că va rămâne fără gaze de la 1 mai.
Maia Sandu: Datoria noastră era să păstrăm această pace, dar nu am reuşit
După promulgarea legii care interzice simbolurile invaziei ruse în Ucraina, Maia Sandu a susținut un brifing în cadrul căruia a menționat că Moldova nu are nevoie de „simboluri care ne învrăjbesc”, pentru că „este o țară a păcii”: Modificarea legislației cu privire la unele semne și litere care sunt folosite de armata rusă în războiul din Ucraina și cu privire la interzicerea pe teritoriul țării noastre a simbolicii acestui război nu atentează la memoria noastră istorică. Oamenii vor putea, în continuare, să-i comemoreze pe eroii care au luptat în cel de-al doilea război mondial”, a explicat șefa statului.
Potrivit ei, „specularea victoriei din 1945 pentru a promova, astăzi, o agresiune militară împotriva Ucrainei este o ofensă adusă memoriei părinților și bunicilor noștri, care şi-au dat viaţa pentru ca noi să putem trăi în pace. Datoria noastră era să păstrăm această pace, dar, din păcate, nu am reuşit”. (…) „Nu putem accepta folosirea, în țara noastră, a simbolurilor care înfățișează, reprezintă sau sprijină invazia rusă în Ucraina. Simbolurile îşi schimbă sensul în funcţie de context, de realităţi.
Îți recomandăm:
destabilizarea Moldovei
Simbolurile pe care le incriminăm nu sunt simboluri despre războiul de acum 77 de ani – ele se referă la războiul de azi din Ucraina. Nu putem tolera promovarea unor imagini și acțiuni care sunt asociate războiului din Ucraina, care sunt asociate cu uciderea a mii de oameni, cu suferințele altor milioane de refugiați și care îndeamnă la teroare, distrugeri și violuri. Nu putem admite mesaje care denaturează informația despre război – e revoltător și inuman să învinuiești victimele de suferințele proprii”, a menționat Maia Sandu.
„Cei care astăzi justifică uciderea ucrainenilor, mâine – sau chiar azi – pot cere uciderea moldovenilor. Cei care nu condamnă azi războiul sunt la fel ca aceia care nu au condamnat, la vremea lor, pogromurile, holocaustul sau deportările. (…) Cei care folosesc simbolurile războiului pentru a picura ură în conștiința noastră și pentru a semăna vrajbă și divizare în societate vor plăti dur conform legii. Utilizarea acestora este un comportament criminal și dezgustător. Politicienii care speculează cu simboluri pentru a diviza societatea vor fi penalizați”, a mai spus președintele moldovean.
Ambasada Rusiei spune că interzicerea panglicii afectează mișcarea spre pace Ambasada Federației Ruse în Republica Moldova susține că interzicerea panglicii Sf. Gheorghe afectează „mișcarea spre pace și prietenie dintre cele doua țări”.
Ambasada menționează că panglica bicoloră păstrează memoria a milioane de oameni care au murit în lupta împotriva fascismului și nazismului în Europa. „Încercarea de astăzi, de a crea o nouă realitate fictivă a acelor evenimente, bazate pe un atac ideologic la normele morale, privează popoarele noastre de dreptul la o memorie istorică sigură, îngreunează trecerea spre pace și prietenie”, se arată în reacția Ambasadei Rusiei în Republica Moldova.
Separatiștii de la Tiraspol s-au pomenit izolați și strigă: „Blocadă!”
Deși, aparent, mai timid decât înaintea invaziei rusești asupra Ucrainei, și regimul separatist de la Tiraspol pare să-și recapete „vocea” în ultimele două săptămâni, în special după ce Ucraina a blocat orice mișcare prin segmentul de frontieră pe care îl are cu regiunea transnistreană. Acum singura legătură, inclusiv comercială, a regiunii transnistrene cu restul lumii este prin Republica Moldova, iar aceasta înseamnă legalizarea actelor și condiții egale cu agenții economici din Republica Moldova. Businessul din Transnistria nu a funcționat niciodată în ultimii 30 de ani cu acte în regulă. Prin urmare, regimul separatist percepe necesitatea legalizării afacerilor la Chișinău ca pe o „blocadă economică”.
Și dacă în raport cu Ucraina, exponenții regimului separatist de la Tiraspol afișează acum un ton umil, în ceea ce privește dialogul cu Chișinăul administrația separatistă din stânga Nistrului a rămas la fel de neprietenoasă, ne-a spus vicepremierul moldovean pentru Reintegrare, Oleg Serebrean: „Canalul de dialog este deschis, dar conținutul este blocat. Mesajul în ceea ce privește Chișinăul este neprietenos în continuare – așa cum a fost întotdeuna”, susține Serebrean.
Îți recomandăm:
destabilizarea Moldovei
Regimul de la Tiraspol nu uită să accentueze ideea despre independență și insistă în continuare că ar exista „teritorii temporar controlate” de Republica Moldova – aluzie făcându-se la cele opt comune – şase din stânga Nistrului și două din dreapta (Copanca și Varnița) pe care Tiraspolul le consideră parte a republicii separatiste. „Poate că aceste lucruri erau spuse și anterior, dar contextul în care se spun acum le dă o altă lectură. Adică, puse în peisajul actual, vedem mai reliefat aceste declarații. Deci, nu putem spune că s-a temperat mesajul Tiraspolului la adresa noastră. Nu este mai prietenos!”, a conchis vicepremierul moldovean.
Îți recomandăm:
Deutsche Welle: Ce (nu) poate face România pentru Republica Moldova în cazul unei agresiuni
cuvinte cheie: destabilizarea Moldovei
Sursa: Deutsche Welle / Autor: Vitalie Călugăreanu