Soldați ruși morți în Ucraina sunt abandonați pe câmpuri, în timp ce Kremlinul ascunde adevăratul bilanț al războiului.
Primele zile calde și însorite de primăvară din regiunea de sud a Mykolaiv aduc o nouă realitate sumbră: mirosul morților.
Pe măsură ce temperaturile cresc și pământul se dezgheță, trupurile soldaților ruși împrăștiate pe câmpurile din Ucraina devin o problemă.
În discursul său video de sâmbătă, Vitaly Kim, guvernatorul regiunii, a cerut locuitorilor locali să ajute să colecteze cadavrele. Acesta a cerut locuitorilor să le pună în saci, pe măsură ce temperaturile urcă peste punctul de îngheț
Nu suntem animale, nu? Vitaly Kim i-a implorat pe rezidenți, care și-au pierdut deja atât de mulți dintre ei în acest război.
Mykolaiv a fost printre primele capitale regionale care au fost atacate de armata lui Putin. După ce au ajuns în centrul orașului, trupele ruse au fost forțate să se retragă de armata ucraineană. Rușii au lăsat în urma lor de vehicule de luptă și tancuri. Dar bătălia pentru oraș, o piatră de temelie în eforturile Rusiei de a cuceri coasta Mării Negre până la Odesa, este încă în curs de desfășurare. Nu este clar cât de mult vor putea forțele ucrainene să evite asaltul.
Numindu-i pe soldații ruși drept „orci” – armata monstruoasă din „Stăpânul inelelor”. Kim a spus că rușii s-au retras și au lăsat trupurile carbonizate ale colegilor lor în urmă pe câmpul de luptă. El a trimis CNN poze cu cadavrele abandonate, adăugând: „Sunt sute, în toată regiunea”.
Îți recomandăm:
Guvernatorul a cerut ca trupurile să fie introduse în frigidere și trimise înapoi în Rusia pentru identificare prin teste ADN. Dar, la o lună de război, încă nu este clar cum sau dacă rămășițele soldaților sunt repatriate în Rusia. Rapoartele despre numărul morților nu au fost făcute publice. Rusia a reprimat orice informație despre realitățile războiului sângeros. Guvernul rus a restricționat accesul la reportajele mass-media occidentale, precum și la rețelele de socializare Twitter și Facebook, pe teritoriul țării.
„Știți că au adus cu ei o camere de incinerare? Nu vor arăta cadavrele familiilor lor. Nu le vor spune mamelor că copiii lor au murit aici”.
Câte soldați ruși au fost uciși exact în Ucraina rămâne un mister
Conform Ministerului rus al Apărării au murit 498 de militari, până luni. Însă tabloidul rus Komsomolskaya Pravda, pro-Putin, a publicat un raport care actualiza bilanțul la 9.861. Cifra, care a fost atribuită ministerului și ulterior retractată de ziar nu a fost confirmată de Kremlin. Dmitri Peskov, a declarat marți pentru CNN: „În ceea ce privește cifrele, am convenit de la bun început că nu divulgăm informațiile”.
Acest număr coincide cu informațiile transmise CNN de oficialii SUA și NATO. Aceștia au estimat recent că victimele rusești variază între 3.000 și 10.000 soldați ruși morți în Ucraina
Oficialii ucraineni au susținut că bilanțul este și mai mare, de peste 16.000. CNN nu a putut verifica numărul total de decese din Rusia.
Una dintre cele mai înfiorătoare imagini ale războiului din Ucraina a fost cea a unui soldat rus mort, cu fața și corpul ascunse de zăpada proaspăt depusă. Fotografia, realizată de fotoreporterul Tyler Hicks de la New York Times, a surprins anonimatul celor peste 150.000 de ruși trimiși să se lupte cu vecinii lor. Familiile ruse sunt disperate să afle orice informații despre soarta copiilor lor.
Îți recomandăm:
Guvernul ucrainean a susținut că armata rusă a trimis crematorii mobile pentru a-și arde propriii soldați
„Rușii care mor aici, nimeni nu îi numără, sunt oameni care mor în acest război. Știți că au adus o cameră de incinerare cu ei? Nu vor arăta cadavrele familiilor lor. Nu vor spune mamelor din Rusia că copiii lor au murit aici”, a declarat președintele ucrainean Volodimir Zelenski reporterilor într-un briefing din 3 martie.
În aceeași zi, reprezentanți ai Căilor Ferate Ucrainene, au declarat că au furnizat forțelor armate ale Ucrainei 20 de vagoane frigorifice pentru îndepărtarea soldaților ruși morți din mai multe zone, inclusiv din Odesa.
La doar 72 de ore mai târziu, președintele Căilor Ferate Ucrainene a postat un mesaj pe canalul său personal Telegram în care spunea că Rusia nu a venit niciodată să le încarce
„De dragul propagandei, ei sunt gata să priveze mamele chiar și de posibilitatea de a îngropa cadavrele”, a scris Oleksandr Kamyshin.
Guvernul Ucrainei a declarat că încă așteaptă să primească o cerere din partea autorităților ruse pentru repatrierea cadavrelor soldaților uciși. Vicepremierul ucrainean a declarat că problema colectării și identificării cadavrelor a fost discutată joi într-o întâlnire între premierul Denys Shmyhal și președintele Comitetului Internațional al Crucii Roșii, Peter Maurer. Dar CICR nu a confirmat dacă ajută Ucraina să returneze rămășițele rușilor în țara lor de origine.
În videoclipuri și rapoarte au început să apară indicii despre amploarea pierderilor de trupe ale Rusiei
Pe 18 martie, serviciul din Belarus al Radio Free Europe/Radio Liberty, a publicat imagini cu convoaiele de ambulanțe rusești care păreau să sosească la spitalele de campanie din sudul Belarusului, în apropiere de granița cu Ucraina. Aceștia au raportat că morgile din zonă sunt pline cu soldați ruși. De asemenea, Rusia nu confirmă aceste informații. Guvernul rus ascunde publicului aceste informații.
Un raport din 21 martie al publicației de presă ucrainene The Kyiv Independent a urmărit o unitate ucraineană de intervenție în caz de urgență care a dezgropat soldații ruși îngropați în morminte comunale nemarcate din Rusaniv, un sat la est de capitală, lăsați la grămadă fără documente de identificare sau acte de identitate.
Rapoartele din presa de stat rusă au confirmat cifra de 498 soldați ruși morți în Ucraina
Cenzura războiului a fost dusă la extrem. În Rusia există o nouă lege care incriminează informațiile care contrazic datele furnizate de către Kremlin. În lipsa informațiilor despre acei soldați ruși morți în Ucraina, ucrainenii au făcut publice date zilnic.
Un site web și un canal Telegram înființat de Ministerul Afacerilor Interne ucrainene, care vizează familiile ruse, publică un flux constant de fotografii cu soldați ruși morți în Ucraina și tinerii capturați. Uneori sunt publicate și cărțile de identitate ale soldaților ruși morți în Ucraina. Site-ul pus la dispoziția familiilor soldaților ruși este 200rf.com.
Viktor Andrusiv, consilier al ministrului afacerilor interne al Ucrainei și creatorul și fondatorul canalului „Căutați-l pe al vostru”, a declarat că a lansat inițiativa pentru a ajuta familiile ruse să descopere informații despre soldații lor.
„Nu ducem un război împotriva poporului rus. Și nu cred că rușii ar trebui să sufere din cauza regimului lor, care îi minte și spune că totul este bine, nimeni nu moare. Este o modalitate prin care noi le aducem ceva adevăr”, a spus el pentru CNN.
„Problema cu corpurile rusești este cu adevărat uriașă. Sunt mii. Înainte de război, vremea era rece, era în regulă, dar acum avem probleme. De fapt nu știu ce vom face în următoarele săptămâni.”
Identificarea soldaților ruși morți este o sarcină dificilă
Andrusiv a spus că doar 30 de soldați ruși morți în Ucraina au fost găsiți pe canalul Telegram de rudele lor, care postează imagini înfiorătoare ale celor uciși în acțiune pentru a găsi indicii dacă cei dragi sunt vii sau morți. Forțele ucrainene îi trimit lui Andrusov imagini cu cadavrele abandonate, dar acestea sunt adesea de nerecunoscut și nu au documente asupra lor.
„Este foarte greu să identifici morții pentru că în mod normal nu au acte la ei. Comandanții le iau actele și le pun în niște cutii.
Și pe măsură ce vom intra în luna aprilie, iar temperaturile urcă la aproximativ 15 grade Celsius, problema se va înrăutăți.
Îți recomandăm:
Deutsche Welle: Constanța să fie un „mini-Kaliningrad”? Și ce mai are nevoie România?
cuvinte cheie: soldați ruși morți în Ucraina