Încălcarea integrității teritoriale a Ucrainei a atras reacția fermă a Turciei.
Ministerul Afacerilor Externe din Turcia a condamnat ferm decizia Rusiei de a recunoaște independența republicilor separatiste Donețk și Lugansk din Ucraina. Anunțul a fost făcut făcut pe site-ul instituției, în data de 22 februarie 2022.
Comunicatul Ministerului Afacerilor Externe privind încălcarea integrității teritoriale a Ucrainei:
„Decizia Federației Ruse de a recunoaște așa-numitele Republici Donețk și Lugansk, pe lângă faptul că este în contradicție cu Acordurile de la Minsk, constituie o încălcare clară a unității politice, a suveranității și a integrității teritoriale a Ucrainei. Decizia Federației Ruse este inacceptabilă și o respingem. Reiterăm încă o dată angajamentul nostru de a păstra unitatea politică și integritatea teritorială a Ucrainei și invităm toate părțile implicate să acționeze cu bun simț și să respecte dreptul internațional.”
Îți recomandăm:
Încălcarea integrității teritoriale a Ucrainei creează o falie diplomatică între Turcia și Rusia
Turcia a cerut de multă vreme Rusiei și Ucrainei să își rezolve diferențele prin dialog și în contextul Acordurilor de la Minsk. Turcia, având un dialog bun cu ambele țări, a căutat în permanență un rol de mediere între Ucraina și Rusia.
Între timp, Ministerul de Externe a îndemnat cetățenii turci să părăsească estul Ucrainei.
„Având în vedere ultimele evoluții, îndemnăm ferm cetățenii noștri să părăsească regiunile de est ale Ucrainei. Recomandăm cetățenilor noștri să contacteze ambasada noastră din Kiev atunci când este necesar”, se arată în comunicat”
Turcia s-a opus ferm anexării peninsulei Crimeea în 2014. În timp ce cooperează cu Rusia în domeniul apărării și energiei, Ankara a vândut și drone sofisticate Ucrainei.
Recep Tayyip Erdoğan l-a atenționat pe Vladimir Putin în urmă cu doar trei săptămâni că „în cazul unei invazii a Ucrainei, Turcia va face orice este necesar în calitate de membru NATO.”
Turcia a devenit membră NATO în 1952, la doar trei ani de la înființarea Alianței. Turcia este unul dintre cei mai importanți membri ai NATO. Capacitățile sale militare reprezintă o parte integrantă a structurii de comandă și forțe a alianței. Turcia deține a doua armată ca mărime a NATO, după cea a Statelor Unite. În același timp, Turcia este unul dintre cei mai apropiați aliați ai României.
Îți recomandăm:
cuvinte cheie: încălcarea integrității teritoriale a Ucrainei