adplus-dvertising

Ucrainenii nu sunt ruși. Independența Ucrainei este amenințată cu tancurile de Rusia lui Putin

Independența Ucrainei a survenit în 1991, odată cu destrămarea URSS. Însă Ucraina și-a câștigat independența de facto de abia în 2014, când Rusia a invadat țara vecină.

În decembrie, ediția locală a revistei Elle a anunțat că va publica doar în ucraineană, nu în rusă. Înlocuirea limbii ruse cu cea ucraineană reprezintă o schimbare de paradigmă ce caracterizează întreaga societate ucraineană. De când Rusia a invadat Peninsula Crimeea și Donbasul în 2014, Ucraina a rupt legăturile culturale cu vechiul său conducător imperial și a dezvoltat un simț mai aprins al ceea ce înseamnă a fi ucrainean. Asta subminează argumentul pe care Putin îl citează în mod obișnuit ca justificare pentru intervențiile sale aici – că ucrainenii sunt în de fapt ruși. Independența Ucrainei nu este deloc pe placul lui Putin. Acesta vede în independența Ucrainei o subminare a propriului său regim autocrat.

În următorii opt ani, ucrainenii au dărâmat sute de statui ale lui Lenin. Au schimbat numele orașelor și străzilor ce aveau legătură cu trecutul sovietic al țării. Limba de conversație la Kiev, care în urmă cu un deceniu era de obicei rusă, este acum frecvent ucraineană. În 2019, țara și-a înființat propria Biserică Ortodoxă, după secole în care credincioșii au făcut parte din cea a Moscovei.

Vladimir Putin a ripostat cu stiloul și sabia

Anul trecut, Putin a scris un eseu de 7.000 de cuvinte. Acesta descrie Ucraina ca fiind o creație artificială a liderilor sovietici alcătuită în mare parte din ținuturi istorice rusești. El a criticat schimbările democratice de la Kiev. A sugerat că acestea au fost conduse de naționaliști radicali și fac parte dintr-un complot al agențiilor de informații străine de a despărți cele două țări. Acum, Putin a concentrat o armată de peste 100.000 de soldați în jurul Ucrainei, ca un posibil preludiu al unei alte invazii.

„Ceasul merge împotriva lui Putin. Țara se schimbă.”, a declarat Pavlo Klimkin, fost ministru de externe ucrainean.

Îți recomandăm:

Avertisment extrem de dur al SUA: „Dacă un singur soldat rus pune piciorul în Ucraina, Rusia va suporta consecințe severe”

Schimbările culturale au fost oglindite de schimbări politice și economice

Înainte de 2014, sondajele au arătat o împărțire aproximativ egală a sprijinului populației între aderarea la Uniunea Europeană sau la blocul economic condus de Moscova. Într-un sondaj din noiembrie, totuși, 58% au favorizat UE. Doar 21% au susținut apropierea economică de Rusia. Datele sondajelor arată că chiar și oamenii din sud și est, unde există mulți etnici ruși și vorbitori de rusă, sunt acum în favoarea UE.

Exporturile Ucrainei, împărțite în trecut în mod egal între Rusia și UE, iau în prezent predominant calea vestului. În 2020, vânzările către Polonia, vecinul mai mic de vest al Ucrainei, au depășit exporturile către Rusia.

A fost un drum lung pentru independența Ucrainei. Țara vecină s-a luptat timp de secole să-și afirme propria identitate sub stăpânirea Rusiei și a altor imperii. Independența Ucrainei este a fost și este o aspirație națională

Mai multe încercări de a înființa un stat ucrainean au eșuat în trecut, iar cultura ucraineană a fost reprimată. În epoca sovietică, promovarea limbii ucrainene ca limbă distinctă era un gest periculos. Utilizarea limbii ucrainene se termina frecvent în lagărele de muncă din Siberia. În tot acest timp propaganda sovietică descria adesea cultura ucraineană ca o curiozitate populară.

Independența Ucrainei. Țara vecină și-a câștigat independența în 1991, când Uniunea Sovietică s-a dizolvat. Ucraina a rămas însă sub influența rusă, datorită legăturilor economice, culturale și politice

Revoluția portocalie din 2004, în care sute de mii de oameni au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva lui Viktor Yanukovych, un susținător al Rusiei, a fost un punct de cotitură. Ucrainenii au arătat că, spre deosebire de Rusia, protestele de stradă ar putea aduce schimbări, chiar și împotriva voinței Moscovei.

independența Ucrainei
Ucraineni cântând imnul național în Kiev

Noul președinte, Viktor Iușcenko, a promovat recunoașterea Holodomorului, înfometarea a milioane de oameni în Ucraina sub Stalin

Iuşcenko  a deschis fostele arhivele KGB pentru a facilita cercetarea Holomorului. Tot Iuşcenko a pus la dispoziția lui Mihail Saakaşvili, președintele pro-occidental al Georgiei, armament pentru ca fostul stat sovietic să poată lupta împotriva împotriva Rusiei. Moscova l-a numit pe Iuşcenko anti-rus.

Iuşcenko a pierdut alegerile din 2010, din cauza neîndeplinirii angajamentelor de a elimina corupția din cauza unei grave crize economice

Câștigătorul alegerilor a fost Viktor Ianukovici, chiar candidatul pe care Revoluția Portocalie l-a blocat în 2004. Ianukovici a oscilat între Rusia și Occident, dar i-a strâns pe unii dintre cei care promovau o identitate ucraineană independentă. El a promulgat o lege lingvistică care a dat Rusiei statut oficial în unele regiuni.

Ianukovici a denunțat insurgenții naționaliști ucraineni care au luptat împotriva guvernării sovietice. Serviciile de securitate au reținut un istoric care conducea un muzeu în Liov, un oraș din vestul Ucrainei. Acesta documenta uciderea a sute de ucraineni de către poliția secretă sovietică.

„Au vrut să închidă gura istoricilor. Vor să răspândească ideea că Rusia și Ucraina reprezintă un spațiu comun”, a declarat cercetătorul reținut, Ruslan Zabiliy, într-un interviu din 2016

În același timp, Moscova a exercitat presiuni asupra lui Ianukovici pentru ca acesta să renunțe la încheierea unui acord comercial și politic cu UE prin obstrucționarea comerțului și amenințarea cu represalii economice. După ce zeci de protestatari au fost împușcați în februarie 2014, Ianukovici a fugit în Rusia. A urmat ocuparea ilegală a peninsulei Crimeea și un conflict în estul Ucrainei, care a dus la pierderea a peste 14.000 de vieți.

Acțiunile Rusiei au declanșat un val de patriotism în rândul ucrainenilor

Luptătorii voluntari s-au oferit să lupte pe front. Oamenii au pictat poduri și garduri în albastru și galben, culorile drapelului național. Mulți au adoptat un salut naționalist: „Glorie Ucrainei!” și răspunsul: „Glorie eroilor!”

La revista Elle, nisipurile se mișcau și ele. Ca majoritatea revistelor, Elle a publicat întotdeauna în limba rusă

Ucraineana a fost mult timp considerată o limbă a sătenilor needucați. În acest timp rusa a fost văzută ca limba elitei urbane. Sonya Zabouga, editorul-șef al Elle din 2008, a declarat că a luat decizia de a le permite autorilor să aleagă în ce limbă ar prefera să scrie.

independența Ucrainei
Sonya Zabouga, Elle

Ucraineana are multe în comun cu limba rusă, inclusiv utilizarea grafiei chirilice, dar majoritatea lingviștilor spun că este o limbă separată, cu multe alte influențe regionale, inclusiv poloneză.

Evenimentele din 2014 au reprezentat „un impuls puternic”, a declarat Sonya Zabouga. „Mulți oameni și-au schimbat atitudinea și înțelegerea a ceea ce este un ucrainean.”

Revista a amestecat până de curând ucraineana și rusa, a spus ea. Aceasta a reflectat propria viață a doamnei Zabouga, care a crescut vorbind rusă cu tatăl ei și ucraineană cu mama sa. Ea utilizează fără probleme cele două limbi.

Orizonturile s-au extins după ce UE a permis călătoriile fără viză pentru Ucraina în 2017, iar companiile aeriene low-cost au extins zborurile către orașele europene. Sute de mii de ucraineni studiază și lucrează acum în Polonia și în alte țări ale UE.

Ministerul de Externe a condus o campanie împotriva denumirilor rusești ale numelor orașelor ucrainene, ceea ce a determinat mass-media și aeroporturile străine să treacă la a numi capitala ucraineană Kyiv în loc de Kiev.

Rita Burkovska, o actriță în vârstă de 32 de ani care a vorbit rusă cu prietenii ei până în 2014 folosește acum ucraineană

Învățase într-un liceu în limba rusă, dar și-a amintit de vizitele din copilărie la casa bunicilor ei, în mediul rural, unde avea să fie înconjurată de ucraineană. A considerat însă ucraineana limba ei maternă.

Îți recomandăm:

Deutsche Welle: Ce poate face România în fața Rusiei

„Exista o atitudine că era rușinos să vorbești ucraineană, că nu era grozav”, a declarat Rita Burkovska

O lege intrată în vigoare în ianuarie 2021 obligă magazinele, cafenelele și alte întreprinderi să furnizeze servicii în limba ucraineană. În ianuarie, legislația a instituit ziarelor și revistelor obligația de a tipări cel puțin la fel de multe exemplare în ucraineană ca orice altă limbă.

independența Ucrainei
Rita Burkovska

După 2014, sătenii din zeci de parohii s-au revoltat împotriva preoților aflați sub tutela Bisericii Ortodoxe Ruse, care a dominat Ucraina timp de secole. Biserica, care revendică Ucraina ca parte a teritoriului său canonic, este strâns legată de Kremlin. Criticii au spus că biserica promovează viziunea Rusiei asupra conflictului din Ucraina ca un „război fratricid”.

Ucrainenii au început să treacă la Patriarhia Kievului, o biserică administrată la nivel local, care a sprijinit revoluția din 2014 și efortul de război. Biserica a început să afișeze fotografii cu mii de militari morți pe pereții Catedralei Sf. Mihail din Kiev.

În satul Soloniv din vestul Ucrainei, localnicii au spart lacătul bisericii lor de lemn și au votat pentru a schimba credința după ce preotul a refuzat să se roage pentru cei uciși în război.

„Oamenii au crescut. Oamenii au înțeles că nimeni nu trebuie să ne spună ce să facem, ci că suntem stăpâni în propria noastră casă”, a spus pensionara Kateryna Polyova, săteană, în 2015

Patriarhia Kievului nu a fost recunoscută de comunitatea ortodoxă globală, așa că liderii ei și președintele pro-occidental al Ucrainei, Petro Poroșenko, au lansat o campanie pentru ca Kievul să aibă propria sa biserică.

Vladimir Putin s-a opus mișcării, iar Biserica Ortodoxă Rusă a făcut lobby împotriva independenței Bisericii Ortodoxe Ucrainene

Președintele rus și-a intensificat eforturile pentru a sublinia legăturile religioase și culturale cu Ucraina, dezvăluind o statuie aproape de Kremlin lui Vladimir cel Mare (sau Volodimir în ucraineană), liderul de la Kiev care a adoptat creștinismul în urmă cu mai bine de un mileniu.

În 2019, liderul Ortodoxiei globale din Istanbul, Patriarhul Ecumenic Bartolomeu, a acordat  Ucrainei propria sa biserică. Independența Ucrainei este strâns legată de independența bisericii sale

„Este un proces lent care a rupt lanțurile care au unit societatea ucraineană cu trecutul imperial sovietic și rus”, a spus arhiepiscopul Yevstratiy, un lider al bisericii independente. „Este un proces lent, dar nu reversibil sau oprit.”

Arhiepiscopul Yevstratiy în Mănăstirea Sf. Mihail din Kiev
Arhiepiscopul Yevstratiy în Mănăstirea Sf. Mihail din Kiev

Îți recomandăm:

Valentin Naumescu: Rusia va pierde definitiv statutul de superputere

frază cheie: independența Ucrainei

Sursa: The Wall Street Journal

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Project-E și pe Google News

Project-E
Project-E
Project-E formează o comunitate de autori ce doresc să împărtășească din experiența și cunoștințele proprii pentru a oferi o perspectivă pozitivă societății. Abordăm teme economice, vorbim despre societate, educație și despre experiențe de viață. Membrii comunității Project-E sunt profesioniști care prin exemplul propriu doresc să aducă un plus de valoare societății românești

Recente

Educatie Financiara

Asigurari

ÎȚI RECOMANDĂM

Comentarii

Project-E aplică noua politică de protecție a datelor cu caracter personal și modificările propuse de Regulamentul (UE) 2016/679. Prin continuarea navigării pe platforma noastră confirmi acceptarea utilizării fişierelor de tip cookie conform Politicii de Cookie. Nu uita că poți modifica în orice moment setările acestor fişiere cookie urmând instrucțiunile din Politica Cookie.

Salvat!
Setări Cookie

Project-E aplică noua politică de protecție a datelor cu caracter personal și modificările propuse de Regulamentul (UE) 2016/679. Prin continuarea navigării pe platforma noastră confirmi acceptarea utilizării fişierelor de tip cookie conform Politicii de Cookie. Nu uita că poți modifica în orice moment setările acestor fişiere cookie urmând instrucțiunile din Politica Cookie.

Cookie-urile necesare sunt absolut esențiale pentru ca site-ul să funcționeze corect. Această categorie include numai cookie-uri care asigură funcționalități de bază și caracteristici de securitate ale site-ului. Aceste cookie-uri nu stochează nicio informație personală.

  • cookielawinfo-checkbox-{nume-sectiune}
  • wordpress_gdpr_cookies_allowed
  • wordpress_gdpr_cookies_declined
  • wordpress_gdpr_allowed_services PHPSESSID

Refuz toate
Accept toate