cuvinte cheie: război rusia occident nato ucraina
Cum se va termina conflictul Rusiei cu Occidentul? O clarificare și un scenariu.
1. Clarificarea – Rusia nu este în conflict cu Ucraina, ci cu SUA, NATO și Occidentul. Ucraina este doar poligonul de luptă al Moscovei cu Vestul.
Rusia este nemulțumită de desconsiderarea suferită după Războiul Rece și de extinderea NATO în fosta ei sferă de influență și își dorește acum un alt raport de putere cu Vestul, precum și reintrarea ca Mare Putere în sistemul relațiilor internaționale, într-o nouă ordine mondială TRIPOLARĂ (SUA, China, Rusia). Ucraina în sine nu îi interesează foarte mult, nici măcar economic, ci este un trofeu mai degrabă simbolic. De aceea Moscova nici nu discută serios cu Kievul (pentru că nu are nimic de negociat cu Kievul), ci doar cu Washingtonul.
2. Scenariul propus – Rusia nu va obține garanții scrise că NATO nu se va mai extinde și nici că Ucraina nu va intra niciodată în NATO, dar… NATO nu se va mai extinde iar Ucraina nu va intra în NATO!
Sper să nu vi se pară doar un joc de cuvinte fără sens. Ucraina nu va fi primită în Alianța occidentală, așa cum nu a fost primită în 2008, la Summitul de la București, veto-ul fiind al Franței și Germaniei. Teoretic, ușa Alianței va rămâne deschisă. Dar practic Ucraina nu va intra pe această ușă. Tensiunea în jurul Ucrainei va rămâne, pentru că ea concentrează întreaga rivalitate Rusia-Occident.
Îți recomandăm:
Iar pe termen lung, ordinea mondială nu va fi tripolară, așa cum visează Kremlinul, ci BIPOLARĂ (SUA/Occident-China)
Rusia va avea probleme majore în a-și găsi un loc semnificativ în noua ordine globală, trebuind să se apropie tot mai mult politic de China dar rămânând un partener de afaceri important pentru Germania, Franța, Italia și alte țări europene. Rusia va pierde definitiv statutul de superputere.
Ucraina va rămâne în zona gri (zona tampon), între Occident și Rusia. Adică nu se schimbă nimic notabil față de situația actuală
Asta nu înseamnă că Putin nu-și va încheia circul exagerat început anul trecut fără o intervenție de un anumit fel asupra Ucrainei. De exemplu, anexarea unei/unor regiuni separatiste și intrarea trupelor ruse în regiunile anexate, război hibrid, atac cibernetic masiv, oprirea furnizării de gaze pentru Ucraina sau provocarea unei diversiuni armate în regiunile separatiste, de către mercenari și agenți infiltrați ai serviciilor secrete. Nu va urma însă un război lung, mare, de uzură. Rusia nu va ocupa Ucraina!
În mai puțin de un an, ne vom întoarce la tema nr. 1 a deceniului, (și poate chiar a secolului XXI), tema de maximă relevanță pentru viitorul lumii, adică războiul pentru supremație globală SUA-China.
Îți recomandăm:
„Rusia va pierde războiul din Ucraina”, avertismentul lui Valentin Naumescu
război rusia occident nato ucraina
Ambasada Germaniei la București anunță trimiterea de avioane Eurofighter și trupe în România
cuvinte cheie: război rusia occident nato ucraina