Dobânzile plătite de România se situează la niveluri record. Țara noastră se finanțează la o dobândă anuală de 5,37%. În același timp, vecinii bulgari plătesc o dobândă de 0,44%. Cele mai reduse dobânzi sunt plătite de către Germania, anume -0,38%.
Claudiu Năsui, fost ministru al economiei explică motivele pentru care România se află în situația de a plăti cele mai ridicate dobânzi din Uniunea Europeană:
Statul român a ajuns să plătească cele mai mari dobânzi din toată Uniunea Europeană.
Am ajuns pe locul 1 în Europa la dobânzile cu care ne împrumutăm. Dobânzile pe termen lung (~10 ani) ale statului român au ajuns la 5.37%. Pentru comparație, Irlanda se împrumută cu puțin peste 0%. Iar Germania se împrumută chiar cu dobânzi negative.
Acesta este rezultatul anilor întregi de explozie a cheltuielilor pe datorie. Din 2016 până în 2020 cheltuielile statului au crescut de la 32% din PIB la 41% din PIB. Veniturile au crescut și ele, dar nu în halul în care au crescut cheltuielile.
Îți recomandăm:
Datoria publică a României se apropie de 50% din PIB. Suntem o țară de lumea a treia?
De unde vine diferența de plată?
Din datorie. Toată explozia cheltuielilor s-a făcut pe datorie. Astfel, datoria României a ajuns în octombrie 2021 la 552 de miliarde lei (48.2% din PIB), asta de la 285 de miliarde de lei (37.3% din PIB) în 2016.
De ce? Pentru că politicienii care au condus statul s-au gândit doar la noi moduri dubioase de a ne cheltui banii. De la pensii speciale noi, la noi programe corupte și de risipă, de tip PNDL, la noi agenții de stat, la noi scheme de ajutoare de stat și subvenții.
Toate astea se plătesc din banii noștri. Nu ne ajută cu nimic un stat care ia cu o mână și dă cu alta, prin așa-zise programe de „ajutor”. Și pentru ce nu ne-au putut lua, ne-au îndatorat pe generații. Ne împrumutăm din ce în ce mai mult, la dobânzi din ce în ce mai mari.
Înainte să-și riște banii undeva, creditorii se uită atent
Și dacă nu le place ce văd, unii nu sunt dispuși să ne mai împrumute. Așa că rămân mai puțini cei care sunt dispuși. Asta se explică simplu: cererea României de bani e mare, dar oferta de bani e mai mică. Așa că ajungem să plătim dobânzi mai mari.
Soluția există. Trebuie să nu mai cheltuim peste măsură. Să nu mai facem PNDL-uri. Să anulăm pensiile speciale. Să nu mai înființăm noi agenții de stat
Și să restrângem statul. La Economie am început o mare restructurare prin care eliminam posturile inutile din minister, 30% din total. PSD-PNL nu doar că au oprit restructurarea, dar au făcut două noi ministere dintr-unul singur, dublând astfel numeroase funcții.
Este imperativ să reducem deficitul de finanțe al României prin reducerea cheltuielilor statului. Dacă nu, situația financiară a tuturor românilor va avea numai de suferit.
Îți recomandăm:
dobânzi plătite de România