Secta.
Într-o postare pe contul său de socializare, analistul Andrei Caramitru analizează mecanismele de manipulare care au facilitat ascensiunea în turul al doilea al alegerilor prezidențiale din România a unui candidat cu un program economic controversat și un discurs ce ridică semne de întrebare cu privire la alianțele strategice ale țării. Întrebarea fundamentală rămâne: încotro se îndreaptă România?
Secta – sau cum poți transforma oamenii în nebuni extremiști.
Ca sa înțelegem de ce mulți dintre noi și-au pierdut complet mințile cu opțiuni politice demente – hai să ne uităm la strategia sectelor. Cum reușesc ele să convingă oameni – inițial normali – să creadă bazaconii totale, să dispară din societate, sa își dea toți banii sectei și la final chiar să se sinu/cidă dacă așa cere guru?
TOATE sectele, de la începuturile civilizației, au următoarea strategie în spate:
– un guru carismatic, care vorbește complicat și neclar despre niște “mari adevăruri” pe care doar el le știe. Tu vei deveni inițiat doar dacă ești din ce in ce mai activ în sectă (exista deci nanocipuri, bubuli, 5G, tuneluri, alieni, reptilieni – altfel nu ai cum începe strategia)
– secta spune că exista un sistem, o cabală, un matrix diabolic si corupt – care îi ține pe toți oamenii sclavi, oi – și că SINGURA soluție ca să te salvezi e să intri în sectă unde sunt oamenii luminați care au înțeles și așa s-au salvat.
– cum în afara sectei exista un inamic imens puternic – “sistemul” – care riscă să infiltreze secta – ești OBLIGAT să fii extrem de obedient și “de încredere” față de sectă, altfel ești eliminat / exclus. DAR – primești comunitate, ajutor, o nouă familie în sectă. Acolo ești “ales”, “respectat” – nu ca în afara sectei
– orice critică e de așteptat și normală – pentru că “sistemul” vede secta ca pe un mare pericol cică. Deci toți care spun despre sectanți că sunt “nebuni” – sunt vânduți, agenți ai sistemului – cu care trebuie să te lupți. Si cu cât secta e mai criticată – cu atat guru are mai multa dreptate si cu atât secta e de fapt mai puternica in mintea adepților
– la final – scopul, menirea sectei este cică de a “lumina” si “salva” omenirea. Salvarea se face prin guru care e singurul care a înțeles, care luminează. Tu trebuie să te sacrifici deci pentru guru – deci pentru salvarea umanității. Identitatea ta trebuie să dispară și să devii una cu guru, cu secta.
Ce oameni sunt predispuși să cadă în mrejele astea? Oamenii vulnerabili – fara o situație stabilă, care se simt nerespectați de societate, neadaptați, frustrați, slabi, cu traume în viață. Secta le vinde iluzia ca deodată pot fi importanți, respectați, luminați, speciali, unici, puternici.
Care este însă de fapt obiectivul sectei – întotdeauna? Banii si puterea pentru guru si cei din jurul lui, atat. Si – pentru asta – au nevoie de carne de tun, cat mai multi oameni manipulați cu strategia de mai sus – ca sa le iasa schema. Oameni care sunt aruncați peste bord odata ce au ajuns la putere, ca nu mai au nevoie de ei.
Asta e tot. Si asa funcționează de cand e lumea.
Cum te lupți contra sectelor? Nu merge cu binișorul – oamenii nu pot fi convinși cu argumente – din contra – mai degraba intaresti convingerile lor daca ii critici. E un zid mental. Secta este destructurată doar daca iei pe sus pe guru si oamenii din jurul lui – pentru ca atunci membrii sectei isi pierd credința (guru este infailibil, nu poate pierde, el “știe”, “vede” lucrurile – ori daca este scos din joc – inseamnă ca era un guru fals). Membrii sectei se pierd iar in societate, nu mai sunt organizati deci nu mai au nici o putere – până apare iar alt guru și incepe iar ciclul.
Îți recomandăm:
cuvinte cheie: Secta