Într-un București plin de pescobari, fii George’s Fisheries din Prelungirea Ghencea, sau cum un fost miner din Valea Jiului hrănește tot cartierul cu pește bun, scrie Dragoș Mihăilă în b365.ro.
Salutare și bine ai revenit la „Mănânc pentru tine”, azi, la George’s Fisheries din Prelungirea Ghencea și la probabil singura rubrică despre mâncare pe care n-o halește oricine, din simplul motiv că scriu liber despre experiențele culinare pe care le trăiesc în București. Nu caut să fac felul nimănui. „Decât” mănânc și scriu.
Salutare și bine ai revenit la „Mănânc pentru tine”, azi, la George’s Fisheries din Prelungiera Ghencea și la probabil singura rubrică despre mâncare pe care n-o halește oricine, din simplul motiv că scriu liber despre experiențele culinare pe care le trăiesc în București. Nu caut să fac felul nimănui. „Decât” mănânc și scriu.
Dar articolul de astăzi nu e neapărat despre mâncare, ci mai mult despre puterea exemplului, despre asumare, despre modestie amestecată cu inspirație și mai cu seamă despre autenticitate. Ceva ce nu prea mai găsești în ziua de astăzi.
George’s Fisheries sau cum un fost miner din Valea Jiului hrănește tot cartierul cu pește bun
Te iau cu mine la George’s Fisheries, un mic bistro de familie (dar și pescărie) aflat la mama dracu la parterul unui bloc nou de pe Prelungirea Ghencea, la ieșirea spre Clinceni, adresa exactă fiind: Strada Aluatului nr. 12A, Bragadiru. Am făcut cam 35 de minute de la mine din Piața Romană, așa că trebuie să te înarmezi cu răbdare ca să ajungi la destinație. Aici, l-am cunoscut pe George Găitan, un tip solid, care și-a deschis chestia asta mică, după ce ani de zile a fost bucătar pe la Piața de pește din Floreasca și alte restaurante cu ștaif.
E duminică după-masă, bistrou-ul nu e prea populat și stau de vorbă cu el, pentru că e un om cald și te face să te simți mai mult în vizită la o rudă apropiată, nicidecum la restaurant. Între timp, aleg din meniu un platou de pește cu intenția de a gusta cât mai multe specii. Plus o porție de Fritto Misto. George se apucă de treabă, iar eu, un tip sociabil, îl țin de vorbă, pentru că la asta mă pricep cel mai bine. Tot peștele pe care George îl prepară sau îl vinde este cumpărat de el dimineața, proaspăt. Elegant, cât de cât.
Eu: – George, scuze că-ți spun, dar de ce tocmai aici la mama dracului și nu oleacă mai în centru? Undeva, la Unirii. Habar n-am.
George: – Am venit să fac mâncare bună pentru oamenii din cartier. Vreau liniște, vreau să le ofer oamenilor de aici o experiență plăcută. Eu primesc clienții ca la mine acasă. Nu fac nimic pe grabă. În plus, aici am familia și e important pentru mine să petrec timp cu ea.
Eu: – Totuși, cred că ai face mai mulți bani mai spre centru. Ar fi și mai multă muncă, ce-i drept.
George: – Dragoș, am fost miner în Valea Jiului. Știu ce înseamnă munca și iubesc să muncesc, dar cred că e nevoie de un echilibru în toate. Eu aici muncesc pe brânci, iar când nu mai pot anunț toți clienții, pun lacătul pe ușă și-mi iau pauză o zi sau două. Două zile fără gătit, doar cu familia, și am bateriile din nou full.
Eu: -….
George: – Hai repede să te-nvăț cu să filetezi un biban și o dorada. Apropo, te superi dacă îți pun niște somon și dorada în loc de barbun și crap? Am rămas fără. În plus, barbunul nu mai e în sezon.
Mai spune-i ceva lui George, dacă poți.
Interior – Exterior George’s Fisheries
Un locușor modest, curat, cu o terasă încropită pe câteva locuri de parcare, iar la interior 4-5 mese micuțe, cât să încapă 15, hai 20 de oameni, cel mult. Bucătăria este deschisă, ca să vezi cum se frige peștele pe plită.
Meniu George’s Fisheries. Restul e calcan
Cam așa arată meniul. Ai de unde alege, dar nu mereu găsești speciile din meniu, pentru că depinde foarte mult de sezonalitate (cum e cazul barbunului), dar și de ce găsește George dimineața proaspăt de cumpărat. Are și calcan, iar pentru el trebuie să suni înainte. În cazul în care anumite specii de pește nu sunt disponibile, George compensează cu altele.
Am mâncat pentru tine de la George’s Fisheries
M-am întins, știu. E probabil a doua oară în cei doi ani de zile când nota de plată depășește 250 de lei. Dar îți zic ceva. Tot ce am comandat ghiftuiește lejer 3 persoane. Dar, vorba lu Edith, Dmz s-o ierte: Je ne regrette rien.
Fritto Misto | 58 lei
Conține: caracatiță, calamari, creveți prăjiți într-o crustă rumenă și serviți cu sosul casei
La prețul unei pizza de pe Victoriei am savurat o minunăție de fritto misto. Frumos, la masă, pe terasă, cu vedere la câmp și turnuri. Bă, și a fost demențial de bine. Fructe de mare savuroase într-o crustă fină care nu ți-o dă la gingii. Poți aborda acest fel de mâncare în două moduri: ca fel principal pentru o persoană sau ca antreu pentru 2 inși flămânzi. Eu am fost cu doamna din dotare, deci l-am trecut la antreu. Evident, ne-am bătut pe caracatiță, cum e tradiția la noi în familie. Din nefericire, n-am reușit să fur sau să reținne rețeta sosului casei, dar data viitoare îmi notez exact ce conține, că-i bun de mâncat gol, pe pâine. Preparatu ăsta are trei de DA de la mine. Să trecem la artileria grea.
Platou pește (pentru două – mai degrabă trei persoane) | 240 lei
Conține: câte două fileuri de biban de mare, dorada și păstrăv la plită, 4 barbuni prăjiți, 2 medalioane de crap prăjit, cartofi prăjiți, broccoli la abur (1,5 kg)
Cum spuneam, din lipsă de stoc și din motive de sezonalitate: crapul, păstrăvul și barbunii ne-au fost înlocuiți cu extra bucăți de dorada și somon. Tot peștele a fost filetat în fața mea, proaspăt frumos și fript pe plită tot în fața ochilor mei. Totul pe simplu, fără mari briz-briz-uri, fără scamatorii. Ca de obicei, calitatea și simplitate pot transforma o masă în ceva spectaculos, de aia zic că cei 240 de lei reprezintă un preț absolut corect pentru îndestularea a 3 inși flămânzi.
Deci cu vreo 80 de lei de om te bucuri de 3-4 specii de pește, broccoli și cartofi. Să nu uit: neapărat trebuie înmuiat totul în sosul casei. Neapărat. Dintre toate speciile, bibanul de mare și dorada au fost bucățile mele preferate. M-am uns până la cot și nu regret nimic. Știi vorba aia cu peștele și alte lucruri care se mănâncă cu mâna? E adevărată. Las mai jos câteva poze din timpul procestului de gătire, cât și cu platoul.
În loc de concluzie, zic așa: mergi la George’s Fisheries și fă-ți ziua mai bună. Quality first.
Total George’s Fisheries: 298 lei.
O să mai mănânc pentru tine de la George’s Fisheries? 100%.
Să ne fie de bine. Am mâncat și azi pentru tine!
Îți recomandăm:
Pescobar îşi vinde maşinile de lux. Cât cere pentru un Lamborghini Urus şi un Ferrari Roma
cuvinte cheie: George’s Fisheries