adplus-dvertising

Întoarcerea lui Victor Ponta anunță înghețarea relațiilor dintre PSD și PNL, la pachet cu distanțarea de SUA

Declarațiile făcute de Victor Ponta despre transferul persoanelor arse în incendii, la tratament, în străinătate, au provocat un val de reacții critice, obligând Guvernul să se delimiteze de poziția „consilierului onorific”, scrie Emilian Isăilă în SpotMedia.ro

Politica de finanțare a deficitului prin împrumuturi nu s-a modificat nici după venirea lui Marcel Ciolacu în fruntea Guvernului, nici după aducerea lui Ponta în echipa premierului, fostul lider PSD, fiind un critic vehement al acesteia.

Victor Ponta este cel mai important promotor al Chinei în România.

Niciun politician român nu se bucură de o simpatie atât de mare din partea Beijingului și niciunul nu a făcut un lobby atât de intens pentru întărirea relațiilor politice și economice cu regimul autoritar din această țară.

Răspunzând întrebărilor Spotmedia.ro, Victor Ponta și-a păstrat pozițiile exprimate, nuanțând unele afirmații, regretând duritatea altora și susținând că nu are nicio legătură cu decizia României de a accepta companii din China la realizarea rețelei 5G.

În urmă cu mai puțin de două săptămâni, Victor Ponta, fost premier al României în perioada 2012-2015, a fost numit de Marcel Ciolacu, actualul șef al Executivului, consilier onorific al prim-ministrului, spre surprinderea multor reprezentanți ai coaliției de guvernare atât din PSD, cât și din PNL.
Marcel Ciolacu nu și-a explicat decizia până acum, lăsându-l pe bunul său prieten Sorin Grindeanu, ministrul Transporturilor și vicepreședinte PSD, s-o facă:

„Dacă premierul a considerat să-l ia (în echipa sa), îl cunoaște foarte bine… Cred că Marcel Ciolacu a fost și el în poziția de consilier onorific al lui Victor Ponta… în perioada în care acesta din urmă era prim-ministru… Deci e un fel de rocadă…”

Dacă numirea a fost o recompensă, așa cum susține Sorin Grindeanu, la scurt timp după catastrofa din Crevedia, e posibil ca Marcel Ciolacu să fi regretat.

Declarațiile făcute de Victor Ponta despre transferul persoanelor arse în incendii, la tratament, în străinătate, au provocat un val de reacții critice, obligând Guvernul să se delimiteze de poziția „consilierului onorific” al prim-ministrului.

„Spitalele din străinătate se ocupă doar de pacienții care sunt în stare bună. Pacienții în stare rea sunt lăsați în România, să moară aici. Vor doar să trimită facturi uriașe către statul român, acesta este interesul lor”, a declarat Victor Ponta, într-o emisiune televizată.

Victor Ponta
Victor Ponta

Victor Ponta își menține declarațiile, dar le nuanțează și regretă duritatea exprimării.

Contactat de Spotmedia.ro pentru realizarea articolului, fostul prim-ministru și-a păstrat poziția, regretând faptul că exprimarea sa a fost „neclară”, fără a nega, însă, esența afirmațiilor.

„Ceea ce am dorit să spun în emisiune – transcrierile din presă nu au cum să redea exact o prezentare orală – este că mi se pare condamnabil faptul că, în ultimii opt ani, deși în România au fost nenumărate accidente soldate cu arși, nu s-a realizat în mod concret niciun spital special pentru aceștia, nicio secție specială și niciun pat în afara celor șase de la Spitalul Floreasca, începute de profesorul Lascăr, înainte de incendiul de la Colectiv, și asupra cărora se desfășoară o ancheta penală încă din anul 2016”.

Victor Ponta susține că, „adunând sumele foarte mari, aproximativ 350.000 de euro pentru un pacient, pe care România le-a plătit și le plătește pentru tratamentele din străinătate, ar fi mai benefic să construim câte o secție de <mari arși> în fiecare centru medical important din Romania. În acest fel, transportul pacienților din zona afectată ar fi mult mai sigur, ușor și ieftin decât în străinătate cu avioane care nu au dotările specifice”.

Despre referirea la selecția pacienților de către spitalele din străinătate, care a șocat o parte a opiniei publice, Victor Ponta și-a păstrat mesajul, dar l-a domolit, susținând că „spitalul din altă țară face un triaj medical – cei cu arsuri de peste 80% din suprafața corpului și intubați nu pot fi transportați cu avionul, iar cei în stare gravă și în pericol ridicat de deces rămân în România, pentru că e extrem de periculos să fie transportați, iar modul în care statul transportă și acoperă tratamentul din străinătate pentru bolnavi, în general, nu e suficient de transparent și echitabil.

Atâta timp cât plătim contribuții de sănătate, ne așteptăm, în mod legitim, ca acești bani să fie folosiți pentru a moderniza și dezvolta sistemul de sănătate”.

Fostul lider PSD, un critic al politicii fiscale guvernamentale

Operațiunea de relansare a carierei politice a lui Victor Ponta de către PSD e greu de explicat pentru că fostul prim-ministru era un critic activ al actualei coaliții de guvernare.

„Am scos din România, bani cash, 32 de miliarde de euro, iar asta într-un singur an. De asemenea, anul acesta, Guvernul se împrumută 32 de miliarde de euro, din care 18 miliarde sunt dobânzi. România trebuie să plătească dobânzi în valoare de 18 miliarde de euro”, a declarat Victor Ponta, într-un interviu pentru Gândul.ro.

Politica de finanțare a deficitului prin împrumuturi nu s-a modificat nici după venirea lui Marcel Ciolacu în fruntea Guvernului, nici după aducerea lui Ponta în echipa acestuia, dar a creat noi tensiuni în interiorul coaliției de guvernare.

„Am criticat politica economica și fiscală a guvernelor conduse de domnii Orban – Cîțu – Ciucă, bazat pe date concrete privind nivelul împrumuturilor și al datoriei publice, deficitul bugetar, deficitul comercial și de cont curent. Aceste date sunt oficiale și incontestabile”, a declarat Victor Ponta, în exclusivitate pentru Spotmedia.ro.

„Cât am condus eu Guvernul, aceleași date privind România arătau total diferit. În plus, Codul Fiscal și măsurile adoptate în 2015 le consider, în continuare, foarte bune. Odată cu instalarea în funcție a premierului Marcel Ciolacu, mi-am păstrat toate opiniile legate de masurile economice pe care eu le consider benefice pentru România, măsuri similare cu cele din 2015”, a adăugat fostul prim-ministru, argumentându-și opiniile critice la adresa politicii fiscale ale coaliției PSD-PNL.

„Premierul Ciolacu mi-a cerut doar să-l consiliez pe zona relațiilor economice internaționale. Opiniile mele legate de politicile economice și fiscale interne sunt strict personale. Nu au nicio legătură și nu intră în sfera colaborării onorifice cu domnul Ciolacu, nu îl obligă și nu reprezintă punctul de vedere al Guvernului”, a precizat Victor Ponta, pentru Spotmedia.ro.

Ponta, consilier la Palatul Victoria, a deteriorat și mai mult relațiile din PSD și PNL
„Domnul Ponta ar fi trebuit să fie ultimul care să vorbească despre tragedii, despre modul în care ar trebui să intervină statul, ce proceduri ar trebui să urmeze, cum să gestionezi sănătatea celor afectați. Eu cred că ar fi fost mult mai bine pentru el să tacă. Şi dacă rolul lui în momentul de față este să îl consilieze pe prim-ministru, înțeleg că are această atribuție, eu cred că mai degrabă i-a făcut un deserviciu”, a declarat Ionuț Stroe, purtător de cuvânt al PNL.

Venirea lui Victor Ponta în zona Executivului arată o deteriorare accentuată a relațiilor din PSD și PNL, dar și o importantă schimbare de direcție politică executată de premierul Marcel Ciolacu.

De când a preluat conducerea PSD, actualul prim-ministru a făcut eforturi vizibile pentru a șterge imaginea negativă pe care o aveau social-democrații atât pe plan intern cât și pe plan extern după epoca Liviu Dragnea.

Marcel Ciolacu a pozat ca un pro-european activ, atașat profund de valorile democratice și un susținător al UE și Alianței Nord-Atlantice.

A ținut discursuri emoționante, condamnând agresiunea Rusiei asupra Ucrainei, declarându-și sprijinul necondiționat pentru lupta de eliberare a teritoriilor ocupate abuziv dusă de țara vecină.

„Suntem solidari cu prietenii și aliații noștri din NATO. Nu ne vom lăsa niciodată descurajați de niște criminali conduși de idealuri greșite”, declara Marcel Ciolacu, referindu-se la ruși, în data de 24 februarie 2023, la un an de la declanșarea invaziei.

„Noi, românii, vom sta mereu alături de toate națiunile democratice cărora le pasă de demnitatea umană, de pace și de progresul întregii umanități”, mai spunea la acea vreme, liderul PSD.

Prelungirea războiului din Ucraina și apropierea alegerilor au „înmuiat” valorile politice pro-occidentale ale domnului Ciolacu, acesta pedalând tot mai accentuat în ultima vreme pe un discurs populist și naționalist.

Prin aducerea lui Victor Ponta în Palatul Victoria, liderul PSD a urmărit să reducă la tăcere o voce critică la adresa guvernării care mai are încă influență în zona votanților social-democrați, dar a reprezentat și o decizie politică externă cu implicații complicate pe termen lung.

Un afront la adresa partenerilor euro-atlantici

Victor Ponta este cel mai important promotor al Chinei în România. Niciun politician român nu se bucură de o simpatie atât de mare din partea Beijingului și niciunul nu a făcut un lobby atât de intens pentru întărirea relațiilor politice și economice cu regimul autoritar din această țară.

În data de 19 iulie, Guvernul României își dă acordul ca firma Lenovo din China să furnizeze echipamente pentru realizarea infrastructurii critice de comunicații 5G, acord care a primit undă verde și din partea CSAT (Consiliul Suprem de Apărare a Țării).

Decizia e una surprinzătoare mai ales în contextul războiului din Ucraina, dar și al rapoartelor internaționale care plasează compania chineză pe o listă a firmelor care transferă date sensibile guvernului chinez.

România, printr-o decizie guvernamentală din aprilie 2021, a interzis „Chinei și companiei Huawei să participe la realizarea rețelei 5 G din țară”.

Această decizie a fost o consecință a unui memorandum semnat de România și SUA în anul 2019, prin care țara noastră se angaja să susțină demersurile Americii de a limita accesul guvernului autoritar de la Beijing la informații sensibile transferate pe sistemele de comunicații euro-atlantice.

Justificarea autorităților din România pentru acceptarea Lenovo a fost că sediul social al acestei companii se află în Hong Kong, un teritoriu în care drepturile omului și pluralismul politic sunt respectate.

Cât de mult și în ce măsură se întâmplă asta e o dezbatere complicată, dar e cert faptul că mișcările pentru democrație din Hong Kong sunt înăbușite constant de guvernul chinez, de când insula a intrat sub autoritatea Beijingului, în iulie 1997.

Conform unor surse, decizia lui Marcel Ciolacu de a-l aduce pe Victor Ponta în poziția de consilier reprezintă o „garanție informală” că participarea Chinei la dezvoltarea rețelei 5G din țara noastră se va face, nefiind în pericol.

Întrebat despre o astfel de posibilitate, Victor Ponta a negat-o, susținând că a aflat din presă despre decizia CSAT.

„Nu cunosc cine sunt reprezentanții Lenovo din România. Nu am nicio informație de niciun fel despre activitatea acestora în țara noastră. Am fost numit în funcția de consilier onorific la o dată ulterioară, în 18 august, și nu am avut acces la niciun fel de informație pe aceasta temă”, a declarat fostul prim-ministru pentru Spotmedia.ro.

În august 2014, Victor Ponta face o vizită oficială la Beijing din postura de prim-ministru, anunțând că a propus „ridicarea relațiilor bilaterale la nivelul cel mai înalt pe care România îl are, acela de Parteneriat strategic”.

De atunci s-au întâmplat multe, iar China a devenit o amenințare politică, economică și strategică la adresa SUA, Europei și NATO, multe state occidentale limitându-și relațiile politice și economice cu această țară.

Victor Ponta este un apropiat al Chinei

Nu a ascuns niciodată acest lucru, dar războiul din Ucraina și apropierea dintre Xi Jinping și Vladimir Putin l-au pus într-o situație dificilă pe politicianul român, o parte a opiniei publice, criticând îndelungata sa susținere pentru un regim autoritar.

”Numirea fostului premier Victor Viorel Ponta în poziția de consilier onorific al prim-ministrului este nici mai mult, nici mai puțin decât un veritabil (afront) arătat partenerilor noștri euro-atlantici, care şi-au pus încrederea în România ca actor cheie la nivel regional în proiecte majore precum reconstrucția Ucrainei şi protejarea valorilor democratice în lupta împotriva autocrațiilor”, a anunțat deputatul PNL Pavel Popescu.

„Nu mă tem să o spun: e un afront adus în primul rând SUA, partenerului nostru strategic, să-l numești într-o asemenea poziție pe Victor Ponta, omul ce discreditează America la TV, cel mai bun prieten al României, omul Partidului Comunist Chinez, cu atât mai mult într-un domeniu sensibil precum cel al relațiilor economice internaționale”, a mai adăugat parlamentarul liberal.

Oricare ar fi fost planul și obligațiile lui Marcel Ciolacu, revenirea lui Victor Ponta în prima linie a politicii românești a făcut ca relațiile dintre PSD și PNL, cele două formațiuni aflate la guvernare, să ajungă într-un punct fără întoarcere.

Îți recomandăm:

China nu va salva din nou economia mondială

cuvinte cheie: Victor Ponta

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Project-E și pe Google News

Project-E
Project-E
Project-E formează o comunitate de autori ce doresc să împărtășească din experiența și cunoștințele proprii pentru a oferi o perspectivă pozitivă societății. Abordăm teme economice, vorbim despre societate, educație și despre experiențe de viață. Membrii comunității Project-E sunt profesioniști care prin exemplul propriu doresc să aducă un plus de valoare societății românești

Recente

Educatie Financiara

Asigurari

ÎȚI RECOMANDĂM

Comentarii

Project-E aplică noua politică de protecție a datelor cu caracter personal și modificările propuse de Regulamentul (UE) 2016/679. Prin continuarea navigării pe platforma noastră confirmi acceptarea utilizării fişierelor de tip cookie conform Politicii de Cookie. Nu uita că poți modifica în orice moment setările acestor fişiere cookie urmând instrucțiunile din Politica Cookie.

Salvat!
Setări Cookie

Project-E aplică noua politică de protecție a datelor cu caracter personal și modificările propuse de Regulamentul (UE) 2016/679. Prin continuarea navigării pe platforma noastră confirmi acceptarea utilizării fişierelor de tip cookie conform Politicii de Cookie. Nu uita că poți modifica în orice moment setările acestor fişiere cookie urmând instrucțiunile din Politica Cookie.

Cookie-urile necesare sunt absolut esențiale pentru ca site-ul să funcționeze corect. Această categorie include numai cookie-uri care asigură funcționalități de bază și caracteristici de securitate ale site-ului. Aceste cookie-uri nu stochează nicio informație personală.

  • cookielawinfo-checkbox-{nume-sectiune}
  • wordpress_gdpr_cookies_allowed
  • wordpress_gdpr_cookies_declined
  • wordpress_gdpr_allowed_services PHPSESSID

Refuz toate
Accept toate