Iancu Guda ANAF. Strigător la cer! Tocmai ce am analizat sumele pe care ANAF le are de recuperat de la companii – sold la 30 iunie 2023: circa 70 miliarde lei.
Dintre acestea, top 1000 companii datornice au restanțe de 58,8 mld lei. Din 58,8 mld lei datorii neplătite la ANAF de top 1.000 companii, 18,7 miliarde lei provin de la 103 firme unde statul este acționar. Dacă ne referim la top 10 restanțieri, dintre aceștia 6 sunt companii de stat care datorează în total 12,77 miliarde lei (cele marcate cu galben în tabel).
Întrebare: De ce împovărează Guvernul microîntreprinderile (200.000 de companii afectate cu 700.000 angajați) și PFA-urile (300.000 de persoane) pentru a încasa suplimentar doar 6 miliarde lei prin taxe suplimentare de la buni platnici… când există 70 miliarde lei necolectați datorii restante la ANAF, din care top 1.000 companii au 58 miliarde lei?
Se poate face un efort concentrat împotriva celor 1.000 de companii pentru accelerarea procesului de executare, deoarece statul are prioritate la masa credală, aceste companii având active de 65 miliarde lei. De ce statul NU face asta? De ce nu își face statul treaba cu recuperarea restantelor fiscale? De ce nu execută, deși are prioritate la masa credală? De ce nu se îmbunătățește legea insolvenței pentru a eficientiza și urgenta recuperarea datoriilor?
De ce nu vinde statul o parte din aceste creanțe, cu procedură de licitație transparentă, și recuperează rapid banii? Mulți nu ar mai deschide procedura de insolvență de frică să nu piardă firma. De ce să plătească 1 milion de suflete (buni platnici) micro și PFA împovărate fiscal … când statul nu își face treaba să recupereze de zece ori mai mult doar de la 1.000 de restanțieri?
Despre „protestul spontan” al bugetarilor de lux de la Ministerul Finanțelor este strigător la cer. Nu se poate să ne oprim din muncă oricând nu ne convine ceva
Sunt convins că mulți bugetari îi privesc cu admiratie și își iau notite: dacă ne reduc cheltuielile, ne oprim din muncă și blocăm tot. Nu suntem copii răsfățați să ne punem în fund când nu mai primim ciocolată în exces. Incredibil cât tupeu.
Pragul de 10.000 lei brut este deja cu 30% peste salariul mediu plătit in sectorul privat. Cam atât este și decalajul mediu dintre bugetari și ghinioniștii de la privat. Dacă consideră că muncesc mult și câstigă puțin, îi invit să muncească 3 luni la privat. Cred că se vor imblanzi / liniști imediat. Vouă vă convine cum este cheltuit banul public? Haideți să boicotăm și noi „spontan”, nu mai plătim taxe si impozite. Blocăm tot. Noi știm că nu funcționează așa … „ne sinucidem”. Dar ei au impresia cp ne pot santaja. Toleranță zero.
Îți recomandăm:
„Protestul spontan” al bugetarilor de lux de la Ministerul Finanțelor este strigător la cer
cuvinte cheie: Iancu Guda ANAF