Banca Transilvania a obținut în instanță suspendarea ordinului ANPC privind calculul ratelor
Curtea de Apel Cluj a decis vineri, 16 iunie, suspendarea Ordinului ANPC din 23 mai privind sancționarea băncilor pentru practici comerciale înșelătoare săvârșite de aceștia cu privire la modul de calcul al ratelor. Instanța nu s-a pronunțat încă pe fondul problemei, ci doar s-a suspendat aplicarea ordinului ANPC, pentru a evita pierderi mari dacă acest ordin va fi anulat în cele din urmă de instanță relatează Economedia.
La Curtea de Apel București se judecă, vineri, cereri similare, formulate de BRD, Raiffeisen, Credit Europe și First Bank.
Pentru Raiffeisen Bank, Credit Europe și First Bank, CAB a amânat cauza/pronunțarea până pe 30 iunie.
Instanța a suspendat în 16 iunie a.c. efectele ordinului ANPC privind modul de calcul al ratelor la credite. De la acest moment, toate măsurile dispuse de ANPC nu mai produc efecte până la soluționarea definitivă a litigiilor declanșate de bancă împotriva procesului verbal de contravenție și a ordinului ANPC.
În același timp, BT reamintește că un client poate alege încă de la început sau pe perioada derulării unui credit, modalitatea de rambursare care i se potrivește cel mai bine, în rate egale sau descrescătoare.
Președintele ANPC, Horia Constantinescu, acuza băncile că obligau clienții să achite preponderent dobândă atunci când rambursau creditul.
Marți, 16 mai, ANPC a anunțat că a amendat 11 bănci din România, pentru practici comerciale înșelătoare cu privire la modul de calcul al ratelor. Conform ANPC, practicile înșelătoare au constat în faptul că, pe graficul de rambursare, rata era compusă, în primii ani, 25% din soldul principal de rambursat și 75% dobândă. Prin această modalitate de calcul, consumatorii plăteau, de fapt, preponderent dobândă.
Ordinul lui Horia Constantinescu, suspendat
Instanța a dispus suspendarea Ordinului 424/23.05.2023 emis de președintele ANPC, până la pronunțarea instanței de fond. Decizia Curții de Apel este executorie de drept și poate fi atacată cu recurs în 5 zile.
„Admite cererea de suspendare formulată de reclamanta Banca Transilvania SA în contradictoriu cu pârâţii Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) şi Președintele ANPC. Dispune suspendarea Ordinului nr.424 din 23.05.2023 emis de Președintele ANPC până la pronunţarea instanţei de fond. Executorie de drept. Cu recurs în termen de 5 zile de la comunicare care se depune, sub sancțiunea nulităţii, la Curtea de Apel Cluj. ”, se arată în soluția pe scurt.
Îți recomandăm:
cuvinte cheie: Banca Transilvania ANPC