Întoarcerea la birou a angajaților se lasă așteptată. Un studiu al Scoop Technologies, o firmă care a dezvoltat un software ce monitorizează strategiile de muncă din 4.500 de companii din SUA, a determinat că aproximativ 58% dintre companii permit angajaților să lucreze o parte din săptămână de acasă, într-un program hibrid. Totodată, procentul companiilor care le cer angajaților să fie la birou “full time” a scăzut la 42%, de la 49% în urmă cu trei luni.
Studiul evidențiază faptul că acest fenomen crează o reacție în lanț: clădirile de birouri sunt mai goale, iar firmelor nu le mai convine să plătească chirie pentru acestea, deoarece angajații refuză să lucreze de acasă. Lipsa angajaților la birouri are impact inclusiv asupra cafenelelor, restaurantelor și altor firme care funcționează în proximitatea clădirilor de birouri.
De exemplu, în New York, fiecare angajat care lucrează de acasă, în loc să meargă la birou, produce pierderi localurilor din oraș de aproximativ 4.600 de dolari în vânzări anual, potrivit unui studiu WFH Research. Primarul orașului, Eric Adams, a anunțat săptămâna trecută că va acorda stimulente fiscale pentru proprietarii de clădiri de birouri, destinate modernizării clădirilor construite înainte de anul 2000, în speranța că un loc de muncă mai modern va crește gradul de ocupare. “Fiecare birou care stă gol înseamnă mai puțină finanțare pentru orice, de la școli la locuințe la prețuri accesibile”, a declarat acesta.
Având în vedere că mulți angajați petrec doar jumătate din săptămâna de lucru de cinci zile la birou, nu este surprinzător faptul că ratele de ocupare a birourilor au stagnat la aproximativ jumătate din nivelurile de dinaintea pandemiei. Rata medie de utilizare a birourilor a rămas aproape neschimbată din ianuarie. Întoarcerea la birou a angajaților are efecte directe asupra chiriilor și clădirilor de birouri.
Wall Street Journal precizează faptul că firmele de tehnologie rămân în continuare cele mai permisive cu lucrul de acasă, iar acest lucru a dus la rate foarte scăzute de revenire la birou în orașe precum San Francisco, Seattle și San Jose. Meta, compania mamă a Facebook, a continuat să le permită angajaților să lucreze de acasă atât cât au dorit, însă le-a spus managerilor, în această primăvară, să nu mai recruteze temporar angajaţi la distanță, ceea ce mulți au interpretat ca un indiciu că ar putea solicita în curând ca unii angajați să se întoarcă la birou.
Mulți lideri corporativi sperau că dezbaterea privind revenirea la birou s-a încheiat atunci când au implementat mandate pentru lucrători, dar cele mai recente date de pe piața cheie de birouri din New York City sugerează că mulți angajați își stabilesc în continuare propriile condiții.
În timp ce vizitele medii la clădiri sunt din nou peste valoarea de referință de dinainte de pandemie, la 61%, conform ultimelor date de la The Real Estate Board of New York, trendul a stagnat.
Un raport publicat joi de la Boston Consulting Group avertizează asupra viitorului val de clădiri de birouri „zombie”, cu rate de neocupare și utilizare sub 50% – spune că multe clădiri din SUA sunt deja la acest nivel. Analiza sa se potrivește cu procentul de 61% citat de REBNY: „Presupunând că aceste tendințe continuă și organizațiile sunt potrivite pentru a se potrivi noilor niveluri de cerere, utilizarea poate crește ușor față de adâncimea actuală, dar totuși doar 60% până la 65% din spațiul de birouri actual din SUA. va fi nevoie.”
Îți recomandăm:
6 din 10 candidați nu ar accepta un job într-o companie care nu permite munca remote sau hibrid
cuvinte cheie: Întoarcerea la birou a angajaților