Dolarul american reprezintă principala monedă de rezervă. O societate complet lipsită de numerar sună atrăgător pentru unii și, deși am făcut pași înainte pentru a o face posibilă, aceasta nu este încă o realitate. În ciuda magiei PayPal, a cardurilor de credit și a portofelelor digitale, unii dintre noi trebuie să aibă asupra lor numerar.
Dolarul american. În timp ce putem alege dintr-o gamă bogată de bancnote, există alte câteva denominări la care Trezoreria SUA a renunța. Sau care sunt pur și simplu rare.
Dolarul american și bogata sa istorie
- Pe lângă bancnotele de 1, 5, 10, 20, 50 și 100 de dolari, au mai existat și alte bancnote americane în circulație.
- Există încă 1,4 miliarde de bancnote de 2 dolari în circulație.
- În prezent, o bancnotă de 500 sau 1.000 de dolari poate valora mai mult decât valoarea sa nominală.
- Bancnota de 10.000 de dolari a fost cea mai mare bancnotă tipărită vreodată pentru uzul public.
- Colecționarii nu pot deține în mod legal o bancnotă de 100.000 de dolari.
Bancnota de 2 dolari
Primele bancnote de 2 dolari au fost tipărite în 1862. Inițial, acestea prezentau un portret al lui Alexander Hamilton. Ulterior au fost reproiectate pentru a-l înfățișa pe Thomas Jefferson. Din punct de vedere estetic, bancnota de 2 dolari este ceva de admirat. Reversul prezintă o reproducere a uneia dintre cele mai faimoase picturi din istoria americană – “Declarația de independență” de John Trumbull.
Cu excepția deceniului 1966-1976, bancnotele de 2 dolari au fost tipărite neîntrerupt de la Războiul Civil.
Cu toate acestea, americanul de rând care nu folosește carduri de credit a-și plăti cheltuielile poate trăi ani de zile fără să vadă una. Deși bancnota de 2 dolari este încă în circulație, iar Biroul de Gravură și Tipărire o recunoaște ca mijloc legal de plată – este considerată a fi cea mai rară valoare monetară din SUA.
Ultima serie de bancnote de 2 dolari a fost tipărită în 2017. În prezent, există aproximativ 1,4 miliarde de bancnote în circulație.
Bancnota de 500 dolari
Trezoreria a tipărit mai multe versiuni ale bancnotei de 500 de dolari, cu portretul președintelui William McKinley pe față. Ultima bancnotă de 500 de dolari a ieșit din tipografie în 1945 și a fost retrasă în mod oficial 24 de ani mai târziu, în 1969.
La fel ca toate bancnotele prezentate aici, bancnota de 500 de dolari rămâne mijloc legal de plată. Majoritatea bancnotelor de 500 de dolari aflate în circulație astăzi se află în mâinile colecționarilor. Acestea fiind spuse, în cazul în care ați intra în posesia unei bancnote de 500 de dolari, veți descoperi că valoarea de piață a acesteia depășește cu mult valoarea nominală, chiar și exemplarele uzate ajungând să coste cu peste 40% pe piața liberă. Astfel, o bancnotă de 500 dolari poate fi achiziționată cu 700 dolari.
Bancnota de 1000 dolari
Bancnota originală de 1.000 de dolari avea chipul lui e Alexander Hamilton. Când cineva și-a dat seama, probabil, că ar putea fi derutant să apară același fost secretar al Trezoreriei pe mai multe bancnote, portretul lui Hamilton a fost înlocuit cu cel al unui președinte – al 22-lea și al 24-lea, Grover Cleveland. La fel ca și verișoara sa mai mică, bancnota de 500 de dolari, cea de 1.000 de dolari a fost scoasă din uz în 1969.
Și, la fel ca bancnota de 500 de dolari, bancnota de 1.000 de dolari pare să aibă mult mai multă utilitate acum decât avea atunci.
Citește și: Ce le-a spus Warren Buffett, unul dintre cei mai bogați oameni din lume, investitorilor în scrisoarea sa anuală
De ce? Inflația, desigur.
Indicele prețurilor de consum (IPC) era estimat la 36,8 în 1969. În ianuarie 2022, IPC din SUA era de 281,9, ceea ce înseamnă că o bancnotă de 1.000 de dolari de astăzi ar fi echivalentul unei bancnote relativ modeste de 130 de dolari în 1969.
Are vreun sens faptul că am pierdut cupiuri mai mari pe măsură ce valoarea unui dolar a devenit progresiv mai mică? Trezoreria argumentează că menținerea unor valori nominale incomod de mici minimizează posibilitatea spălării banilor.
Acestea fiind spuse, păstrați o bancnotă de 1.000 de dolari care ajunge în mâinile dumneavoastră chiar mai strâns decât o bancnotă de 500 de dolari.
Martha Washington este prima și singura femeie care a apărut ca portret principal pe o monedă americană. Imaginea ei a apărut pe certificatul de argint de 1 dolar începând din 1886. Acesta a fost întrerupt în 1957 și a fost al doilea cel mai longevivă bancnotă de hârtie emisă.
Bancnota de 5.000 dolari
Bancnota de 5.000 de dolari a fost emisă inițial pentru a finanța Războiul de Independență și a fost tipărită oficial de către guvern abia când a început Războiul Civil. Bancnota purta portretul lui James Madison. Președintele Richard Nixon a ordonat ca bancnotele să fie retrase din circulație în 1969, de teama că infractorii le-ar putea folosi pentru activități de spălare de bani.
Pentru a găsi astăzi o bancnotă de 5.000 de dolari este nevoie de curaj, noroc și mult mai mult de 5.000 de dolari.
Bancnota de 10.000 dolari
Salmon P. Chase este probabil cel mai desăvârșit politician din istoria națiunii americane. Acesta nu a ocupat niciodată funcția de președinte. Dar chiar dacă a fost guvernator și senator de Ohio, a fost secretar al Trezoreriei sub Abraham Lincoln și a devenit președinte al Curții Supreme de Justiție, Chase este amintit de majoritatea oamenilor ca fiind cel de pe bancnota de 10.000 de dolari.
Cea mai mare bancnotă tipărită vreodată pentru uzul public, cea de 10.000 de dolari nu a fost niciodată foarte folosită. Această lipsă de utilizare este de înțeles, având în vedere că valoarea sa a depășit câștigurile netă a americanului mediu în cea mai mare parte a perioadei în care bancnota a fost disponibilă. Bancnota a fost tipărită pentru prima dată în 1918 și a făcut parte din epurarea din 1969 a bancnotelor cu valoare ridicată.
La fel ca și omologul său de 5.000 de dolari, doar câteva sute de exemplare autentificate au supraviețuit snilor.
Bancnota de 100.000 dolari
Purtând un portret al lui Woodrow Wilson, bancnota de 100.000 de dolari a fost de fapt un certificat de aur care nu a fost niciodată pus în circulație sau emis pentru uz public. Biroul de gravură și tipărire le-a creat în timpul Marii Depresiuni din 1934, pentru efectuarea de tranzacții oficiale între băncile Rezervei Federale.
Deși bancnota de 100.000 de dolari nu poate fi deținută legal de către colecționari, unele instituții, cum ar fi Muzeul Finanțelor Americane, le expun în scopuri educaționale. Muzeul Smithsonian și unele sucursale ale Sistemului Rezervelor Federale (FRS) au, de asemenea, aceste bancnote rare în posesia lor.
Ce monede americane au dispărut din circulație?
Pe lângă bancnotele de un dolar scoase din circulație, Monetăria SUA a încetat, de asemenea, să mai producă anumite monede de-a lungul timpului, deoarece acestea și-au pierdut valoarea sau utilitatea. Printre acestea se numără:
- monedele de jumătate de cent, bătute între 1793-1857
- monedele de doi cenți (1864-1872)
- monedele de trei cenți (1851-1889)
- jumătăți de zece cenți (1792-1873), înlocuite ulterior cu monede de cinci cenți
- monede de douăzeci de cenți (1875-1878)
- Monede de un dolar: Monede de aur de un dolar (1849-1889); dolarul Eisenhower (1971-1978); dolarul Susan B. Anthony (1979-1981)
Sunt rare bancnotele de 2 dolari?
Deși nu este la fel de utilizată ca bancnotele de 1 sau 5 dolari, bancnota de 2 dolari a fost emisă până în 2017. Începând cu 2020, Rezerva Federală a estimat că se aflau în circulație aproximativ 1,4 miliarde de bancnote de 2 dolari, în valoare de 2,8 miliarde de dolari.
Care este cea mai frecventă valoare nominală a monedei americane?
În 2020, existau 16,4 miliarde de bancnote de 100 de dolari, ceea ce face ca aceasta să fie atât cea mai emisă bancnotă, având și cea mai mare valoare în circulație. A doua cea mai comună este bancnota de 1 dolar, cu 13,1 miliarde de bancnote în circulație.
Concluzia
De-a lungul timpului, guvernul american poate alege să scoată anumiți bancnote din circulație din diverse motive. Bancnotele pot fi scoase din circulație din cauza efectelor inflației, care le erodează valoarea nominală, a lipsei cererii sau a dorinței consumatorilor pentru anumite cupiuri sau a faptului că au un aspect prea asemănător sau o valoare apropiată de alte cupiuri comune.
Îți recomandăm:
Notițele mele de la Davos: să vă traduc în 6 puncte cum (ne) arată ziua de mâine
cuvinte cheie: dolarul american