Motivele prăbușirii Silicon Valley Bank povestite de un fost bancher
Căderea Silicon Valley Bank nu este o pură întâmplare. În opinia autorului acestui articol, fost bancher, ce s-a întâmplat acolo a fost eroare de management.
“Întotdeauna le spun oamenilor că sunt încrezător că am cea mai bună slujbă de director general al unei bănci din lume, și poate una dintre cele mai bune slujbe de director general”, declara Greg Becker într-un interviu acordat Bloomberg TV în mai 2021.
Povestea SVB pe scurt, așa cum o înțeleg, ca om ce a lucrat mulți ani în domeniul financiar – bancar.
Silicon Valley Bank așa cum îi spune și numele este o bancă specializată pe companii din tehnologie. Este o bancă regională, a 16-a ca dimensiune din SUA și nu este o bancă în sensul tradițional.
În mod tradițional, o bancă funcționează astfel: primește depozite de la persoanele care au bani de economisit și acordă împrumuturi celor care au nevoie de bani. Problema SVB vine în urma concentrării pe startup-uri care, în relația cu banca s-au făcut “vinovate” de a avea cash în exces.
Așadar, principalul serviciu pe care SVB îl oferă startup-urilor este acela de a administra depozite imense ale marilor companii din tech. Iată cum descrie SVB Financial Group, holdingul Silicon Valley Bank, ce s-a întâmplat în ultimii doi ani:
“O mare parte din creșterea recentă a depozitelor a fost determinată de clienții noștri din toate segmentele care au obținut lichidități prin IPO-uri, oferte secundare, strângere de fonduri SPAC, investiții de venture capital, achiziții și alte activități de strângere de fonduri – care în 2021 și la începutul anului 2022 au fost la niveluri remarcabil de ridicate.”
Până aici nimic atât de problematic. Poate doar faptul că, în structura totală a acestor depozite, doar 15% intrau in schema de garantare FDIC, pragul de garantare fiind de $250.000.
Iată câteva exemple de depozite ale companiilor din Tech la SVB:
– Circle: $3.3 miliarde
– Roku: $487 milioane
– BlockFi: $227 milioane
– Roblox: $150 milioane
– Ginkgo Bio: $74 milioane
– IRhythm: $55 milioane
– RocketLab: $38 milioane
– SangamoTherapeutics: $34 milioane
– LendingClub: $21 milioane
– Payoneer: $20 milioane
Așa cum spuneam anterior, SVB a fost practic inundată cu cash adunat de companiile din Tech în urma diverselor operațiuni de strângere fonduri.
Pentru că SVB nu este o bancă obișnuită de retail, aceasta nu a reușit să plaseze banii din depozite doar în credite, ci preponderent în titluri de stat și portofolii de credite ipotecare (En. Mortgage Backed Securities).
Concret, doar 1/3 din active erau la 31 Dec 2022 sub forma de credite. Adică aproximativ $74 mld din total $211 mld. Investițiile în titluri de stat și MBS erau $120 mld.
Probleme au început să apară în ambele componente ale bilanțului:
Pe partea de pasiv, companiile din Tech, pe măsură ce banii au devenit mai scumpi (majorările operate de Fed), au început să-și retragă banii din depozite pentru a-și derula operațiunile curente. Practic, acesta este și modelul unei companii din Tech: în primii ani “arde” bani, până penetrează piața și nu mai are nevoie de cash.
Pe partea de activ, instrumentele cu venit fix au început să se devalorizeze, tot ca urmare a creșterii dobânzilor
Spirala în care SVB a intrat nu este de ieri de azi. La 31 Dec 2022 avea deja o pierdere nerealizată (contabilă) de aproximativ $18 mld.
Deja de atunci SVB era cu un picior în prăpastia insolvenței. Capitalurile proprii (En. Equity) erau de $16 mld.
Motivele prăbușirii Silicon Valley Bank. Eroarea a constat în mai mulți factori
În primul rând vorbim de structura bilanțieră, adică dezechilibrul dintre active și pasive. Așa cum scriam anterior, SVB a preferat să investească banii atrași de la companiile din Tech în obligațiuni cu maturitate din ce în ce mai lungă.
Practic, SVB s-a împrumutat (prin depozitele deponenților) pe termene scurte și a plasat banii pe termene foarte lungi.
Și obligațiunile cu maturități lungi nu ar fi fost o problemă, dacă SVB și-ar fi asigurat portofoliul de obligațiuni și MBS împotriva riscului de dobândă. Asigurările se fac prin instrumente financiare derivate, dar acestea presupun un cost. În cazul SVB, management-ul nu a dorit să suporte acest cost, asumându-și implicit riscul de dobândă.
Practic, pentru că obligațiunile, fie ele de stat sau corporatiste, sunt invers corelate cu dobânzile, portofoliul de obligațiuni al SVB s-a devalorizat în urma majorărilor de dobândă ale Fed.
Ce a urmat, cu ajutorul digitalizării, a fost că banca a pierdut $42 mld din depozite într-o singură zi și a fost nevoită să vândă în pierdere obligațiuni pentru a onora plata depozitelor
Retragerea a fost atât de rapidă și datorită faptului că deponenții SVB fac parte din aceeași “turmă” de investitori și care sunt conectați prin diverse metode: grupuri de WhatsApp, Facebook, Twitter.
Cu alte cuvinte, bine ați venit în era băncilor digitalizate, care prin câteva click-uri sau tap-uri pe telefon își pot pierde mare parte din depozite.
SVB a încercat să strângă bani pe bursă și acest lucru a prăbușit cu -60% cotația.
SVB a devenit insolvabilă vinerea trecută și a fost preluată de FDIC, fondul american de garantare a depozitelor.
Ce urmează?
Rezerva Federală a anunțat luni că a lansat o analiză a supravegherii și reglementării Silicon Valley Bank, în urma imploziei bruște a acesteia.
Fed a precizat că revizuirea va fi condusă de Michael Barr, vicepreședintele pentru supraveghere al băncii centrale, iar rezultatele vor fi făcute publice până la 1 mai.
Revizuirea are loc la doar câteva zile după ce Silicon Valley Bank s-a prăbușit, ridicând întrebări cu privire la modul în care autoritățile de reglementare – inclusiv cele din cadrul Fed – nu au observat problemele de acolo.
Legat de banii creditorilor SVB, în primul rând, fiecare deponent, în limita pragului de $250.000 își va primi banii înapoi.
Legat de banii neasigurați (ce depășește pragul de $250.000), FDIC va plăti deponenților neasigurați un dividend în avans în cursul acestei săptămâni. Deponenții neasigurați vor primi un certificat de lichidare judiciară pentru suma rămasă din fondurile lor neasigurate. Pe măsură ce FDIC vinde activele Silicon Valley Bank, este posibil ca în viitor să se facă plăți de dividende către deponenții neasigurați.
Totodată, pentru a liniști apele, președintele american Joe Biden a ținut un discurs luni prin care a asigurat clienții băncii că își vor primi banii înapoi, indiferent dacă sunt persoane fizice sau juridice.
Morala prăbușirii SVB?
Nu este recomandată economisirea tuturor banilor în aceeași bancă. În România pragul asigurat este de €100.000 echivalent. Cine are sume mai mari de acest prag poate alege să economisească în mai multe bănci. Mai multe despre SVB pe măsură ce ancheta continuă.
Îți recomandăm:
cuvinte cheie: Motivele prăbușirii Silicon Valley Bank