Generația Baby Boomers… există ceva ce nu le putem reproșa? Ei poartă responsabilitatea pentru nevrozele noastre, pentru aspectele mai puțin măgulitoare ale aspectului nostru și, acum, pentru cea mai gravă criză inflaționistă din anii 1970 încoace.
Povestea durerii noastre de cap legate de inflație este una a penuriei: nu sunt suficienți oameni, case sau nave. Dar, în timp ce argumentele privind haosul prețurilor post-COVID s-a concentrat în mod covârșitor asupra declanșatorilor pe termen scurt, creați de pandemie – cum ar fi fabricile închise și cheltuielile guvernamentale exorbitante – inflația este, de asemenea, o poveste a unor schimbări tectonice mai mari în rândul populației.
Baby Boomers, care au fost pentru o lungă perioadă de timp cea mai mare generație din istoria globală, intră în anii lor de final
Pe măsură ce baby boomers se îndreaptă spre pensionare, lasă în urmă o economie care nu este cu adevărat construită pentru a se adapta la cerințele secolului XXI. Baby Boomers și-au petrecut ultimele decenii modelând lumea într-un mod care a făcut ca actuala criză să fie și mai dureroasă și a pregătit generațiile viitoare pentru privațiuni continue.
Economia celor din generația Baby boomers este fragilă, egoistă și construită pe o ofertă insuficientă. În timp ce inflația se poate domoli puțin, prosperitatea viitoare a milenialilor, a generației Z și a celor de după aceștia depinde de inversarea acestui blocaj la nivelul întregii economii, creat de generația Baby Boomers.
Uitați de fenomenul quiet qutting. Haideți să vorbim despre pensionarea zgomotoasă a Baby Boomers
Printre cele mai intens discutate perturbări economice cauzate de pandemie se numără lipsa generalizată de lucrători. La începutul crizei COVID-19, existau prea multe cauze potențiale ale acestei lipse de forță de muncă: pierderea locului de îngrijire a copiilor, teama de boală și cererea surprinzător de puternică a consumatorilor care a bulversat nevoia de personal. Mulți economiști conservatori au dat vina și pe măsurile generoase de asistență socială în caz de pandemie, cum ar fi cecurile de stimulare și asigurarea de șomaj îmbunătățită, despre care au susținut că au descurajat munca. Lipsa forței de muncă a împins în sus salariile pentru persoanele capabile să își păstreze un loc de muncă și i-a determinat pe cei mai odioși șefi și prieteni ai părinților tăi să se plângă că “nimeni nu mai vrea să muncească”.
Trei ani mai târziu, chiar și după ce au dispărut programele grave din economie, lipsa forței de muncă rămâne o problemă acută. Rata de participare pe piața muncii (procentul de adulți care sunt fie angajați, fie caută în mod activ un loc de muncă) rămâne mult sub nivelurile de dinaintea pandemiei. Iar cercetătorii au determinat sursa principală a acestei penurii de forță de muncă: un val de pensionări în generația care se plânge că tinerii nu au o etică a muncii. Rata de participare p epiața muncii în rândul persoanelor aflate în primii ani de ocupare a forței de muncă, între 25 și 54 de ani, este incredibil de aproape de nivelul de dinainte de pandemie, în timp ce rata pentru cei de 55 de ani și mai în vârstă este încă în scădere semnificativă.
Citește și: Ce le-a spus Warren Buffett, unul dintre cei mai bogați oameni din lume, investitorilor în scrisoarea sa anuală
Un document de lucru al cercetătorilor de la Rezerva Federală a constatat că o creștere a numărului de pensionari a reprezentat aproape toată scăderea ratei de participare pe piața muncii până în octombrie 2022
Este un lucru bun că oamenii de peste 70 de ani se pot pensiona. Dar valul de oameni din generația baby boomers care se relaxează a creat o lume cu mai puțini oameni care să îi înlocuiască sau să aibă grijă de ei la bătrânețe. Experții de la Banca Reglementărilor Internaționale au ajuns la concluzia că, de-a lungul istoriei capitalismului modern, a existat o relație extrem de puternică între structura de vârstă a populației și inflație. Legătura are un sens intuitiv: dacă inflația este cauzată de o nepotrivire între cerere și ofertă, atunci o creștere a numărului de pensionari crește simultan cererea pentru anumite tipuri de muncă intensivă și prost plătită, cum ar fi îngrijitorii la domiciliu sau cel al ospitalitatății, reducând în același timp forța de muncă în general. Această dinamică va cauza fluctuația forței de muncă și va crește costurile.
Baby Boomers au micșorat forța de muncă de care este nevoie acum
Baby boomers s-au asigurat că piața muncii pentru generațiile următoare va fi inadecvată în câteva moduri majore. În primul rând, au avut mult mai puțini copii pe gospodărie decât părinții lor. De la sfârșitul perioadei de creștere a numărului de copii în 1960 până la intrarea majorității celor din generația baby boomers în câmpul muncii, la sfârșitul anilor 1970 și începutul anilor 1980, rata de fertilitate a scăzut de la 3,7 nașteri pe femeie la aproximativ două nașteri pe femeie. Deși există multe motive pentru acest declin, unele au fost evoluții pozitive. De exemplu, mai multe femei au urmat studii superioare și au intrat pe piața muncii în loc să se resemneze să presteze muncă de îngrijire necompensată, o schimbare socială care a evoluat.
O modalitate prin care o țară poate compensa o rată de fertilitate în scădere este să își deschidă porțile pentru imigranți
Dar, pe măsură ce generația baby boomers a devenit un bloc politic tot mai puternic – atingând un nivel maxim ca procent din electorat în 2004 și rămânând cea mai mare parte a generației de alegători până cu puțin timp înainte de 2020 – aceștia au ales politicieni care au aplicat o politică de imigrație care a închis încet ușa viitorilor rezidenți.
Lipsa de forță de muncă cauzată de baby boomers nu se oprește la muncitori
Baby boomers au petrecut ani de zile privând economia în alte moduri. Unul dintre domeniile cele mai evidente și mai evidente ale acestui blocaj al baby boomers este cel al locuințelor.
Cu toate că cei din generația baby boomers se pensionează în masă, abia acum au început să își vândă casele pe care le dețineau de mult timp și nu își reduc dimensiunile suficient de repede pentru a ține pasul cu cererea. Între timp, formarea de gospodării este în creștere, deoarece milenialii își părăsesc colegii de cameră, întemeiază familii și se stabilesc la casele lor. Dar multe persoane cu vârste cuprinse între 20 și 30 de ani se străduiesc să își stabilească rădăcinile, deoarece nu există suficiente locuințe în care să se poată stabili în apropierea celor mai puternice piețe ale muncii.
Eliminarea blocajului generației Baby Boomers
Rezolvarea problemelor fundamentale cu care se confruntă economia nu înseamnă doar să devenim mai eficienți sau să încercăm să ne descurcăm cu mai puțin. Înseamnă să schimbăm compoziția comunităților noastre: să acceptăm mai mulți imigranți și să acordăm prioritate investițiilor care cresc economia în locul rezultatelor financiare ale companiilor. Din punct de vedere economic, aceste schimbări sunt de la sine înțelese. Din punct de vedere cultural și politic, însă, ele necesită confruntarea cu sentimentele profund înrădăcinate ale unei mari și puternice categorii demografice despre cum ar trebui să fie lucrurile.
Îți recomandăm:
Majorarea vârstei de pensionare, o bătaie de joc la adresa bătrânilor și tinerilor din România
cuvinte cheie: Baby Boomers