Recesiune în 2023? 6 Pași de urmat pentru banii personali
În primul rând, încep acest articol cu definiția recesiunii și de ce este aceasta importantă.
Recesiunea este o încetinire semnificativă, generalizată și prelungită a activității economice. O definiție mai simplistă este aceea că două trimestre consecutive de creștere negativă a PIB-ului înseamnă recesiune, deși se folosesc și formule mai complexe.
Recesiunea este importantă deoarece generează scăderi ale producției economice și ale ocupării forței de muncă, care, la rândul lor, afectează cererea consumatorilor. De exemplu, scăderea cererii de consum poate determina companiile să concedieze personal, ceea ce afectează puterea de cumpărare a consumatorilor, ceea ce poate slăbi și mai mult cererea de consum. Și așa mai departe.
Cu sau fără recesiune, iată câțiva pași de urmat, pentru a fi pregătiți atunci când vine vorba de finanțele personale.
Pasul 1
Analizați-vă atent obiceiurile de consum și creați un plan pentru a crește suma pe care o economisiți.
Pe durata premergătoare sau în timpul recesiunii renunțați la shoppingul de haine scumpe sau la restaurantele exclusiviste.
Dacă nu aveți timp să gătiți, optați pentru restaurantele populare sau pentru mâncarea semi-preparată.
Vedeți filmele pe care le aveți de văzut pe platformele de streaming și faceți o pauză de la abonamentele acestora. Sumele “eliberate” astfel le puteți economisi. Ideal, procentul economisit din salariu ar trebui să fie undeva pe la 20%.
Pasul 2
Constituirea unui fond de urgență vă va pregăti pentru a face față cheltuielilor viitoare, într-un context de pierdere, fie și temporară, a sursei principale de venit (salariul de la locul de muncă).
Fondul de urgență ar fi bine să fie echivalentul a 6 salarii. Dacă sunteți un cuplu, atunci se înmulțește suma celor două salarii cu 6.
Fondul de urgență este bine să fie ținut în instrumente lichide cum ar fi conturile de economii sau de depozit (depozit pe durată scurtă, de câteva luni).
Faceți abstracție de faptul că dobânzile sunt mici, întrucât pentru un astfel de obiectiv primează accesul rapid la bani.
Pasul 3
Găsirea unei a doua surse de venit – în afara slujbei de zi cu zi – vă va menține pregătiți suplimentar. Fie că vă decideți să vă luați un loc de muncă cu jumătate de normă, să începeți o mică afacere (separat de job) sau să deveniți comerciant de obiecte second-hand (cărți, haine, bijuterii) prin intermediul unor platforme online, crearea de venituri suplimentare poate fi un “backup plan”.
Pasul 4
Dacă deja aveți un fond de urgență, peste acesta se deschid noi oportunități de economisire și investiții.
În primul rând, în anticiparea unei recesiuni, e bine să avem la îndemână și rezerve lichide (cash, dar nu în accepțiunea de bancnote), de exemplu bani în contul curent, pentru a fructifica scăderile de prețuri de pe burse.
Experții recomandă ca 10% din economii să fie în cash, tocmai pentru fructificarea de oportunități investiționale.
Pasul 5
Dacă aveți investiții și sunteți un investitor de termen lung, atunci când vedeți scăderi pe burse nu vă panicați și nu vindeți (în pierdere).
Pentru a fi bine plasat pe burse, mergeți pe diversificare cât mai mare: pe sectoare diferite din economie, pe țări diferite și în valute diferite.
N.B. Investițiile în acțiuni pe bursă implică risc și de aceea trebuie făcute în baza unui profil de risc adecvat, determinat împreună cu banca sau brokerul dumneavoastră.
Pasul 6
Dacă economisiți lunar, nu întrerupeți planul de economisire și investiții, mai ales partea de investiții.
Motivul este acela că, în perioade de recesiune, prețurile acțiunilor sau fondurilor de investiții scad, și, practic, le cumpărați mai ieftin.
Disclaimer al autorului: opiniile sunt personale sau citate din surse publice și nu reprezintă sfaturi de investire / dezinvestire sau reclamă pentru un anumit produs financiar, serviciu financiar sau companie financiară.
Îți recomandăm:
cuvinte cheie: Recesiune în 2023