Nimeni nu va salva industria cripto, afectată de escroci, hackeri și lăcomie pură
Emily Parker este director executiv la CoinDesk, al unei companie de media, evenimente, indici și date. Parker a fost consilier politic la Departamentul de Stat al SUA și redactor/editor la The Wall Street Journal. Ea este autoarea cărții “Acum știu cine sunt tovarășii mei: Voices From the Internet Underground”. Opiniile din acest articol îi aparțin.
În ultimul an, pe măsură ce companiile din industria cripto au făcut implozie și pierderile au crescut, a apărut un cavaler alb
Sam Bankman-Fried, directorul general în vârstă de 30 de ani al bursei de criptomonede FTX, a ajutat la salvarea unor companii criptografice aflate în dificultate. Printre acestea, menționăm BlockFi și Voyager. Într-o industrie cu o reputație care a fost afectată de escroci, hackeri și lăcomie pură, Bankman-Fried părea un tip relativ de treabă. El chiar a susținut că a vrut să dea aproape toți banii săi.
Și apoi, pur și simplu, s-a terminat
Miliardarul de odinioară și-a pierdut 94% din avere într-o singură zi. Vinerea trecută, FTX a cerut falimentul, iar Bankman-Fried a demisionat din funcția de director general. Contagiunea a început deja. BlockFi, una dintre companiile pe care Sam Bankman-Fried a încercat să le salveze, a întrerupt acum retragerile clienților. Așadar, cine va salva industria cripto acum?
Răspunsul este nimeni, deoarece cindustria ripto nu ar trebui să aibă nevoie de un salvator. Întregul scop al criptografiei este că ar trebui să fie descentralizată și transparentă. Ascensiunea și căderea lui Bankman-Fried arată cât de mult s-a îndepărtat industria cripto de acest ideal. Lumea criptografică de astăzi este o lume a entităților opace conduse de personalități narcisiste. Poate că nu există un exemplu mai bun decât FTX și liderul său.
Citește și: Tsunami pe piaţa crypto: FTX, una dintre cele mai mari platforme de tranzacţionare crypto din lume, intră în faliment. Bitcoin se prăbușește
Nu ar fi trebuit să fie așa. Bitcoin, prima criptomonedă majoră din lume, a apărut în urma crizei financiare din 2008. Bitcoin a apărut ca reacție la dezamăgirea profundă profundă față de bancheri și politicieni
Având în vedere neîncrederea în instituțiile financiare, ideea de bază a fost că acest nou sistem nu presupune să ai încredere în cineva. Tranzacțiile Bitcoin sunt înregistrate într-un registru descentralizat. Acesta este cunoscut sub numele de blockchain. Registrul poate fi văzut de toată lumea vedea. Niciun personaj rău intrenționat nu ar trebui să fie capabil să îl modifice în mod fraudulos.
Dar s-a dovedit că imperiul lui Bankman-Fried era departe de a fi transparent. Totul părea în regulă până când Ian Allison, jurnalist la CoinDesk, a scris săptămâna trecută un articol în care a dezvăluit că bilanțul Alameda a lui Bankman-Fried, care este compania soră a FTX, era alcătuit în mare parte din FTT, un token creat de FTX
Acest lucru a ridicat semne de întrebare cu privire la stabilitatea companiei soră a FTX și a atras atenția asupra legăturilor izbitor de strânse dintre FTX și Alameda. Merită subliniat faptul că slăbiciunile financiare ale Alameda au fost dezvăluite de un jurnalist, și nu de un blockchain disponibil publicului.
Citește și: Elon Musk, dezvăluie cum au decurs discuțiile cu Sam Bankman-Fried, șeful gigantului cripto FTX: „Tipul ăsta minte de îngheață apele”
La scurt timp după aceea, o altă personalitate din industria cripto a intrat pe fir
Changpeng Zhao, directorul general al Binance, a anunțat public că bursa își va lichida deținerile FTX. Binance a semnat apoi o scrisoare de intenție pentru a achiziționa FTX. Însă planul a fost abandonat în scurt timp.
Apoi, au ieșit la iveală informații și mai îngrijorătoare. Wall Street Journal a raportat că FTX a împrumutat mai mult de jumătate din banii clienților săi către cealaltă companie a lui Bankman-Fried, Alameda. Cu alte cuvinte, acesta a folosit depozitele clienților unei companii pentru a plăti pentru pariuri riscante ale altei companii.
Bankman-Fried a declarat că își asumă întreaga responsabilitate pentru greșelile sale
Într-o lungă discuție pe o platformă media în această săptămână, el a scris: “Am fost CEO. Acest lucru înseamnă că Eu am fost responsabil pentru a mă asigura că lucrurile au mers bine. Eu, în cele din urmă, ar fi trebuit să fiu în fruntea tuturor lucrurilor. Am eșuat în mod clar în acest sens. Îmi pare rău”.
Tocmai această afirmație este o ilustrare perfectă a modului în care o tehnologie descentralizată precum criptomonedele nu ar trebui să funcționeze. Ideea unui registru descentralizat este de a elimina un singur punct de eșec și de a reduce riscul de eroare umană. Și totuși, FTX ar fi departe de a fi primul jucător din spațiul criptografic, condus de o personalitate supradimensionată, care se dezumflă brusc.
Printre alte exemple se numără Alex Mashinsky, fondatorul și directorul general al platformei de împrumuturi criptografice Celsius, și Do Kwon, care a co-fondat compania care a creat TerraUSD, o așa-numită stablecoin algoritmică care era destinată să se tranzacționeze la paritate cu dolarul american. Ambele proiecte au făcut implozie anul trecut, ceea ce a produs pierderi de miliarde de dolari. Atât Mashinsky, cât și Do Kwon, au avut un număr mare de adepți, mulți dintre aceștia aflând că acești presupuși lideri puternici nu aveau puterea de a le returna banii.
Problema cultului personalității nu se limitează doar la industria cripto
O vedem și în social media, o altă tehnologie presupus a fi fără lider și descentralizată. Twitter este acum supus capriciilor proprietarului Elon Musk, cel mai bogat om din lume.
În cazul criptomonedelor, mulți au subliniat de mult timp riscul unor burse centralizate puternic precum FTX. Unii deținători de criptomonede au preferat să își păstreze propriile monede în portofele „reci”, în loc să le depoziteze la o bursă cripto. O altă opțiune este utilizarea efectivă a tehnologiei blockchain pentru a oferi o mai mare vizibilitate, lucru pe care Bankman-Fried promite acum să îl facă. În lunga sa discuție pe Twitter de joi, el a spus că prioritatea sa ar fi “transparența radicală”, sau “oferirea unei transparențe cât mai apropiate de cea de pe lanț: astfel încât oamenii să știe exact ce se întâmplă pe el”. În cazul FTX, desigur, este probabil prea târziu.
Pentru industria cripto, lecția de aici este să nu mai caute salvatori
Ascensiunea fulminantă a lui Bankman-Fried nu s-a bazat doar pe propria sa inițiativă, ci a fost sprijinit de mulți alții. A strâns miliarde de dolari de la investitori de profil înalt. A fost copleșit de atenția presei și, cu câteva excepții, nu a fost pus prea mult la îndoială. Concluzia este că atât de multă speranță și responsabilitate nu ar trebui să se regăsească într-o singură persoană. Este împotriva a tot ceea ce ar trebui să reprezinte industria cripto.
Îți recomandăm:
cuvinte cheie: industria cripto