Transformarea educației din România prin sistemului UNESCO lifelong learning și antrenarea soft skills ale tinerilor
Preluând ca punct de plecare agenda comună adoptată de Națiunile Unite în urma desfășurării TES – ”Transforming Education Summit” (New York, septembrie 2022), îndeosebi Raportul UNESCO privind adoptarea noului Contract Social pentru Educație, Catedra Internațională Onorifică ”Jean Bart” (CIO-SUERD), care a marcat astfel 10 ani de la lansarea sa în parteneriat și cu amabilul sprijin al Academiei Române (membră International Science Council), i-a reunit la Rectoratul Universității din București pe toți decidenții și stakeholderii-cheie implicați în procesul de regândire a modernizării radicale a sistemului educațional din România.
În rândul acestora s-au numărat reprezentanții următoarelor instituții: UNESCO Institute for Lifelong Learning (Hamburg); Comisia Națională a României pentru UNESCO; Academia Română; Ministerul Educației; Ministerul Cercetării, Inovării şi Digitalizării; Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene; Consiliul Economic și Social; ADR Nord-Est; Universitatea din București; SNSPA; Universitatea Babeș-Bolyai; Universitatea Lucian Blaga; Universitatea Spiru Haret; Academia Oamenilor de Știință; Centrul pentru Cercetări Avansate în Management și Etică Aplicată; Asociația CINAQ; Rețeaua UNESCO Learning Cities – Primăria Municipiului Reșița. Totodată, mediul de afaceri, financiar-bancar și de consultanță a fost reprezentat prin: Asociația Română a Băncilor (ARB); Euro Best Teams, CORA România. De asemenea, au fost prezenți numeroși reprezentanți ai asociațiilor studențești și ale elevilor, în format fizic și online, din întreaga țară.
Evenimentul cu rezonanță europeană a fost organizat de Fundația EUROLINK-Casa Europei în cooperare cu Centre européen Robert Schuman din Scy-Chazelles (Franța) și cu sprijinul financiar al programului european „Cetățeni, egalitate, drepturi și valori – CERV”, precum și în parteneriat cu Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării a Universității din București.
În scopul atingerii obiectivelor atât de complexe subsumate Agendei ONU SDG 2030 și celor ale Uniunii Europene, promovate prin programul CERV, precum și pentru ca societatea românească să treacă în privința educației de la nivelul declarativ la cel deopotrivă etic, cât și pragmatic, anume să formeze în principal veritabile competențe și caractere puternice pentru întregul parcurs al vieții, invitații și vorbitorii s-au focalizat în cursul dezbaterii asupra a șapte sugestii și recomandări în atenția autorităților centrale, instituțiilor UE și UNESCO Institute for Lifelong Learning (Hamburg): necesitatea reorientării rapide a întregului sistem educațional către învățarea continuă și îmbunătățirea substanțială a sistemelor de evaluare ale profesorilor și educabililor, îndeosebi prin intermediul programului pentru evaluarea internaţională a elevilor (PISA);
asumarea corelării între obținerea finanțărilor naționale cu cele UE pentru universitățile și institutele de cercetare; deschiderea, prin noua Lege a Educației în pregătire, a accesului în colectivele de formare-mentorat ale universităților a altor specialiști-asociați din mediul antreprenorial; urgenta demarare a formării managerilor de granturi și coordonatorilor echipelor de inovatori, prevăzută de PNRR, și esențială pentru aplicarea SUERD în România; stimularea deschiderii cât mai multor școli în regim dual, în întreaga țară, conform bunelor practici acumulate după model germanic; introducerea și aplicarea Managementului Cunoașterii (KM) în strânsă legătură cu procesul digitalizării transformative și tranziției verzi, precum și al noii guvernanțe de tip ESG; extinderea accentului pe competențele transversale / abilităților transferabile, prin cooperarea vitală între sistemul educațional și departamentele de resurse umane, cu predilecție a cetățeniei globale, gândirii critice și măsurării inteligenței emoționale și sociale, prin conjugarea eforturilor tuturor stakeholderilor implicați.
La finalul evenimentului, printr-o scurtă ceremonie, CIO-SUERD ”Jean Bart” și Fundația EUROLINK-Casa Europei au conferit, unor personalități din diferite domenii, Diploma Onorifică de Excelență, ca semn de recunoaștere a meritorilor în modernizarea și în procesul de integrare europeană a României.
Amfitrionul Conferinței a fost Decanul Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării, Prof. Asoc. Antonio MOMOC, care a și co-moderat dezbaterea alături de Coordonatorul General Cio-SUERD, Prof. Asoc. Sever AVRAM.
Printre Partenerii și Susținătorii Media ai CIO-SUERD ”Jean Bart” se numără: AGERPRES, Radio România Actualități, Agenția de Presă RADOR, CaleaEuropeana.ro, Project-E.ro, Comunicații Mobile, Finantare.ro, PRWave.ro, Buletin Dunărean, 24Pharte.
cuvinte cheie: Transformarea educației