Opoziţia rusă formează un „parlament paralel” cu „rezistenţă armată” pentru a lupta împotriva lui Putin
Un membru al opoziției din Rusia a dezvăluit joi că formează un parlament paralel cu „rezistență armată” pentru a lupta împotriva regimului președintelui Vladimir Putin, potrivit unui raport.
Într-un interviu în exclusivitate pentru Kyiv Post, Ilya Ponomarev, un politician rus proeminent, a declarat că parlamentul paralel va servi ca o „administrație rusă de tranziție”. Dar el a adăugat că acesta se află încă în stadii incipiente. Opoziţia rusă va trebui să se dezvolte în continuare pentru a deveni o alternativă eficientă la administrația lui Putin.
Opoziţia rusă decisă să acționeze
„Acest lucru se întâmplă pentru prima dată în istoria Rusiei. Vom forma un parlament paralel, care va deveni administrația rusă de tranziție. Va fi la latitudinea Ucrainei și ale națiunilor străine să o recunoască drept alternativă la Putin. Organizația înființată ar trebui să dezvolte rezistența armată și să înceapă să lupte eficient împotriva lui Putin”, a declarat Ponomarev.
„Mișcarea partizană din Rusia este în creștere, dar se află într-un stadiu foarte incipient și trebuie să creștem de zece ori pentru a deveni eficientă. Suntem la începutul acestui drum, dar nu cred că va dura prea mult. Putin și-a sărbătorit recent ziua de naștere. Sunt sigur că va fi ultima sa zi de naștere la putere.”
Opoziţia rusă: Armata este caracterizată de o lașitate considerabilă
Întrebat dacă vede ca posibilă o lovitură de stat militară în Rusia, Ponomarev a spus că este puțin probabil să se întâmple din cauza „lașității considerabile” a armatei ruse. Cu toate acestea, el a precizat că administrația Putin ar putea asista la un alt tip de lovitură de stat. În special una inițiată de elitele și civilii ruși.
Comentariile lui Ponomarev vin în contextul în care războiul din Ucraina intră în cea de-a noua lună. În ultimele luni, Rusia s-a străduit să mențină controlul asupra teritoriilor ocupate, pe fondul contraofensivei feroce a Ucrainei. Numai în ultima lună, armata ucraineană a reușit să elibereze cu succes peste 600 de așezări din întreaga țară, inclusiv 75 de zone din regiunea Herson și 502 așezări din regiunea Harkiv.
În Donețk și Luhansk, peste 43 de așezări au fost eliberate, a relatat Reuters, citând Ministerul ucrainean pentru reintegrarea teritoriilor ocupate temporar.
Pe lângă pierderea de terenuri în teritoriile ocupate, bilanțul militarilor ruși a continuat să crească. Peste 66.650 de militari ruși au murit în război, potrivit estimărilor Ministerului Apărării din Ucraina.
Dezastru pentru armata rusă în Herson
Institutul pentru Studiul Războiului relatează că armata rusă a început retragerea din Herson. Forțele rusești intenționează probabil să continue această retragere în următoarele câteva săptămâni. Rușii ar putea avea dificultăți în a se replia în mod ordonat dacă forțele ucrainene aleg să atace. Comandamentul Operațional de Sud al Ucrainei a confirmat vineri că forțele rusești transferă în mod „destul de activ” muniții, echipamente militare și unele unități de pe malul vestic al fluviului Nipru pe cel estic prin intermediul unor feriboturi.
Îți recomandăm:
Se pregătește o lovitură de stat la Moscova? „Zilele următoare pot fi interesante”
cuvinte cheie: opoziția rusă