adplus-dvertising

Vladimir Putin are 70 de ani. Publicația Meduza a aflat ce cred „elitele ruse” despre liderul de la Kremlin

Vladimir Putin a împlinit 70 de ani pe 7 octombrie. Putin a fost la putere aproape o treime din viață. Și în mod clar nu va renunța la ea. Adevărat, nu a mai rămas nimic din celebra „stabilitate” a lui Putin, de dragul căreia rușii au renunțat constant la toate drepturile și libertățile lor. Putin a fost cel care a decis să înceapă un război de cucerire în Ucraina. Încă îl continuă, deși în mod clar pierde. Corespondentul special Meduza, Andrey Pertsev, a aflat cum subordonații lui Putin se poartă acum cu șeful lor.

Vladimir Putin sărbătorit pe scară largă în Cecenia la 70 de ani. Pe 4 octombrie, Ramzan Kadîrov a anunțat că Cecenia, condusă de el, va sărbători pe scară largă cea de-a 70-a aniversare a lui Vladimir Putin. În cadrul evenimentelor din republică sunt planificate:

  • curse de cai dedicate aniversării;
  • deschiderea centrului olimpic de antrenament pentru judo, numit după Putin;
  • plimbare cu motociclete și biciclete;
  • campionatul și Cupa Rusiei la circuite de curse;
  • prezentarea proiectului de construire a unui nou complex guvernamental.

Iată ce a scris Kadîrov despre viitoarea aniversare:

Toate popoarele Rusiei sunt foarte norocoase să aibă un președinte. Vladimir Vladimirovici este patriotul numărul unu în țara noastră. Și nu există nicio exagerare în aceste cuvinte. În felul în care Vladimir Putin își face griji pentru Patria noastră, nimeni nu își face griji. La ultimul discurs din timpul semnării acordurilor privind aderarea Rusiei cu regiunile LPR, RPD, Herson și Zaporojie, întregul discurs al președintelui a fost literalmente pătruns de dragoste, sentimente și mândrie pentru Patrie.

În majoritatea celorlalte regiuni rusești, evenimentele vor fi mult mai modeste. O sursă apropiată Administrației Prezidențiale a Federației Ruse, precum și trei interlocutori din conducere, au confirmat că nu există instrucțiuni de la Kremlin cu privire la modul de sărbătorire a celor 70 de ani ai lui Vladimir Putin. În consecință, nu sunt planificate evenimente de amploare.

„După deschiderea roții Ferris, a devenit rapid clar că acum este mai bine să nu mergem în vacanțe. Guvernatorii se gândesc chiar să reducă cheltuielile pentru sărbătorile de Anul Nou. Nimeni nu mai are bani în plus acum. Am stat în Covid fără brazi de Crăciun, iar acum putem să ne abținem”, a explicat o sursă apropiată de Kremlin.

Potrivit unei surse din conducerea uneia dintre entitățile constitutive ale Federației Ruse, această decizie este o „idee sensibilă”:

„De ce să subliniem că președintele nostru a fost de mult pensionat?”

„Mi-e frică de el. Dar este frică fără respect”

„Mi-e frică de el. Dar este frică fără respect. Nu există respect pentru Putin de câțiva ani încoace”, a spus o sursă Meduza apropiată guvernului. Alți doi interlocutori apropiați guvernului și o sursă apropiată Kremlinului au vorbit despre astfel de sentimente în cabinetul de miniștri.

Potrivit acestora, atitudinea față de președinte s-a deteriorat brusc după creșterea vârstei de pensionare în 2018. Potrivit sondajelor de opinie, legea nu a fost susținută de majoritatea rușilor. În mod oficial, Cabinetul de Miniștri a fost actualizat în 2020, când Mihail Mișustin a devenit prim-ministru în locul lui Dmitri Medvedev. Dar mulți lucrători de nivel mediu lucrează în guvern de mulți ani. Și își amintesc că consecințele reformei pensiilor agreate și aprobate de Putin au fost transmise guvernului de către Kremlin, iar guvernul a fost în cele din urmă acuzat pentru scăderea puterii autorităților. „Oamenii din guvern încă se înfioră la cuvântul „evaluări””, spune una dintre sursele lui Meduza apropiate guvernului.

În anii următori, situația nu a făcut decât să se agraveze. Potrivit interlocutorilor, președintele a încetat treptat să-i avertizeze pe miniștri despre ce anume intenționează să facă în viitorul apropiat sau îndepărtat

„Până de curând, vicepremierii și miniștrii au lucrat pentru președinte. Le-a spus scenarii pe care le considera probabile și a întrebat: „Și dacă faci asta, la ce consecințe te poți aștepta? Și dacă da, ce se va întâmpla în continuare? „Acum, nu mai este cazul”, comentează o sursă apropiată guvernului.

Potrivit acestuia, după declanșarea pandemiei de covid, Putin (după cum știți, îi este foarte frică pentru sănătatea lui) a refuzat în cele din urmă să se consulte cu guvernul. Putin a început să ia el însuși toate deciziile cheie după o scurtă discuție cu cercul intim al puterii.

„După debutul pandemiei totul ne cade pe cap fără avertisment”, spune unul dintre interlocutorii publicației Meduza. De exemplu, sursele citează „măsurile de sprijin” care au devenit meme pentru ruși în perioada covid. Și anume „zile nelucrătoare cu plată” și sprijin pentru familiile numeroase.

„Președintele poate să ia decizii în mod neașteptat. Și apoi începe o căutare frenetică pentru bani pentru implementarea acesteia. Dar de unde să-i obții?”, a explicat una dintre sursele de rang înalt de la Kremlin

Potrivit acesteia, în urmă cu câțiva ani, Putin a proceda în sens invers. Mai întâi, asculta propunerile de la departamente, apoi alegeacare propunerea optimă.

Totodată, interlocutorii apropiați guvernului au remarcat că miniștrii nu au îndrăznit să se certe cu Putin nici în fața celor mai „neașteptate” decizii. Și o fac tocmai din cauza fricii: „Când Alexey Ulyukaev a fost arestat , toată lumea a înțeles totul”.

Surse apropiate guvernului au adăugat că această teamă – și refuzul lui Putin de a auzi de la subalternii săi despre probleme – îi determină pe mulți oficiali să modifice serios realitatea în rapoartele lor către președinte. De exemplu, ei nu raportează asupra consecințelor reale ale sancțiunilor asupra economiei.

„La fiecare 48 de ore, se întâmplă niște prostii, nimeni nu înțelege cu adevărat nimic. Totul este adus în atenția făptuitorilor în ultimul moment”, a descris succint sursa Meduza, apropiată de Kremlin.

„Nu știe să câștige. A recunoaște că pierde este și mai mult.”

Toate aceste probleme s-au agravat după începutul războiului. După cum a scris Meduza mai devreme, mulți chiar și cei mai înalți oficiali nu au știut până în ultimul moment că a început o invazie la scară largă. În plus, potrivit unor surse, după 24 februarie, președintele și-a pierdut interesul pentru „treburile pașnice”, iar „cercul său interior” s-a apropiat și mai mult. Acum, potrivit lui Meduza, doar membrii Consiliului de Securitate pot influența deciziile președintelui, cel puțin parțial, și chiar și atunci, în niciun caz pe toate. Purtătorul de cuvânt al președintelui, Dmitri Peskov, nu a răspuns la întrebările lui Meduza la momentul publicării.

„Probabil că nu sunt aproape deloc mulțumiți de Putin. Afacerile și mulți membri ai guvernului sunt nemulțumiți că președintele a început războiul fără să se gândească la amploarea sancțiunilor. „Șoimii” nu sunt mulțumiți de ritmul „operațiunii speciale”. Ei cred că pot acționa mai decisiv”, a declarat o sursă Meduza apropiată Kremlinului în mai 2022.

Luni mai târziu, stările de spirit ale oficialilor civili și ale „șoimilor” s-au schimbat puțin. În același timp, pe măsură ce eșecurile Rusiei pe front cresc, poziția lui Putin se îndreaptă către opinia „partidului război” (adică susținătorii de rang înalt ai escaladării ulterioare) și starea de spirit a reprezentanților „partidului păcii” a devenit și mai pesimist.

Interlocutorul Meduza, apropiat guvernului, a lămurit că munca miniștrilor a crescut de atunci: „S-a anunțat mobilizare, dar, desigur, nu s-au planificat bani pentru ea în buget”.

Mobilizarea provoacă probleme și blocului politic al Administrației Prezidențiele

Potrivit unei surse apropiate lui, Kremlinul înțelege că recrutarea forțată a sute de mii de ruși la război a lovit imediat ratingul președintelui (chiar și conform datelor deschise, a scăzut cu 6%). „Și ne întreabă: de ce a căzut și cum să o creștem?” spune interlocutorul.

Strategistul politic, cooperând cu Administrația Prezidențială și administrațiile mai multor regiuni rusești deodată, a confirmat această informație. Potrivit acestuia, înainte de începerea mobilizării, autoritățile nu au înregistrat proteste sesizabile în regiuni.

„Dar acum situația este foarte diferită. Rusia înainte de începutul mobilizării și după sunt două țări diferite”, a subliniat el.

Surse apropiate Kremlinului, precum și un interlocutor familiarizat cu persoane apropiate de Putin, au remarcat că acum președintele „nu poate da o imagine a viitorului” nici măcar oficialilor de rang înalt și marilor oameni de afaceri: „Acești oameni suferă. Din cauza sancțiunilor, ei pierd fonduri uriașe. Dar lor le este complet neclar dacă Kremlinul va putea compensa toate acestea.”

Drept urmare, potrivit interlocutorilor lui Meduza, „verticala puterii” din Rusia începe „să plutească și să se destrame”. De exemplu, guvernatorii ruși au început să declare deschis că nu au bani pentru a îndeplini promisiunile Moscovei, iar șeful PMC Wagner, Yevgeny Prigozhin, și șeful Ceceniei, Ramzan Kadîrov, critică deschis (și foarte aspru) legea.

„Acum, de exemplu, primarul Moscovei Serghei Sobianin, anunță că bugetul orașului va sprijini familiile celor mobilizați

Astfel de recomandări au fost primite de la Administrația Prezidențială și de la alți guvernatori, astfel încât să reducă tensiunea socială. Dar majoritatea nu au bani pentru asta. Și colegii din alte regiuni percep acțiunile lui Sobyanin destul de negativ:

„Continuați, Serghei Semenovici, cu PR”, a explicat o sursă apropiată Administrației Prezidențiale.

Ca și în cazul oficialilor guvernamentali, oficialii ruși de rang înalt nu își permit să vorbească negativ față de Putin, spun interlocutorii lui Meduza.

Modul în care Putin va pune capăt războiului nu este clar pentru reprezentanții instituției ruse. Mai mulți interlocutori de rang înalt Meduza sunt îngrijorați de discuția lui Putin despre o lovitură nucleară pe fundalul succeselor armatei ucrainene pe front. „Nu știe să piardă”, spune unul dintre ei. „A recunoaște că pierzi este și mai mult.”

Îți recomandăm:

„Nu ar trebui să ne așteptăm la vești bune”. Disperare la televiziunile din Rusia

cuvinte cheie: Vladimir Putin 70 ani

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Project-E și pe Google News

Project-E
Project-E
Project-E formează o comunitate de autori ce doresc să împărtășească din experiența și cunoștințele proprii pentru a oferi o perspectivă pozitivă societății. Abordăm teme economice, vorbim despre societate, educație și despre experiențe de viață. Membrii comunității Project-E sunt profesioniști care prin exemplul propriu doresc să aducă un plus de valoare societății românești

Recente

Educatie Financiara

Asigurari

ÎȚI RECOMANDĂM

Comentarii

Project-E aplică noua politică de protecție a datelor cu caracter personal și modificările propuse de Regulamentul (UE) 2016/679. Prin continuarea navigării pe platforma noastră confirmi acceptarea utilizării fişierelor de tip cookie conform Politicii de Cookie. Nu uita că poți modifica în orice moment setările acestor fişiere cookie urmând instrucțiunile din Politica Cookie.

Salvat!
Setări Cookie

Project-E aplică noua politică de protecție a datelor cu caracter personal și modificările propuse de Regulamentul (UE) 2016/679. Prin continuarea navigării pe platforma noastră confirmi acceptarea utilizării fişierelor de tip cookie conform Politicii de Cookie. Nu uita că poți modifica în orice moment setările acestor fişiere cookie urmând instrucțiunile din Politica Cookie.

Cookie-urile necesare sunt absolut esențiale pentru ca site-ul să funcționeze corect. Această categorie include numai cookie-uri care asigură funcționalități de bază și caracteristici de securitate ale site-ului. Aceste cookie-uri nu stochează nicio informație personală.

  • cookielawinfo-checkbox-{nume-sectiune}
  • wordpress_gdpr_cookies_allowed
  • wordpress_gdpr_cookies_declined
  • wordpress_gdpr_allowed_services PHPSESSID

Refuz toate
Accept toate