Cristian Diaconescu, fost ministru de externe, atenționează autoritățile române cu privire la perticolul rus.
Cristian Diaconescu a formulat punctul său de vedere pe propriul cont de socializare:
În contextul discursului Președintelui Putin și a informațiilor privind riscurile de securitate în Marea Neagră (aplicarea de către Federația Rusă a unei interdicții aeriene și navale în Marea Neagră, precum și perspectivele unei intervenții nucleare în Insula Șerpilor), autoritățile române responsabile privind apărarea statului român trebuie să fie în alertă maximă, mergând până la a desfășura forțe militare, în Marea Neagră, la nivelul limită al exercițiului suveranității naționale.
Avem acest drept deoarece TRATATUL din 4 iulie 2003 privind relaţiile prieteneşti şi de cooperare dintre România şi Federaţia Rusă al cărui text l-am negociat personal cu partea rusă și care a fost ratificat atât de Parlamentul României cât și de Duma de Stat în 2003 și 2013 prevede următoarele:
Articolul 1
“Părţile contractante reafirmă dreptul inalienabil al popoarelor de a-şi hotărî, în mod liber şi fără amestec din afară, statutul politic, de a-şi alege mijloacele de asigurare a propriei securităţi şi de a-şi asigura dezvoltarea economică, socială şi culturală”.
Articolul 2
“Părţile contractante reafirmă inadmisibilitatea folosirii forţei sau ameninţării cu forţa împotriva integrităţii teritoriale sau a independenţei politice a oricărui stat sau în orice alt mod incompatibil cu scopurile şi principiile Organizaţiei Naţiunilor Unite, precum şi necesitatea soluţionării tuturor problemelor internaţionale prin mijloace paşnice. În cazul apariţiei unor diferende sau a unor situaţii care pot ameninţa sau ameninţă pacea ori securitatea internaţională sau aduc atingere securităţii uneia ori ambelor părţi contractante, ele procedează la schimburi de păreri în scopul găsirii unor mijloace adecvate de reglementare paşnică a diferendelor sau a situaţiilor ivite, în conformitate cu Carta Organizaţiei Naţiunilor Unite şi cu documentele Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa.
Dacă una dintre părţile contractante va face obiectul unui act de agresiune armată sau se va găsi în pericol de agresiune din partea unui stat terţ ori a unor state terţe, aceasta poate să ceară celeilalte părţi contractante să aibă loc consultări în această problemă, pentru a favoriza soluţionarea conflictului conform Cartei Organizaţiei Naţiunilor Unite şi documentelor Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa”.
Articolul 3
“Părţile contractante recunosc caracterul atotcuprinzător şi indivizibilitatea securităţii şi legătura indisolubilă dintre securitatea fiecăreia şi securitatea tuturor statelor participante la Organizaţia pentru Securitate şi Cooperare în Europa şi reafirmă dreptul inerent al fiecăreia de a fi liberă să îşi aleagă sau să îşi schimbe aranjamentele de securitate, inclusiv tratatele de alianţă, pe măsura evoluţiilor lor. Ele nu îşi vor întări securitatea pe seama securităţii altor state.
Ele sprijină activ dezvoltarea procesului de întărire a securităţii şi colaborării în Europa, pe baza prevederilor Actului Final de la Helsinki, a Cartei de la Paris pentru o Nouă Europă, a Cartei pentru Securitate Europeană şi a celorlalte documente ale Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa.
Părţile contractante favorizează procesul de integrare europeană şi colaborează în special în vederea creării unui spaţiu unic de drept, economic şi cultural pe continentul european. Părţile contractante susţin crearea, dezvoltarea şi activitatea eficientă a structurilor general europene şi a măsurilor de întărire a încrederii şi securităţii, în scopul prevenirii şi soluţionării pe cale paşnică a diferendelor”.
SUNTEM PERFECT APĂRAȚI DE ARANJAMENTELE DE SECURITATE CA STAT MEMBRU NATO ȘI CARE AU FOST CONFIRMATE PRIN RATIFICARE DE CĂTRE FEDERAȚIA RUSĂ PRIN TRATATUL ROMÂNO-RUS ÎNCHEIAT ÎN 2003. DEPINDE DOAR DE AUTORITĂȚILE ROMÂNE RESPONSABILE SĂ CEARĂ PUNEREA ÎN APLICARE A CEEA CE PREȘEDINTELE PUTIN S-A ANGAJAT ÎN 2003 SĂ RESPECTE ÎN RELAȚIA CU ROMÂNIA.
Îți recomandăm:
cuvinte cheie: Cristian Diaconescu