Ucraina: Pregătiri pentru contraatac?
Armata Kremlinului și-a depășit capacitatea maximă de luptă, apreciază fostul general american Ben Hodges. Până la finalul anului, Kievul ar putea să-și recupereze teritoriul pierdut – dacă Vestul trimite destule arme.
În 1943, în sudul Ucrainei s-au purtat luni în șir lupte între Wehrmacht și Armata Roșie. Până când Wehrmacht-ul s-a retras la începutul lui noiembrie pe partea vestică a Niprului. Anterior, germanii suferiseră o grea înfrângere la Stalingrad și se regrupaseră în așa-numitul Grup de Armate Sud sub comanda mareșalului Erich von Manstein, național-socialist convins. “Wehrmacht-ul german a fost nevoit să implice sute de mii de soldați doar pentru a apăra liniile feroviare din Ucraina și Belarus”, a amintit Ben Hodges, în dialog cu DW. În final, logistica a decis rezultatul războiului.
Fostul general american și comandant-șef al trupelor americane din Europa face o comparație cu războiul din această vară al Rusiei în Ucraina și cu atacurile reușite ale ucrainenilor
Precum cel de la aeroportul Saki de pe insula Crimeea, anexată de Moscova. Sau ca tirurile de artilerie ucrainene care au distrus săptămânile trecute peste 50 de depozite rusești de muniție și unități de comando în teritoriile ucrainene ocupate de Rusia. “Rușii nu au nici măcar destul personal și capacități” de a-și apăra propria logistică de atac, spune Hodges. “Ceea ce arată că sunt vulnerabili. Mai arată și că sistemul lor logistic este epuizat.”
Kremlinul avea la 24 februarie, ziua invadării Ucrainei, 150.000 de soldați la granița ucraineană. Totuși, doar dimensiunile geografice uriașe ale Ucrainei au pus armatelor din Al Doilea Război Mondial probleme similare cu cele din ziua de azi, atunci când vine vorba de asigurarea proviziilor.
La acest capitol ar fi Rusia în prezent extrem de vulnerabilă, spune Hodges. Generalul cere, alături de alți foști militari, politicieni și analiști, ca administrația SUA și aliații ei să trimită Ucrainei arme și mai performante, precum rachetele cu rază scurtă de acțiune, de 300 de kilometri, ATACMS (Army Tactical Missile System). Aceste rachete pot fi lansate și de sistemele HIMARS, protejate de artileria americană. Utilizând aceste sisteme Ucraina a obținut recent cele mai importante succese împotriva armatei ruse.
La sfârșitul lui iulie, atât democrați, cât și republicani de la Washington au dat de înțeles că vor sprijini astfel de livrări de arme. La jumătatea lui august, ministrul Apărării de la Kiev, Oleksii Resnikov, a declarat că SUA nu au trimis deocamdată rachete ATACMS. Bănuiala că le-ar fi trimis deja venise după atacarea cu succes a obiectivelor rusești de pe insula Crimeea, la 210 kilometri de cea mai apropiată linie a frontului la Herson.
Un atac nuclear rusesc este “improbabil”
Reținere față de livrarea acestor rachete a manifestat până acum mai ales consilierul de securitate al Casei Albe, Jake Sullivan – de teama unei escaladări a conflictului. Dar singura modalitate de escaladare de către Rusia ar fi folosirea de arme atomice, argumentează fostul general Hodges – care crede că o astfel de variantă ar fi “extrem de improbabilă”. Și pentru că în Ucraina nu ar exista de fapt ținte a căror atacare cu arme nucleare să “schimbe în mod favorabil câmpul de luptă pentru Rusia”. Iar folosirea unei singure rachete nucleare tactice cu putere de distrugere redusă în Ucraina ar provoca intrarea imediată în război a SUA și Marii Britanii, crede Hodges.
Teritoriile ocupate de Rusia în estul și sudul Ucrainei
Războiul Rusiei în Ucraina va fi deci decis în mod convențional
De aceea, Ucraina ar avea nevoie de armament modern suplimentar și de antrenarea soldaților ei. Președintele Volodimir Zelenski a anunțat deja de mai multe luni o contraofensivă în sudul Ucrainei. Dar dotările militare nu i-au permis până acum declanșarea ei, spune germanul Nico Lange, expert de securitate. Lange a fost consilier al fostei ministre a Apărării Annegret Kramp-Karrenbauer (CDU) în ultimul guvern Merkel. El a condus timp de șase ani filiala din Kiev a fundației Konrad Adenauer, apropiată de CDU.
Ucraina nu ar fi avut până acum “suficiente vehicule blindate și tancuri pentru a putea să recucerească printr-o contraofensivă masivă teritoriile imense din stepa din sudul Ucrainei”. În prezent, armata ucraineană ar putea îndeplini “premisele” pentru un astfel de contraatac, a declarat Lange pentru DW. El a criticat mai ales reținerea Germaniei de a livra arme grele Ucrainei. “S-a pierdut timp iar pentru livrarea de exemplu a vehiculelor blindate este nevoie de o procedură logistică și de antrenament. Acum când Ucraina ar avea șanse de succes, aceste ajutoare nu sunt încă suficiente. Ceea ce este foarte regretabil.”
Mesaje de la fostul campion mondial la box Klitschko
Sunt atacurile cu rachete asupra logisticii feroviare și unităților de comando și comunicații ale armatei ruse în teritoriile ucrainene ocupate cu pregătiri pentru o mare ofensivă de eliberare a sudului Ucrainei? La jumătatea lui august, primarul Kievului Vitali Klitschko a scris pe Twitter: “Să nu te afli acolo unde te așteaptă dușmanul. Ci acolo unde nu te așteaptă. Fii mobil.”
Și comunicațiile elitelor ucrainene au ca scop derutarea inamicului cu privire la planurile de pregătire a contraofensivei. Aceasta nu poate avea însă loc fără dotările necesare, critică analistul Lange. “În Germania se tot spune că ucrainenii nu ar putea învăța suficient de repede cum să folosească sistemele de arme occidentale, precum Dihor (Marder), Vulpe (Fuchs) sau Ghepard (Gepard). Dar la sistemul american HIMARS au dovedit că sunt capabili să învețe foarte rapid. Acum ar avea nevoie de vehicule blindate de transport al trupelor precum Marder.”
În prezent, soldații ucraineni sunt nevoiți să călătorească până la linia frontului cu camioane și alte vehicule din viața de zi cu zi
Fără protecția blindajului, deci cu pierderi ridicate. Și generalul în retragere Ben Hodges cere Germaniei să trimită mai multe tancuri Ucrainei. Germania trebuie să arate clar “că ajută Ucraina să învingă Rusia”. Altfel, nimeni nu va mai respecta Germania: “Rusia nu va respecta Germania. Alte țări europene nu vor respecta Germania.”
Victorie ucraineană până la sfârșitul anului?
Acum ar fi momentul ca Ucraina să nu mai fie ajutată doar cu “lingurița”, ci cu toate dotările de care are nevoie. În acest fel, țara ar putea recuceri până la sfârșitul anului toate teritoriile ocupate de trupele Kremlinului după 24 februarie iar ulterior Crimeea și Donbasul, poate și prin negocieri, “într-un an sau doi”, afirmă Hodges. Din afară, războiul din Ucraina pare să fie în situație de remiză, Ucraina ar folosi acest timp pentru “construirea unei forțe care trebuie să fie pregătită, antrenată, gata de atac”.
Pentru Hodges este clar că trupele lui Putin din Ucraina și-au depășit “punctul culminant”, conform teoriei generalului și teoreticianul militar pursac Carl von Clausewitz
Armata Kremlinului ar fi depășit punctul după care “nu mai poate intra în ofensivă”. Armata Rusiei nu ar avea nici resursele, nici personalul, nici energia necesare pentru o mare ofensivă în continuare, “indiferent din ce motive”. Fiecare atac reușit asupra unui depozit de muniție sau punct de comandă al trupelor rusești face ca acestea să fie obligate să-și retragă tot mai mult punctele de aprovizionare, ceea ce pentru Rusia “îngreunează și mai mult situația, deoarece camioanele cu muniție au de parcurs astfel drumuri mai lungi”. Dacă forța de atac a armatei ucrainene va fi destul de mare iar infrastructura Rusiei continuă să fie slăbită, atunci Ucraina “va demara marele contraatac”, spune Hodges.
Îți recomandăm:
cuvinte cheie: Ucraina contraatac