Rusia se confruntă cu mișcări secesioniste. Mișcarea Națiunilor Libere ale Rusiei propune spargerea Federației. Federația Rusă este împărțită în 88 de subiecte federale (entități constituente), din care 21 sunt republici. Grupurile etnice indigene ale republicilor sunt cunoscute ca „naționalități titulare”. Republicile diferă de celelalte subiecte federale prin aceea că ele au dreptul să-și stabilească propria lor limbă oficială (art.68 al Constituției Federației Ruse) și au propria lor constituție. Alte subiecte federale, așa cum sunt krainele sau oblasturile nu au acest drept. Șeful executiv al republicii poartă titlul de președinte.
Nivelul real al autonomiei acestor unități teritorial-administrative variază de la caz la caz. Dar în general este destul de extins. Adunările parlamentare ale republicilor au votat uneori legi care au intrat în conflict cu constituția federală. Iar executivele republicane au tendința să devină foarte puternice. Totuși, această autonomie a fost îngrădită în mod considerabil din anii 2000, în timpul mandatelor președintelui Vladimir Putin. Președintele Putin a încercat să impună supremația legilor și constituției ruse.
Mișcarea Națiunilor Libere ale Rusiei a propus la sfârșitul lunii iulie nici mai mult, nici mai puțin decât spargerea Federației Ruse. Propunerea a venit în cadrul unui forum desfășurat la Praga la finalul lunii iulie.
Obiectivele Mișcării sunt axate pe eliberarea națiunilor aflate în componența Federației Ruse. Le menționăm mai jos:
Bunăstarea, prosperitatea și viitorul a celor 144 de milioane de oameni care trăiesc în Rusia sunt obiectivul nostru. Faptul că oamenii trăiesc în sărăcie este un efect direct a acțiunilor lui lui Putin și ale oligarhilor care au legături strânse cu Kremlinul. Actualul regim a construit un sistem autoritar cu o capitală prosperă, care sifonează resursele din „coloniile” subordonate și impune extinderea „bazei alimentare”. Poftele ireprimabile și politicile agresive ale Moscovei au dus deja la cel mai mare război din Europa de după cel de-al Doilea Război Mondial. Situația se deteriorează necontrolat. Soarta popoarelor este amenințată, nu numai în Rusia, ci în întreaga lume.
Este timpul să întoarcem cursul istoriei. Astăzi, resursele naturale ale regiunilor componente ale Federației Ruse, precum și oamenii de pe un teritoriu vast servesc intereselor Moscovei. Dar Națiunile Rusiei au dreptul la autodeterminare și la un viitor demn pentru ele, copiii și nepoții lor. Oamenii ar trebui să-și gestioneze singuri viața și să-și găsească locul în comunitatea internațională.
Forumul Națiunilor Libere din Rusia este o platformă ce reunește liderii municipali și regionali, membrii mișcărilor de opoziție din Federația Rusă, reprezentanți ai mișcărilor naționale, activiști, comunitatea de experți și toți cei care sunt conștienți de necesitatea unei transformări imediate a Rusiei. Discutăm modalități de schimbare structurală în societate. Dezvoltăm un plan de acțiuni specifice. Concentrăm resursele și coordonăm eforturile pentru o eficiență maximă în atingerea obiectivelor noastre.
Scopurile organizației:
Obiectivele Forumului sunt: reconstrucția și transformarea structurală a Rusiei, dezvoltarea economică și politică a regiunilor și autonomiilor istorico-culturale, implementarea deplină a drepturilor și libertăților civile și bunăstarea socială a oamenilor.
Participanții la forum dezvoltă abordări cu privire la crearea de administrații și guverne de tranziție a statelor naționale independente post-Putin. Discută despre reducerea riscurilor de colaps necontrolat în sectoare cheie (inclusiv demilitarizarea cu respingerea completă a arsenalului nuclear), formează noua arhitectură europeană de securitate colectivă și dezvoltă politici a coexistenței pașnice, de bună vecinătate a noilor republici independente ale Rusiei și ale țărilor vecine.
Printre principalele domenii de interes ale forumului se numără:
- Deimperializare și decolonizare
- Deputinizarea și denazificarea
- Demilitarizare și denuclearizare
- Schimbări economice și sociale
Reconstrucția și transformarea structurală implică schimbarea structurii administrative și teritoriale a Rusiei post-Putin
Acest proces este o tranziție de la un stat imperial autoritar la o galaxie de țări libere, independente și democratice care pot oferi un standard decent de viață, confort, drepturi, prosperitate și dezvoltare propriilor cetățeni, precum și pace durabilă în Eurasia.
Deimperializarea și decolonizarea vor permite fiecărei națiuni și fiecărei regiuni cu identitate culturală, istorie și economie separate să își realizeze pe deplin dreptul la autodeterminare
Națiunile Rusiei vor câștiga suveranitate și independență – atât politice, economice și culturale.
Deputinificarea și denazificarea este singura șansă de a învinge elita coruptă a puterii imperiale, care distruge toți dizidenții și suprimă cât mai dur orice încercare a liderilor populari de a rezista sistemului criminal
Acest proces constă într-o anchetă imparțială a crimelor regimului, un tribunal pentru organizatori, ideologi și lustrație pentru participanții direcți.
Demilitarizarea și denuclearizarea Rusiei
Aceste obiective sunt necesare pentru a minimiza victimele în cazul căderii regimului dictatorial și pentru a elimina toate riscurile asociate cu posibilitatea utilizării rămășițelor arsenalului nuclear rusesc în conflicte regionale, terorism internațional și alte amenințări la adresa securității colective.
Schimbările economice și sociale
Schimbările economico-sociale ar trebui să prevină prăbușirea instituțiilor juridice și economice în perioada de tranziție, să prevină ruinarea economică a oamenilor și să garanteze sustenabilitatea cooperării între noile entități politice și economice. Cetățenii fiecărei regiuni vor găsi cea mai bună formă organizatorică pentru țara lor: republici, uniuni, federații, confederații etc.
Mișcarea propune spargerea Federației Ruse și acordarea independenței teritoriilor componente.
Rusia mișcări secesioniste. Printre potențialele viitoare state independente reprezentate la forum s-au numărat următoarele state (Liderii acestora sunt refugiați în diverse țări):
Bașkortostan — Ruslan Gabbasov, fost lider al organizației naționale „Bașkort” (interzis în Rusia); Șeful Centrului Național Politic Bashkir (Lituania).
Buriația – Radjana Dugar-DePonte, istoric, publicist, activist al mișcării naționale buriate. Jurnalist și editorialist al proiectului regional al Radio Liberty “Siberia. Realities” (SUA).
Ingria – Mike Ingram, activist al mișcării regionaliste ingrie. (Lituania)
Cazacia – Vyacheslav Demin, scriitor, publicist, artist și director de imagine. În 1984, a fost arestat pentru activități antisovietice, după închisoare a fost condamnat la o colonie penală din Kazahstan. Unul dintre organizatorii și ideologii renașterii cazacilor (SUA).
Kalmuchia — Vladimir Dovdanov, persoană publică și politică kalmucă, vicepreședinte al Congresului poporului Oirat-Kalmyk; fost ministru al politicii de tineret, sportului și turismului din Kalmuchia (Lituania).
Tatarstan – Rafis Kashapov, politician tătar. Viceprim-ministru al guvernului Tatarstan în exil; co-fondator al mișcării publice „Free Idel-Ural”. El a fost condamnat în repetate rânduri în Federația Rusă pentru crime politice și a executat pedepse cu închisoarea în închisorile rusești, în special pentru condamnarea ocupației ruse a Crimeei (Marea Britanie).
Erzia – Syres Bolyaen, bătrânul șef al poporului Erzia din 2019; co-fondator al mișcării publice „Free Idel-Ural”. Veteran al războiului ruso-ucrainean (2014-2022). El a vorbit de două ori la Forumul permanent al ONU pentru problemele indigene, criticând aspru politica națională a Federației Ruse. (Ucraina)
Îți recomandăm:
Mihail Gorbaciov, îngrozit de acțiunile lui Putin: „Distruge munca vieții mele”
cuvinte cheie: Rusia mișcări secesioniste