Amenajarea apartamentului tradițional. Cum am adus „malul mării” într-un apartament din București (galerie foto)
Dacă până nu demult amenajarea unei locuințe era strict asociată unei necesități cotidiene, recenta pandemie ne-a arătat că ambientul și confortul propriei locuințe nu sunt tocmai un lux ne-necesar. Trendul amenajărilor interioare prinde rădăcini tot mai adânci în cadrul societății românești. Fenomenul a luat amploare atât prin intermediul fenomenului DIY (do-it-yourself) cât și prin disponibilitatea serviciilor de design.
Designerii din cadrul CosmoDeco sunt martorii zilnici ai schimbării de paradigmă în România în ceea ce privește amenajarea sau reamenajarea spațiilor de locuit
Cadrele urbane tradiționale nu mai sunt o modă universal acceptată. Din contră, majoritatea clienților caută să se distanțeze de urban în intimitatea propriei case. Acest fenomen este vizibil și în ultimul proiect al designerilor de la CosmoDeco: Cristina Mărgineanu și Alina Țintă.
În primăvara acestui an acestea au primit o cerere de ofertă din partea unui cuplu ce își dorea să aducă malul mării la limita balconului bucureștean
Astfel, amenajarea a plecat de la dorința mediteraneeană a clienților și contextul limitativ al șantierelor prăfuite de sub balcon.
Proiectul conectează piesele unei povești speciale desprinse din nisip și mare în cadrul unui design natural și practic. Cu joc de albastru, materiale naturale și tablouri pictate manual acestea au reușit să recreeze o oază de relaxare zilnică. Mai mult, cei la început menționați clienți s-au transformat în parteneri creativi ai propriului proiect, parte din decorațiunile marine utilizate fiind chiar din magazinul lor, Marine Concept Store.
Eforturile tuturor au dus la crearea unei atmosfere luminoase și relaxante în ciuda lipsei spațiilor deschise. Zona de locuit a fost optimizată pentru a oferi din plin spații de depozitare fără a lăsa impresia de aglomerare.
„A fost una dintre cele mai detaliate cereri de ofertă pe care am primit-o. Ne bucură întotdeauna să ne conectăm cu latura creativă și personalitatea fiecărui client în parte. Am observat, cu alte ocazii și o reticență din partea oamenilor atunci când sunt nesiguri de ceea ce își doresc, dar facem tot posibilul ca împreună cu ei să creăm un spațiu pe care să îl poată numi cu toată încrederea acasă” – Cristina Mărgineanu, designer CosmoDeco
Pentru acest proiect lucrările au durat aproximativ 3 luni, iar bugetul alocat a fost de circa 30.000 euro.
Reticența față de contractarea unor servicii de design interior nu este una nouă. Ceea ce era vizibil la nivelul societății, în trecut, avea mai degrabă ca sursă asocierea domeniului cu serviciile de lux. În prezent, se observă tranziția către reticența creativă pe care însuși domeniul în sine își propune să o rezolve. Competitivitatea ofertelor pe piața de design a crescut simțitor grație cererii în creștere iar acest lucru este vizibil și în varietatea categoriilor de prețuri.
„De cele mai multe ori primim cereri de ofertă pentru consultanță creativă care pe parcurs se transformă în proiecte și în cele din urmă chiar și implementare. Se întâmplă adesea, ca serviciile noastre să fie contractate pentru amenajarea unei singure camere și să degenereze în transformarea întregii locuințe. Frumusețea domeniului este flexibilitatea fie ea creativă sau financiară iar relația de încredere între client și designer dă naștere unor proiecte extraordinare” – Alina Țintă, Designer CosmoDeco