Cancelarul Scholz solicită un „Plan Marshall“ pentru Ucraina.
Cancelarul german Olaf Scholz cere implicarea vestului în favoarea reconstrucției Ucrainei și nu crede că vor avea loc negocieri de pace pentru Ucraina în viitorul apropiat.
Cancelarul federal Olaf Scholz nu vede în viitorul apropiat negocieri de pace pentru Ucraina
„Adevărul este că suntem foarte, foarte departe de negocieri între Rusia și Ucraina”, a spus el miercuri în cadrul unei declarații guvernamentale, susținute în Bundestag, în pregătirea apropiatelor reuniuni la vârf ale UE, G7 și NATO. Negocieri rapide nu vor exista fiindcă președintele Rusiei, Vladimir Putin, „crede în continuare că va putea dicta condițiile de pace”.
Rusia poartă „un război nemilos împotriva poporului ucrainean, împotriva unor femei, bărbați și copii nevinovați. Aceasta este o crimă barbară”, a subliniat șeful guvernului german. De aceea Germania va sprijini Ucraina în continuare „masiv” – financiar, economic, politic, și nu în ultimul rând, cu livrări de armament, a mai afirmat el.
Localități eliberate din Ucraina trezesc „speranța că este posibilă, cu puteri unite, respingerea atacatorului rus. Acesta rămâne țelul nostru”, a afirmat el, subliniind că NATO nu trebuie în continuare să devină parte a acestui conflict prin sprijinul pe care-l oferă Ucrainei. În cele din urmă doar Ucraina va putea, în negocierile pe care le va purta cândva cu Rusia, să decidă „ce este corect pentru ea”, a mai afirmat Scholz.
Înfiinţarea unui „Plan Marshall” pentru reconstrucția Ucrainei
De asemenea, cancelarul german social-democrat a cerut înființarea unui „Plan Marshall” pentru reconstrucția Ucrainei devastate de război. El a declarat în legislativul german că imaginile văzute de el în Ucraina cu o săptămână în urmă i-au amintit de fotografii realizate în orașele germane la finalul celui de-al Doilea Război Mondial. Cu ajutorul Planului Marshall, SUA au sprijinit între anii 1948 și 1952, cu multe miliarde de dolari, reconstrucția Germaniei şi a altor țâri europene.
Sursă: Deutsche Welle
Îți recomandăm:
cuvinte cheie: Plan Marshall Ucraina