Prin actualul război, declanșat de Rusia în Ucraina, statul rus a demonstrat că întoarcerea la războaiele imperialiste din secolul 17 este posibilă. Prin vocea unor înalți oficiali, se îndeamnă la comiterea unui genocid în Ucraina. Dmitri Rogozin, șeful Roscosmos și fost viceprim-ministru rus, îndeamnă pe față la comiterea de atrocități. Un astfel de scenariu șocant a fost enunțat și de către Alexei Juravliov, membru al Dumei de Stat. Acesta a afirmat că două milioane de ucraineni trebuie uciși după cucerirea țării fiindcă ar fi „incurabili”.
Expertul militar Hari Bucur-Marcu propune un exercițiu de imaginație: „Ce se întâmplă dacă Rusia iese victorioasă?”. El este de părere că Ucraina va fi ruinată. Vor urma deportări în masă. Cultura ucraineană va fi eliminată din scoli şi vor lipsi electricitatea, internetul, apa curentă.
Redăm mai jos punctul de vedere formulat de analist, privind actualul război, declanșat de Rusia în Ucraina:
„Poate nu ar strica un exercițiu de imaginație. Să ne imaginăm că Rusia iese victorioasă, din acest război neprovocat, nejustificat și ilegal, declanșat de ea asupra Ucrainei, la 24 februarie 2022.
Cum ar fi ca președintele ucrainean Zelenski să declare chiar astăzi că nu mai poate îndeplini voința națiunii sale de a nu își pierde identitatea și mai ales libertatea, sub bocancul de uniformă al fraților ei ruși și că a ajuns la capătul suportabilității morale, să își vadă concetățenii murind cu sutele pe zi și suferind cu milioanele în fiecare zi, pentru această identitate națională și această libertate
Așa că își dă demisia, nu înainte de a ordona trupelor ucrainene să depună armele și să îi lase pe ruși să facă ce vor în Ucraina.
Așa că Rusia iese victorioasă din războiul acesta. Și după aceea?
Sunt oare mai multe alternativele în care va curge istoria ocupării kremlineze a Kievului și a întregii Ucraine? Sau ar fi doar o singură alternativă?
Cea pe care o vedem deja în zonele ocupate de Federația Rusă în Ucraina, de mai bine de 100 de zile. Cea în care fhersonu e în stare să asigure populației pe care a ocupat-o militar nici administrație publică, nici sănătate publică, nici educație publică, adică mai nimic din meniul de bunuri publice pentru care o persoană, o familie, o comunitate rurală sau de mic târg de provincie ar avea nevoie de o stăpânire, de un stat, deasupra sa.
În minus, ocupația rusească presupune chiar acum, când scriu eu astea, deportări în masă, arestări, impunerea elementelor de cultură rusă în școli, cu scopul declarat de a nega cultura ucraineană, presupune absența electricității, a internetului, a apei curente chiar
Ceea ce este ușor de presupus că s-ar întâmpla și în restul Ucrainei, din momentul în care va intra sub administrație militară moscovită.
Și mai în minus. Cine în Ucraina va administra fiecare sat, fiecare oraș, fiecare centrală nucleară, fiecare siloz de grâne pentru export, sub ocupația Federației Ruse?
Cine va administra porturile la Marea Neagră și Marea Azov?
Îți recomandăm:
Urmează prăbușirea Federației Ruse. Argumente dure aduse de istoricul Alexander Etkind
Cine va administra punctele de trecere a frontierei de stat a fostei pe atunci Ucraina și circulația mărfurilor în teritoriile ocupate? Chiar de a doua zi după ce Ucraina s-a predat.
Iar în zilele, lunile și chiar anii următori, cine se va ocupa de reconstrucția localităților și zonelor rase de pe fața pământului de urmașii Armatei Roșii, din Ucraina?
Vă puteți imagina că Moscova cuceritoare și victorioasă va apela la comunitatea internațională pentru a solicita asistență umanitară și un plan de reconstrucție post-război?
Cine din Occident ar avea încredere în asigurările ocupantului rus că poate intra în Ucraina ocupată, ca să evalueze nevoile imediate de asistență și să propună soluții ocupantului?
Dacă însă vă puteți imagina un alt curs al istoriei, din momentul în care Ucraina se predă Moscovei, pentru a pune capăt distrugerilor și masacrului de pe teritoriul său, vă invit să mi-l destăinuiți și mie. Altul decât cel în care Ucraina ocupată de Federația Rusă devine o bază de lansare pentru alte <operații militare speciale> în Republica Moldova și oriunde ar mai avea Kremlinul de <șters de pe fața pământului> populații neascultătoare (ghilimelele indică teza putinistă, exprimată la 9 mai 2022).”
Îți recomandăm:
cuvinte cheie: război Ucraina Rusia