Statele Unite nu vor trimite arme cu rază lungă de acțiune în Ucraina
Aceasta nu este o veste deloc bună pentru Ucraina și efortul său de război. „Statele Unite nu vor trimite Ucrainei sisteme de rachete care pot distruge ținte de pe teritoriul în Rusiei”. Declarația îi aparține președintele Joe Biden.
Comentariile președintelui au urmat rapoartelor conform cărora administrația Biden se pregătea să trimită sisteme avansate de rachete cu rază lungă Ucrainei pentru lupta împotriva Rusiei.
„Nu vom trimite în Ucraina sisteme de rachete cu rază lungă de acțiune care pot ajunge în Rusia”. Biden a făcut declarația după ce a ajuns înapoi la Casa Albă după un weekend în Delaware.
Oficialii ucraineni au solicitat un sistem cu rază mai lungă de acțiune numit Multiple Launch Rocket System, sau MLRS. Sistemul poate trage un baraj de rachete la sute de kilometri distanță.
CNN și The Washington Post au raportat vineri că administrația Biden a înclinat să trimită un astfel de sistem și încă un sistem de rachete de artilerie de înaltă mobilitate, cunoscut sub numele de HIMARS, ca parte a unui pachet mai mare de ajutor militar către Ucraina.
Îți recomandăm:
Povestea soldatului rus care a fugit din Ucraina: „Mă gândeam doar să trăiesc încă o zi”
Însă analiștii au declarat că nu era clar la ce sistem se referea Biden în observațiile sale
Guvernul ucrainean a îndemnat Occidentul să-i furnizeze mai multe arme cu rază mai lungă de acțiune pentru a schimba cursul războiului, intrat acum în a patra lună. Oficialii americani au spus că astfel de sisteme de arme sunt luate în considerare în mod activ. Mii de oameni au fost uciși în Ucraina și alte milioane au fost strămutate de la invazia rusă din 24 februarie.
Conform bilanțului armatei ucrainene peste 30.000 de soldați ruși au fost uciși de la începutul războiului.
Raportul Institutului pentru Studierea Războiului
Rapoartele de pe front au confirmat că forțele ucrainene au desfășurat contraatacuri limitate cu succes în apropierea graniței Oblastului Herson-Mykolaiv pe 28 mai. Ucrianenii i-au forțat pe ruși să treacă în defensivă. Acest contraatac ucrainean are ca scop să perturbe eforturile Rusiei de a stabili poziții defensive puternice de-a lungul Axei de Sud. Deși contraatacul ucrainean nu pare să preia un teritoriu substanțial pe termen scurt, va perturba probabil operațiunile rusești. Ucrainenii încearcă să forțeze Rusia să trimită întăriri în regiunea Herson. În partea de sud a Ucrainei rușii au unități slab dotate. Contraatacurile ucrainene pot încetini în plus eforturile Rusiei de a consolida controlul administrativ asupra sudului Ucrainei ocupate.
Însă pentru a putea trece la contraatac pe toate fronturile Ucraina are nevoie de sisteme cu rază lungă de acțiune. Principala îngrijorare a oficialilor americani a fost legată de raza lungă a sistemelor de rachete MLRS. Acestea, în funcție de tipul de muniție folosit, pot lovi ținte aflate la o distanță de până la 300 de kilometri.
Îți recomandăm:
Atacarea Rusiei de către Ucraina devine tot mai probabilă. Vor intra ucrainenii în Rusia?
cuvinte cheie: arme rază lungă de acțiune Ucraina