Putin își propune finalizarea proiectului Eurasia. Rusia dorește să dețină controlul total. Președintele rus Vladimir Putin a cerut joi implementarea unei strategii de dezvoltare a ceea ce numește „o mare asociere eurasiatică”. Putin își propune ca Uniunea Eurasiatică să facă față noilor provocări internaționale. Printre amenințări, Rusia enunțat acțiunile statelor occidentale împotriva țărilor care au politici independente, relatează agenția EFE.
Putin își propune ca statele din Asia, foste membre ale URSS, să intre sub papucul Moscovei
”A sosit momentul să elaborăm o strategie integrală de dezvoltare pentru o mare asociere eurasiatică. Aceasta trebuie să reflecte provocările cheie cu care ne confruntăm” și care să facă pașii necesari pentru noi acorduri complementare regulilor Organizației Mondiale a Comerțului (OMC). Declarația îi aparține lui Vladimir Putin
Acest forum, premergător summitului de vineri al Uniunii Economice Eurasiatice (UEE), reunește Kîrgîzstan, Armenia, Belarus, Kazahstan și Rusia.
La rândul său, președintele kazah Kasim-Yomart Tokaiev, prezent în persoană la forum, a apreciat drept posibilă implementarea ambițiosului proiect denumit Eurasia Mare, propus de Putin și care prevede în sporirea cooperării economice cu China a statelor din această regiune foste republici sovietice.
„Mai devreme sau mai târziu, îl vom implementa. Și, cum a spus președintele rus Vladimir Vladimirovici (Putin), este posibil ca şi alte ţări să se poată alătura” acestui proiect, a afirmat Tokaiev.
Îți recomandăm:
Își pierde Putin autoritatea? Înalți oficiali ruși cred că războiul din Ucraina este pierdut
Această inițiativă a președintelui rus prevedea inițial și posibilitatea participării unor țări europene la proiectul „Eurasia Mare”.
Referindu-se la sancțiunile occidentale impuse țării sale și Belarusului după agresiunea militară a Rusiei contra Ucrainei, Vladimir Putin a susținut că acestea au ca scop „izolarea și slăbirea” țărilor care dezvoltă „politici independente”, dar pe care „niciun jandarm mondial” nu le va putea opri.
Uniunea Economică Eurasiatică (EAEU) reprezintă punctul culminant al controlului Rusiei asupra vecinilor săi post-sovietici. EAEU este formată din Rusia, Armenia, Belarus, Kazahstan și Kârgâzstan
Oficial, Uniunea are un obiectiv economic ambițios – crearea unei piețe bazate pe reguli comune pentru cele cinci state membre ale sale și pentru cei 180 de milioane de cetățeni ai acestora. Rusiei îi place să înfățișeze EAEU ca o replică eurasiatică a Uniunii Europene (UE). Dar, deși o piață comună a fost plasată în centrul EAEU ca o modalitate de a atrage statele membre, aceasta are o importanță marginală pentru economia rusă. Pentru Moscova, EAEU este în primul rând un instrument geopolitic care ajută la reafirmarea rolului său regional și global.
Invazia Ucrainei de către Rusia reduce în mod clar beneficiile integrării eurasiatice și mai mult decât înainte și impune țărilor partenere costuri mai mari decât se preconizase când acestea s-au alăturat.
Între timp, Azerbaidjanul a obținut câștiguri teritoriale în Nagorno-Karabah și a cerut retragerea trupelor de menținere a păcii ruse de pe teritoriul disputat cu Armenia
Rusia dorește ca țările partenere să ajute la atenuarea impactului economic al sancțiunilor prin furnizarea de rute alternative de tranzit pentru importurile în Rusia. Dar EAEU se confruntă cu provocări chiar și la cel mai elementar nivel. Împărțirea taxelor vamale între statele membre a fost exprimată în dolari, de care Rusia vrea acum să se îndepărteze.
Uniunea Eurasiatică nu este viabilă
Invazia Ucrainei de către Rusia reduce în mod clar beneficiile integrării eurasiatice. Și mai mult decât înainte impune țărilor partenere costuri mai mari decât se preconizase când acestea s-au alăturat. Au fost atrași într-o calamitate geopolitică asupra căreia nu au niciun control. Incapacitatea instituțiilor EAEU de a media sau de a constrânge comportamentul Rusiei este de notorietate.
Îți recomandăm:
cuvinte cheie: Putin Eurasia