Dezinfectarea caselor în China a dat naștere unor reacții violente. Autoritățile din China calcă în picioare intimitatea propriilor cetățeni. Acestea intră în casele oamenilor și dezinfectează absolut orice obiect. Locuitorii pun la îndoială legalitatea sterilizării apartamentelor. În tot acest timp politica de combatere a pandemiei a președintelui Xi Jinping întâmpină valuri de rezistență.
Politica Covid Zero a președintelui Xi Jinping i-a înfuriat pe cetățenii chinezi
Autoritățile invadează singurul loc în care și-au păstrat puțină intimitate: casele lor. Un videoclip cu agenții de combatere a pandemiei, „Big White”, care stropesc cu dezinfectant un apartament din orașul Xuzhou din estul Chinei, a stârnit indignare pe Twitter. Aceștia golesc chiar și frigiderul pentru sterilizare. Clipul a fost distribuit de 50.000 de ori și a înregistrat 10 milioane de vizualizări înainte de a fi cenzurat.
„Acasă este ultima frontieră pentru chinezi”, a scris ulterior un blogger care poartă numele de West Slope. Postarea sa a fost vizualizată de 100.000 de ori în aplicația de mesagerie WeChat.
„Videoclipurile cu invazii ale autorităților în gospodărie sparg ultima linie psihologică de apărare pentru mulți.”
China are cele mai dure controale anti-epidemie din lume. În Shanghai, autoritățile au închis în case cele 25 de milioane de rezidenți timp de aproape două luni, ridicând bariere metalice în afara ansamblurilor rezidențiale, în timp ce autoritățile au încercat să reducă la zero numărul de infecții cu Covid-19.
Dezinfectarea casei și a hainelor oricărui caz confirmat este o parte cheie a acestei strategii. Confirmarea a venit din partea autorităților din Shanghai pe 10 mai. Dar chiar și cetățenii obișnuiți cu supravegherea constantă online au pus sub semnul întrebării legalitatea și valoarea științifică a practicii. Nu numai că ar putea deteriora proprietățile private, spun ei, dar este și o încălcare flagrantă a spațiului privat.
Îți recomandăm:
Își pierde Putin autoritatea? Înalți oficiali ruși cred că războiul din Ucraina este pierdut
Strategia Covid Zero a Chinei provoacă valuri de rezistență pe măsură ce restul lumii se redeschide. Dezinfectarea caselor în China, una dintre măsurile luate de autorități
Studenții de la prestigioasa Universitate din Beijing au protestat la începutul acestei luni împotriva măsurilor de prevenire a pandemiei din campus.
Aceste tulburări au loc într-un an politic crucial pentru alegerea lui Xi Jinping pentru un nou mandat. Xi a instruit Partidul Comunist să mențină stabilitatea. Liderul chinez se pregătește să obțină un al treilea mandat în fruntea țării. În schimb, strategia Covid Zero devastează economia și provoacă revolte.
„Dacă procedurile continuă să fie gestionate inadecvat, nemulțumirea s-ar putea răspândi și poate pune la îndoială alegerea lui Xi pentru un nou mandat”, a declarat Chen Shih-Min, profesor asociat de științe politice la Universitatea Națională din Taiwan.
„Cadrele de partid, inclusiv cel din Shanghai, Li Qiang, sunt probabil conștienți și încearcă să îmblânzească această practică”, a adăugat el.
Sterilizările caselor a fost comparată cu practica jefuirii proprietății private în timpul Revoluției Culturale. Marele Salt Înainte a reprezentat un deceniu de haos politic și social în timpul lui Mao Zedong. Revoluția culturală a durat 10 ani.
„Au început acei 10 ani din nou fără ca noi să observăm? Sau acesta va dura mai mult de 10 ani?” a scris un utilizator.
Într-o postare pe portalul Weibo, ce a înregistrat 32.000 de distribuiri, romancierul Dun Huang a citat anxietatea resimțită de generația mai în vârstă în legătură cu distrugerea operelor de artă, o țintă a Revoluției Culturale.
„Lucrarea vieții și emoțiile multor oameni sunt în aceste cărți și picturi”, a scris el. „Dacă aceste lucruri ar fi stropite fără discernământ cu dezinfectant, o dată, de două ori sau chiar de trei ori, imaginați-vă – cineva ar putea avea un atac de cord. Și asta este ceva care s-ar putea întâmpla cu adevărat și i-ar ucide cu adevărat.”
„În timp ce chinezii au făcut paralele istorice cu vremuri mai întunecate de secole, există paralele între unele campanii din epoca Mao și problemele actuale care decurg din politica lui Xi, Covid Zero”, a declarat Tuvia Gering, cercetător la Institutul pentru Strategie și Securitate din Ierusalim.
Oamenii închiși care sufereau de foame din cauza lipsei de distribuție a alimentelor și-au amintit politica Marelui Salt înainte, în timp ce sacrificarea sporadică a animalelor de companie de către lucrătorii din domeniul sănătății a reamintit de campania „Patru dăunători” care a eliminat milioane de vrăbii.
„Se dezinfectează totul, chiar dacă nu are sens din perspectiva sănătății publice”, a spus Gering.
Dezinfectarea caselor în China și încălcarea proprietății private aduc aminte de Mao
Adam Ni, editorul buletinului informativ China Neican, a spus că analogiile cu campaniile din epoca Mao sunt extreme, dar reprezintă o preocupare fundamentală în rândul poporului chinez cu privire la modul în care principiile directoare ale conducerii de vârf se schimbă.
„În epoca de reformă și deschidere, Partidul Comunist și-a slăbit strânsoarea asupra vieții private a poporului chinez și accentul s-a pus pe dezvoltarea economică”, a spus el. „Dar sub Xi, tendința a fost inversă: partidul-stat a întărit controlul asupra multor aspecte ale societății chineze”.
De când a preluat puterea în urmă cu un deceniu, liderul celei de-a doua economii ca mărime din lume a condus China într-o nouă eră a guvernării bazate pe personalitate, încorporând „Gândirea Xi Jinping” în constituție și deținând atât de multe titluri încât a fost numit Președinte al tuturor.
Totuși, diferite districte locale au dat un răspuns în legătură cu sterilizarea caselor oamenilor
Comisia Municipală de Sănătate din Shanghai a declarat că trebuie obținută cooperarea înainte de a intra pe o proprietate și că dezinfectarea casei este un pas important de control al virusului.
„S-a convenit asupra dezinfectării caselor celor infectați cu noul coronavirus, dar implementarea ar trebui să fie meticuloasă și constantă, nu nediferențiată și brută”, a scris Swordsman Island, un canal media de peste mări condus de purtătorul de cuvânt al Partidului Comunist, Cotidianul Poporului. un editorial care răspunde la videoclipul Xuzhou.
Dar în Dandong, un oraș care se învecinează cu Coreea de Nord, autoritățile au spus că proprietățile trebuie dezinfectate chiar dacă proprietarrul este absent, deoarece virusul poate persista. Dacă în apartament nu se poate intra cu ușurință, au spus ei, tehnicienii vor folosi forța.
Bloggerul West Slope a rezumat de ce această politică a fost respinsă de oameni
„Putem alege să nu mergem într-un parc plin de gunoi”, a scris el. „Putem alege să evităm să ne plimbăm prin locuri în care oamenii scuipă. Putem alege să nu citim despre nedreptăți online. Dar te puteai refugia în confortul propriei case.”
Chiar și pentru China comunistă, unde statul supraveghează non-stop rețelele sociale și viața publică, invadarea locuințelor este neobișnuită
Îți recomandăm:
cuvinte cheie: dezinfectarea caselor China