Alegerile prezidențiale din Franța s-au încheiat.
Emmanuel Macron a câștigat un nou mandat de președinte al Franței. Macron s-a clasat, conform exit-poll-uri anunțate după încheierea votului în cel de-al doilea tur al alegerilor prezidențiale, pe primul loc, cu 58% din voturi, în fața contracandidatei Marine Le Pen, care a obținut 42% din sufragii.
Rezultatul final va fi cunoscut luni dimineața. Rezultatul final va fi oficializat miercuri, 27 aprilie, de Consiliul Constituțional. Ceremonia de învestitură a președintelui Macron ales va avea loc la Palatul Elysee până în data de 13 mai.
Macron este primul președinte reales prin vot direct după Jacques Chirac în 2002 și al treilea președinte reales prin vot direct al celei de-a Cincea Republici, primul fiind Francois Mitterrand, ales în 1981 și reales în 1988
Macron este un candidat centrist, un curent politic diferit de doctrina de stânga și ăn opoziție cu ideile extremiste ale contracandidatei sale, Marine Le Pen.
Victoria lui Macron este o victorie nu doar pentru democrația franceză. În urma rezultatului înregistrat la alegerile prezidențiale din Franța putea ajunge la palatul Elysee un candidat apropiat de Kremlin, Marine Le Pen, candidat al extremei drepte.
Îți recomandăm:
„Candidatul lui Putin” la alegerile prezidențiale din Franța, Marine Le Pen acuzată oficial de OLAF!
Marine Le Pen este cunoscută ca fiind împotriva apartenenței Franței la NATO. De asemenea, unul dintre pilonii programului său electoral este Europa Națiunilor, mai exact ieșirea Franței din Uniunea Europeană și părăsirea din zonei Euro.
După reînvestire, președintele Macron va dizolva Adunarea Națională, ajunsă la final de mandat. Macron va convoca scrutinul parlamentar care va avea loc pe 12 și 19 iunie. Adunarea Națională care numără 577 de deputați este aleasă prin vot majoritar uninominal cu două tururi.
Victoria lui Macron este o veste bună pentru Europa
Emmanuel Macron a dovedit în timpul primului său mandat de cinci ani că este „omul furtunilor”, așa cum spune François Bayrou. Confruntat cu o pandemie globală, a devenit un lider al „războiului sanitar”. În fața războiului din Ucraina a reușit să mențină această imagine de lider al diplomației, ultima verigă între Occident și Vladimir Putin.
Legitimitatea sa pe scena internațională i-a conferit un avantaj clar în fața candidatului extremei drepte, Marine Le Pen care a promovat ideea unui Brexit francez, sau „Frexit”, adică ieșirea Franței din Uniunea Europeană. În ciuda unui decalaj mai mic ca niciodată între cei doi candidați, Emmanuel Macron a terminat cursa pe primul loc.
Îți recomandăm:
cuvinte cheie: alegerile prezidențiale din Franța