Rusia Transnistria război Republica Moldova
Rusia amenință cu război Republica Moldova. Un general rus a spus că unul din obiectivele fazei a doua a „operațiunii speciale” este „crearea unui coridor terestru către Crimeea și ieșire la Transnistria”.
Se întâmplă în ziua în care Republica Moldova a înmânat oficial Uniunii Europene prima parte a chestionarului completat de aderare la UE.
General-maiorul Rustam Minekaev, comandant adjunct al Districtului Militar Central al Rusiei susține că în regiunea transnistreană a Republicii Moldova „este suprimată populația vorbitoare de limbă rusă” și că trebuie salvată.
„De la începutul celei de-a doua faze a operațiunii speciale, care a început în urmă cu două zile, unul din obiectivele armatei ruse este de a stabili un control deplin asupra Donbasului și sudului Ucrainei. Asta va asigura un coridor terestru spre Crimeea, precum și influența asupra infrastructurii vitale a economiei ucrainene, porturile de la Marea Neagră prin care sunt livrate produse agricole și metalurgice”, a mai spus Minekaev.
Îți recomandăm:
Deutsche Welle: Pro-rușii încearcă destabilizarea Moldovei din interior
Președinția de la Kiev a reacționat la declarațiile generalului rus. Andrei Yermak, șeful biroului președintelui Zelenski, a declarat că „armata ucraineană a dejucat toate planurile ocupanților ruși încă de la începutul războiului”:
„Ei cred că pot ocupa Donbasul și sudul Ucrainei, bazându-se pe presiunea economică exercitată asupra statului nostru. Avem propriile noastre scenarii pentru protejarea Ucrainei. Vreau să vă reamintesc că multe dintre planurile Kremlinului au fost deja distruse de armata și poporul ucrainean”, a menționat Yermak.
Reacția Chișinăului
Într-un comentariu al Biroului politici de reintegrare de la Chișinău se menționează că afirmațiile despre pretinse cazuri de încălcare a drepturilor vorbitorilor de limbă rusă în regiunea transnistreană „sunt nu numai inacceptabile, dar și neîntemeiate, întrucât conduc la sporirea tensiunii și neîncrederii în societate”. „Totodată, având în vedere prezența militară a Federației Ruse în regiunea transnistreană, anume partea rusă exercită controlul efectiv asupra acestei regiuni a Republicii Moldova, fapt constatat în numeroase hotărâri ale Curții Europene a Drepturilor Omului”, se mai arată în comentariul citat.
Îți recomandăm:
sursă: Deutsche Welle / Autor: Vitalie Călugăreanu
cuvinte cheie: Rusia Transnistria război Republica Moldova