Un plan Marshall pentru Ucraina se prefigurează după încheierea ostilităților. Un proiect de document elaborat pentru aprobare prevede „acordarea de asistență financiară Guvernului ucrainean pentru necesitățile imediate și, imediat după încetarea atacurilor Rusiei, pentru reconstrucția unui stat democratic”.
Proiectul include un mecanism european de asistență financiară pe termen scurt, mediu și lung. Uniunea Europeană a acordat deja Ucrainei asistență financiară de urgență de 1,2 miliarde de euro, în contextul războiului.
Cred că dacă nu se întâmplă nimic extraordinar (atacuri nucleare, război mondial sau la scară mai largă, etc.), războiul se va încheia cu un armistițiu între Rusia și Ucraina, cu granițele ucrainene intacte (Lugansk și Donețk urmează să fie discutate. Vedem dacă și Crimeea va reveni la Ucraina).
Economiile Rusiei și Ucrainei vor fi distruse
Vom avea două economii regionale distruse și o economie mondială zguduită. Rusia și Ucraina reprezintă aproximativ 2% din economia mondială împreună. Un procent care chiar dacă oarecum semnificativ, nu poate fi crucial pentru a influența economia mondială. Dovada că economia rusă nu este foarte importantă sau interesantă este boicotul uriaș de către companiile din întreaga lume. Corporațiile din întreaga lume au absorbit rapid pierderile aferente după părăsirea pieței ruse, care în perspectiva imediată nu va mai avea suficientă putere de cumpărare pentru a conta.
Desigur, există petrol, gaze și cereale. Rusia nu este în niciun caz un monopol in piața de petrol și gaze, lumea va compensa sau chiar va forța Rusia să urmeze modelul Iranului. De notat că în acest moment Rusia vinde cu un discount uriaș petrolul extras. În domeniul energiei totul va fi mult „verde”, cel mai probabil verde atomic (în sfârșit). În Europa, Franța a anunțat prin vocea președintelui Macron, începutul „renașterii industriei nucleare a Franței”, care își propune să construiască între 6 și 14 reactoare noi până în 2050, ceea ce va ajuta la obținerea autonomiei energetice și va pune capăt dependenței țării pe care o conduce pentru combustibilii fosili. Este o tendință pa care o vor urma multe dintre țările dezvoltate și nu numai.
Îți recomandăm:
Deutsche Welle: Constanța să fie un „mini-Kaliningrad”? Și ce mai are nevoie România?
În ceea ce privește cerealele ne vom confrunta cu un an dur. Probabil, în funcție de când/cum se va încheia războiul), dar nu văd foametea mondială rezultând din acest război. Unele scumpiri, reduceri ale diversității produselor da, dar foamete mondială nu.
Situația Rusiei este clară. Probabil se vor adânci într-o dictatură (militară?) și vor încerca să găsească o cale spre prosperitate – orice ar însemna aceasta pentru poporul rus.
Partea interesantă este cum va arăta Ucraina
Vor exista fluxuri consistente de capital si tehnologie în economie. Deja SUA a anunțtat un pachet de cca. 14 miliarde dolari, asistență militară și umanitară. După finalizarea ostilităților Vestul va lansa, foarte probabil, un plan Marshall pentru Ucraina. Țara este în ruine, va avea nevoie masivă de investiții, iar acestea vor veni din Vest, în niciun caz din Rusia. Este de așteptat ca Ucraina să fie atrasă în lumea occidentală pentru prima dată în istoria sa.
Din punct de vedere economic, Ucraina este o economie suficient de mare pentru a deveni proxy-ul Europei
Ucraina are posibilitatea de a atrage o parte din capacitățile de producție aflate în China. Ucraina poate înlocui un procent important din bunurile produse în statul asiatic. Nu se urmărește înlocuirea capacităților de producție ale Chinei, ci crearea unei o alternative importante, într-un mod suficient pentru a deveni economie cu creștere rapidă.
Va deveni Ucraina următoarea Polonie din punct de vedere economic? Un plan Marshall pentru Ucraina se vede la orizont
Ucraina are o populație numeroasă și educată, salariile sunt mici (probabil că vor fi și mai mici acum). Dorința lumii libere de a ajuta Ucraina după război si a justifica lipsa intervenției militare, proximitatea geografică și apropierea în lanțul logistic față de UE vor crea un cadru lipsit de corupție și un mediu atractiv pentru investitori. Nu ar trebui să existe nimic care să împiedice Ucraina să devină, următoarea Polonie. Exemplul Rusiei, pe lângă haosul logistic mondial din ultimii doi ani, va pune lumea in situația de a căuta alternative Chinei, iar un plan Marshall s-ar putea sa fie atuul Ucrainei.
Pregătiți-vă pentru impactul războiului și fiți atenți la oportunitățile care vor apărea în Ucraina. Și nu uitați, o Ucraina integrată în Uniunea Europeană va atrage după sine și Republica Moldova în blocul Vestic.
Îți recomandăm:
Deutsche Welle: Ce (nu) poate face România pentru Republica Moldova în cazul unei agresiuni
cuvinte cheie: plan Marshall pentru Ucraina