Propaganda lui Putin a eșuat. Idioții utili Moscovei au eșuat
Războiul din Ucraina a devenit subiect de discuție și pentru o sumedenie de voci ale unor părerologi, în mare parte simpatizanți ai regimului Putin dar nu numai, care acuză liderii și cetățenii Europei de aplicarea “Dublului Standard” în materie de război și popoare măcinate de furia conflictului armat. Adică, oarecum, după îngusta lor minte, Europa arată atât empatie nejustificată cât și suport moral și material doar Ucrainei însă nu ar fi aplicat aceleași standarde de umanitate și în cazul celorlalte popoare care au trecut prin situații politico-militare similare.
Războaie în care s-au pierdut vieți omenești ori au fost distruse orașe întregi. Și, s-ar referi ei aici la țări precum Siria, Palestina, Afganistan sau Iraq. Propaganda lui Putin încearcă să facă asemănări între conflictele din Orientul Mijlociu și războiul din Ucraina
Păi, haideți să facem o scurtă analiză a situației date. O paralelă între particularitățile războiului din Ucraina și circumstanțele războaielor din Orientul Mijlociu. Așa este corect! Să luăm în calcul câteva detalii de fond. Astfel putem urmări câteva …
Asemănări
- Atât în Ucraina cât și în Orientul Mijlociu au fost sacrificate vieți omenești. Civili a căror vină a fost doar faptul că s-au născut într-o țară ce avea să fie decimată de război. Pierderea de vieți umane, cauzată de război, este cea mai mare tragedie a unei națiuni.
- Au fost uciși sute/mii de copii. De ce copiii trebuie să plătească acest preț suprem pentru prostia adulților care ajunși pe poziții cheie își dispută orgolii și interese?
- Ce vină au copiii în toată această ecuație a mârșăviei și ambiției politice? Este inuman!
- Civililor le-au fost distruse casele iar agoniseala de o viață a dispărut într-o fracțiune de secundă. Este nedrept, fără doar și poate. Așa e!
- Mii de civili au fost nevoiți să-și ia copiii în brațe și să-și părăsească țara alegând să emigreze, pe apă sau pe uscat, către alte meleaguri. Spre țări dispuse să le ofere o nouă șansă la viață.
- Trauma creată de imaginea războiului, de oamenii omorâți în jurul lor, de casele prăbușite sub ochii lor nu le-o va mai șterge nimeni de pe retină. A rămas întipărită acolo, pe creier. Cu siguranță!
Îți recomandăm:
Dar, acestea fiind spuse, să observăm și câteva… deosebiri
- În războiul de la granițele țării noastre bărbații ucraineni au ales să rămână pe front pentru a-și apăra țara iar pe soțiile și copiii lor i-au trimis, în grabă, către țările vecine pentru a-i salva și a le găsi adăpost. În timp ce în țările din Orientul Mijlociu, cele afectate de război – bărbații (în cele mai multe cazuri) sunt primii care încearcă să scape de furia războiului și abia apoi restul familiei (evident, cu excepțiile de rigoare). Sunt bine-cunoscute lumii situațiile în care pentru a-i emoționa pe cei cu armele în mână localnicii au ales să facă scut din proprii lor copii sperând astfel că agresorii vor ceda emoțiilor și inocenței acestor copilași aflați în fața lor. Este o caracteristică a culturii lor, a felului lor de a fi și de a trăi.
- Pe teritoriul țărilor arabe aflate în război de atâta amar de timp, există facțiuni teroriste, specifice fiecărei țări în parte, care alimentează ura și mențin în mod deliberat o stare conflictuală, o stare de haos fie între populație și propriul aparat guvernamental, fie între populație și celelalte țări. Nu vei găsi niciodată astfel de grupări teroriste armate, pe teritoriul Ucrainei, al căror rol este doar acela de a menține o stare de ură permanentă și de a ucide pentru o cauză pe care nici ei nu o înțeleg prea bine.
Îți recomandăm:
- Deși țările din Orientul Mijlociu sunt în război de zeci de ani iar localnicii au primit în repetate rânduri suport din partea altor state pentru a-și reconstrui țara distrusă de bombe, rachete, etc. localnicii, în loc să reconstruiască, au ales să trăiască printre ruine, să-și plângă de milă și să continue finanțarea, sprijinirea sau adăpostirea membrilor organizațiilor teroriste în lupta pentru așa-zisa cauză nobilă. Știm cazul concret al Egiptului care trimis bani, mâncare și suport material pentru reconstrucția Palestinei, de exemplu.
- În realitate localnicii nu fac altceva decât să-și alimenteze autodistrugerea ca popor. Îi vedem pe ucraineni stând cu brațele încrucișate și plângându-și de milă sau, din contră, îi vedem punând mâna pe arme și luptând sau înfruntându-i pe soldații ruși? Ucrainenii acționează ca o echipă, ca un singur popor.
Din păcate popoarele arabe greu încercate de război sunt conduse de niște așa-ziși lideri egoiști care acționează din ambiție și doar în favoarea propriilor interese iar pentru asta sunt dispuși să-și țină proprii cetățeni în teroare, la limita subzistenței și dacă situația impune chiar să ordone executarea lor.
Vedem o astfel de situație în Ucraina, vă întreb?! Propaganda lui Putin asta vă învață?
Sau vedem noi acolo un lider care empatizează cu cetățenii săi, care a rămas alături de ei pentru a-și apăra țara?
Pe Zelensky îl vedem în mijlocul ucrainenilor, mulți dintre ei deveniți soldați peste noapte pentru că nu au avut încotro. Pe Zelensky îl vedem la masă cu militarii săi, îl vedem zâmbind și făcându-și selfie împreună cu membrii guvernului condus de el. L-ați văzut vreodată pe Bashar Al Assad sau pe Mahmoud Abbas în rândul oamenilor? Vorbind cu ei, întrebându-i de sănătate, făcând poze cu ei sau punându-se în “poziția turcului” și mâncând, alături de cetățenii săi, orez cu mâna? Apropo, unde a dispărut Bashar Al Assad? Mai știe cineva?
Voi conștientizați că în țările arabe populația luptă singură?
Oamenii ăștia nu au un lider așa cum au ucrainenii. Sirienii, de exemplu, sunt lăsați singuri în bătaia puștii și a rachetelor lansate asupra caselor lor? Despre ce “dublu standard” vorbiți voi, de fapt?
Dincolo de aspectele menționate mai sus cred că ne este clar tuturor; inclusiv rusofililor din țara noastră – că acest război din Ucraina este un război al întregului continent European. Acest război are ca scop și destabilizarea Comunității Europene. Sunteți cu toții conștienți de asta, nu-i așa? Ș-apoi, acest război se duce la granițele țării noastre. La poarta noastră, cum ar veni. Nu avem voie să adoptăm o atitudine de indiferență. Suntem obligați prin natura noastră umană, să empatizăm cu ucrainenii și să ale oferim suport și adăpost dacă resursele țării noastre ne permit să facem asta. Suntem cu toții oameni.
Îți recomandăm:
cuvinte cheie: Propaganda lui Putin